Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Wednesday, October 26, 2016

Business Bertuhan ?



Kita selalu cakap, bisnes berTuhan...bisnes utk akhirat, jgn kejar dunia...tp macamana sebenarnya? Kalau kejar sales tu kejar dunia ke?

Ni masalah masyarakat kita... Benda melibatkan kerajinan selalu dikaitkan dgn duniawi. Akhirnya pakat2 dok diam sbb takmo dikata kejar dunia. Tapi dalam hati menguit jugak, stress jugak, jeles jugak 😅

Bisnes berTuhan ialah kita:-

- sentiasa BUAT YANG TERBAIK. Kalau sharing tu takdelah seminggu sekali baru rasa nak share.hari2 share, sehari 10 kali.

- FIKIR JAUH SIKIT. sekarang ni ada kerja tetap, suami pun kerja...OK dahla tu, cukup daaaah. Masa depan ni nanti, anak2 nak sekolah, nak masuk U, duit tuuuuu. "eh takpe,,,masa depan nt Allah tolong la tu..lek lek lu...." tawakal bkn gitu konsepnya. Tawakal datang lepas kita plan & usaha.

- MALU NAK BAGI ALASAN. kat diri sendiri & upline boleh la goreng macam2....tp depan Tuhan, nak goreng apa? Dia dh bgtau dh Dia bg semua org sama, ikut keupayaan masing2...nape pula kita yang memandai kata tak boleh, tak boleh...? Ish kan dah tak betul kat situ.

- Usaha & doa BUKAN UTK HARINI SAJA.... Dah dpt sales rasa OK dah la.. Buat pe nak tamak2... Sebenarnya makin kuat kita usaha makin banyak kita berdoa, betol x

- JELAS MATLAMAT utk masa depan (akhirat). Usaha bukan takat dapat bonus 2-3 ribu je.. Tp apa di sebalik bonus tu. "Ya Allah aku nak besarkan bonus, nak buat simpanan agar nt aku tak meminta2 dgn org" Rasulullah bersabda, kita usaha dgn tulang 4 kerat lebih baik drp kita meminta dgn org.org tu beri ke tak beri ke itu takde hal, tp Allah suka yg berusaha, bukan yg meminta."Ya Allah, aku nak besarkan bonus supaya aku boleh hantar anak sekolah XXX agar dia dpt pendidikan dan kawan2 terbaik" "ya Allah aku nak besarkan bonus agar aku boleh benti kerja, homeschool anak, belikan makana organik dan keperluan pembelajaran mereka di rumah". Jgn buat tp xtau kenapa. Nanti mudah kena goda dek setan "watpe susah2, duniawi je ni.cukup dah duit yg ada tuuuuu"

- JUJUR DGN BISNES SENDIRI. Jgn salahkan org lain. Tak reti urus masa, belajar, paksa diri. Jgn salahkan upline, anak, suami, NajibRazak, etc. Kita Allah dah bagi akal, kita mesti boleh handle. Kalau kita tak mampu, Allah tak bg tau.

- SETTLEKAN HAL2 YG LEBIH UTAMA. Utamakan yg wajib dulu...cantikkan solat wajib, cantikkan mengaji....ada duit bayar utang dulu(especially utang dgn orang, ...utang ni pemberat hidup) jgn joli dulu. InsyaAllah makin mudah laluan kita nak ke syurga.

- Selalu DOA DOA DOA.apa2 cakap dgn Allah. Nangis2 kat Allah. Luah je apa2 kat Dia.



No comments:

Post a Comment