Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Monday, October 31, 2016



"Kita tak fikir.

Kadang Allah uji bukan sebab kita buat dosa sebesar dunia. Mungkin subuh terlewat 30 minit. Mungkin solat zohor di awal waktu namun kepala ligat fikir kunci motosikal letak di mana. 

Mungkin solat asar di hujung waktu hampir bercantum solat maghrib. Mungkin solat magrib dengan kain baju kotor dan busuk. Mungkin lepas solat isyak terus gumpal telekung malas nak lipat.

Kecil pada kita belum tentu kecil pada Allah. Dia Maha Adil. Neraca-Nya seimbang. Penilitian-Nya halus.

Kita? Mahluk paling cuai. Makhluk paling sambil lewa," ujar Abang Bikai. 

Terus jiwa ini terasa zaasss. Macam kena simbah asid. Pedih...

Sebab apa?

-- Ada yang terbuat la tuw. Dah peka, it is time to move on upgrade ourselves better. 

Maka, elak salahkan orang lain atau sibuk duk question kat Tuhan mengapa rezeki sendiri sempit. Kerana diri sendiri yang menjadi punca ia sempit dan bocor. 

Sunday, October 30, 2016



Assalamualaikum.wrt... Sebuah cerita yg menarik...

Seorang lelaki org puteh Amerika berjalan ke sebuah restoran di London. Sebaik sahaja dia masuk, dia melihat seorg lelaki Afrika duduk hujung tepi sudut restoran itu.

Jadi dia berjalan ke kaunter, dikeluarkan dompetnya & menjerit, : -
"Waiter! Aku mahu membeli makanan untuk semua org di restoran ini, kecuali lelaki hitam Afrika di sana!"


Jadi pelayan mengumpulkan $ daripada lelaki America  itu & mula memberikan makanan percuma kepada semua org di restoran itu, kecuali si Afrika.

 Walau bagaimanapun, tanpa rasa kecewa, si Afrika hanya melihat pada lelaki Amerika & berkata, "Terima kasih!" 

Dengan rasa amat marah, lelaki Amerika itu mengeluarkan dompetnya & menjerit sekali lagi,
"Waiter! Kali ini aku membeli minuman & makanan tambahan untuk semua org disiini, kecuali si Afrika di sudut sana!" 

Pelayan terus mengumpulkan $ daripada lelaki itu 
&
mula memberikan makanan percuma & minuman kepada semua org kecuali si Afrika.

 Apabila pelayan selesai memberi makanan & minuman... 
Sekali lagi tanpa rasa marah, malah si Afrika tadi hanya tersenyum kepada lelaki Amerika & ber,kata:-
"Terima kasih!"

Lelaki Amerika itu semakin tambah marah. Sambil dia bersandar di kaunter & berkata kepada para pelayan: -
 "Apa yg tidak kena dengan lelaki Afrika itu? 
Aku telah membeli makanan & minuman untuk semua org di sini kecuali dia, dia bukannya menjadi marah, akan tetapi dia hanya duduk di sana malah tersenyum padaku sambil menjerit "Terima kasih." 
Adakah dia gila"

Pelayan itu tersenyum pada lelaki Amerika & berkata, "Tidak, dia tidak gila. Dia adalah PEMILIK RESTOREN INI"



P/S:-
Di Malaysia ini pun Bangla yg dulunya bau bawang. Ada yg dapat Datoship, sudah  jadi TAUKEY ladang membela ayam, Taukey Workshop, restoren & kedai Runcit. Melayu pula yg berkerja jadi PENCACAI boss Bangla tersebut.

ITU LA, TERUSKAN JADI PEMALAS, LARI DARI PELUANG BIZNIZ.

Keh Keh

Thursday, October 27, 2016



Karya : Dr. Huda Bt Dato' Haron

* Bukan rezeki yang sempit, mungkin sedekah kita yg masih semput.

* Bukan rezeki yang sedikit, mungkin kita yang kuat mengungkit.

* Bukan rezeki yg kelat, mungkin maksiat kita makin melarat.
 
* Bukan  rezeki terputus putus, 
mungkin kita gemar berkeluh kesah dan merintih

* Bukan nikmat yang kurang, mungkin terima kasih dan syukur kita yang tersangat jarang.

* Bukan hidup tidak tenang, mungkin solat kita  culas, cacat dan terbelakang.

* Bukan rezeki yang tidak cukup, 
mungkin Quran kita jarang buka apalagi baca, kelas
ngaji, talaqqi pun tak pegi, 
nak hafaz pun jauh sekali, jauh panggang dari api.

* Bukan rezeki yang payah, mungkin kita kedekut berdoa, 
nak zikir pun asyik lupa, 
makin sombong makin angkuh mendabik dada.

* Bukan rezeki yang menyimpang *sesat*
Kerana,Sesungguhnya..
REZEKI...
TIDAK pernah salah alamat.                             
#sharingiscaring

Wednesday, October 26, 2016



Kita selalu cakap, bisnes berTuhan...bisnes utk akhirat, jgn kejar dunia...tp macamana sebenarnya? Kalau kejar sales tu kejar dunia ke?

Ni masalah masyarakat kita... Benda melibatkan kerajinan selalu dikaitkan dgn duniawi. Akhirnya pakat2 dok diam sbb takmo dikata kejar dunia. Tapi dalam hati menguit jugak, stress jugak, jeles jugak 😅

Bisnes berTuhan ialah kita:-

- sentiasa BUAT YANG TERBAIK. Kalau sharing tu takdelah seminggu sekali baru rasa nak share.hari2 share, sehari 10 kali.

- FIKIR JAUH SIKIT. sekarang ni ada kerja tetap, suami pun kerja...OK dahla tu, cukup daaaah. Masa depan ni nanti, anak2 nak sekolah, nak masuk U, duit tuuuuu. "eh takpe,,,masa depan nt Allah tolong la tu..lek lek lu...." tawakal bkn gitu konsepnya. Tawakal datang lepas kita plan & usaha.

- MALU NAK BAGI ALASAN. kat diri sendiri & upline boleh la goreng macam2....tp depan Tuhan, nak goreng apa? Dia dh bgtau dh Dia bg semua org sama, ikut keupayaan masing2...nape pula kita yang memandai kata tak boleh, tak boleh...? Ish kan dah tak betul kat situ.

- Usaha & doa BUKAN UTK HARINI SAJA.... Dah dpt sales rasa OK dah la.. Buat pe nak tamak2... Sebenarnya makin kuat kita usaha makin banyak kita berdoa, betol x

- JELAS MATLAMAT utk masa depan (akhirat). Usaha bukan takat dapat bonus 2-3 ribu je.. Tp apa di sebalik bonus tu. "Ya Allah aku nak besarkan bonus, nak buat simpanan agar nt aku tak meminta2 dgn org" Rasulullah bersabda, kita usaha dgn tulang 4 kerat lebih baik drp kita meminta dgn org.org tu beri ke tak beri ke itu takde hal, tp Allah suka yg berusaha, bukan yg meminta."Ya Allah, aku nak besarkan bonus supaya aku boleh hantar anak sekolah XXX agar dia dpt pendidikan dan kawan2 terbaik" "ya Allah aku nak besarkan bonus agar aku boleh benti kerja, homeschool anak, belikan makana organik dan keperluan pembelajaran mereka di rumah". Jgn buat tp xtau kenapa. Nanti mudah kena goda dek setan "watpe susah2, duniawi je ni.cukup dah duit yg ada tuuuuu"

- JUJUR DGN BISNES SENDIRI. Jgn salahkan org lain. Tak reti urus masa, belajar, paksa diri. Jgn salahkan upline, anak, suami, NajibRazak, etc. Kita Allah dah bagi akal, kita mesti boleh handle. Kalau kita tak mampu, Allah tak bg tau.

- SETTLEKAN HAL2 YG LEBIH UTAMA. Utamakan yg wajib dulu...cantikkan solat wajib, cantikkan mengaji....ada duit bayar utang dulu(especially utang dgn orang, ...utang ni pemberat hidup) jgn joli dulu. InsyaAllah makin mudah laluan kita nak ke syurga.

- Selalu DOA DOA DOA.apa2 cakap dgn Allah. Nangis2 kat Allah. Luah je apa2 kat Dia.



Monday, October 24, 2016



Artis jual produk kurang berkesan kat kau, kau diam tak komplen.
Kawan kau jual produk kurang berkesan kat kau, kau mintak refund siap viralkan di fb.

Guardian jual produk cuci muka import tak ada tanda halal dan kkm, kau beli tak bising dan pakai tanpa was-was.
Kawan kau jual produk lambat dapat halal dan kkm, kau kata produk kawan kau tak berkualiti dan tak bagus malah rasa was-was walaupun kau tau kawan kau tu Islam.

Ayam Kefsi seketul RM4 kau kata murah. Jual satu set kentang, ayam, air RM6.90 kau kata berbaloi.
Kawan kau jual ayam goreng tepung RM3 seketul kau kata mahal.

Kedai Torchlight Nasi Kandar jual nasi, ayam goreng, kuah kari caj kau RM7 kau kata murah dan bayar tanpa komplen.
Kawan kau jual nasi, ayam goreng, sayur, kuah caj kau RM6 kau kata dia jual mahal macam nak naik haji cepat.

Bertabahlah wahai sahabat bila berniaga di Malaysia. huhuhuhuhu

sumber : Hafiz Mansor

Friday, October 21, 2016


WHY YOU NEED TO FORCE YOURSELF TO DO GOOD STUFF,

and bila tak mampu paksa diri sendiri, cari orang yang boleh PAKSA on behalf.

Hari Jumaat yang indah ni, Put nak share cerita sikit. Cerita ni memang kalau Put kenang-kenang, macam - this is me. I can be that kid again. Cewah. Ala2 self-motivation la sikit...

Masa sekolah rendah, masa darjah enam, kitorang satu family baru pindah ke sekolah baru. Sebelum ni kat sekolah lama, aku lah hero (haha!). Math pandai, BM pandai, BI pandai - pendekata Anugerah Pelajar Cemerlang tu semua anugerah Put bolot la kira. Takat naik stage amik anugerah pastu kena terkocoh lari semula ke tangga nak naik tu dah biasa dah. Kadang-kadang terfikir jugak kenapa diorang ni tak announce sekali semua je ek, tapi ok jugak announce banyak-banyak kali kot. Kasi motivation kat penerima anugerah, plus glemer gitu. 😂

Bila pindah sekolah baru, ku sangka panas hingga ke petang...rupanya?

Ujian Bahasa Inggeris pertama, dapat gred C. Dari tak pernah cuak nak tunjuk report kad, terus tersontot-sontot nak mintak sign mak ayah.

Tengok karangan bergambar sebelah belakang yang kena compare and contrast options tu (nak ambik sukan memanah ke berenang, beli pakej A ke pakej B, etc) ya rabbi, punya buruk ayat, Teacher siap kasi markah telur ayam. Orang cakap from zero to hero. Ni terbalek dah ceritanya. Huhu

Yang buat karangan ikut gambar lagi melampau. Tulis sikit punya panjang tapi markah 1 je. Markah kesian barangkali, hehe

Put pun, of kos tak puas hati dan bengang. Ape kes ni takkan ttbe pindah sekolah trus jadi bodoh plak? ish, bengang bengang.

So....

Kita jumpa la teacher....

Tak ingat sangat apa yang Put tanya kat teacher tu and apa jawapan dia, tapi Put ingat lagi lepas tu Teacher suruh Put tulis ayat-ayat standard karangan berulang kali. Salin banyak kali sampai nak muntah.

Tapi tak bagitau kenapa. Ceh. So kita yang darjah 6 baru-baru nak baligh ni, of kos nak rebel?

Mula-mula tulis la jugak, tapi bila tangan dah lenguh and penat, mula la kepala otak rasa stress and pikir "whats the point of all this sebenarnya?" - ha amik, kat luar English dapat C, dalam monolog dalaman English perfecto mucho hahahaha

So Put tinggalkan. Tak siapkan pon.

Esoknya Teacher check tak siap, dia denda tulis semula semua...and more.

Ulang2 sampai la Put give up nak rebel and maki Teacher tu, buat je ape dia suruh. Dalam senyap rebel, tapi sebab taknak dapat lagi banyak, buat je lah. Hehe.

Ulanglah aktiviti tuuuu sampai lah ujian semula.

Surprisingly next test, Put rasa lebih senang nak tulis karangan sebab ayat-ayat yang dia suruh tulis ulang2 tu, structurenya lebih kurang sama dengan apa yang Put nak tulis. Tinggal tukar sikit-sikit grammar, nama orang, nama benda ikut soalan test sekarang. The rest, lajuu je tangan tulis. Dah terbiasa kot?

Hasilnya, gred naik. Dari C, jadi B.

😚😚

Lepas tu, Put sendiri plak jadi kiasu. Aku nak A! So Put jumpa Teacher tu untuk buat perjanjian "Saya tulis extra essay, teacher tolong mark, boleh?"

Volunteer. Kalau hari ni kat Sime Darby, sikap macam ni diorang panggil "proactiveness", tapi dulu Put cuma tau kalau dah tulis beratus2 ayat sama pun baru naik gred B JE, kena buat something else untuk dapat gred A.

Berpuluh essays Put tulis di luar waktu sekolah, and berpuluh essays jugak Teacher tu tanda, kasi komen, betulkan kesalahan grammar (yang sama), tukar buku, tanda lagi...

sampai akhirnya Bahasa Inggeris UPSR Put dapat Gred A.

Yahooo!!

Gembira? Mestilah. Of kos. Kira dapat ulang-ulang naik pentas ambik anugerah tu kira kejayaan kot masa tu, hehe.

Itu lah kisah Put. Kecik2 dah kiasu, korang cakap? Tu la aku pun pikir benda yg sama, and pikir camne seyh nak kasi anak2 sendiri pun ada semangat gini 😂😂

Apa pointnya Put cerita kat sini?

PERTAMA; Benda baik, kadang-kadang kita tak nampak and tak perasan SO KENA PAKSA. Contohnya nak pakai tudung ke nak solat awal waktu ke nak rajin membaca ke, kalau semua ni bukan benda yang kita normally buat, secara logiknya kita akan rasa susah. Padahal baik kot pakai tudung, solat awal, membaca, menabung semua tu? Paksa diri untuk mula.

Contoh yang Put selalu berikan pada downlines Put yang nak mulakan bisnes Shaklee pun sama - "update blog, update FB sepuluh kali"  and responnya? "Susah lah kak Put".

Memang susah dik. Sebab tu akak tolong PAKSA. Korang cuma kena buat je, rebel jangan la banyak sangat ya... hehe

KEDUA; Jangan mudah berpuas hati

Lepas Put naik markah B, patutnya boleh je berpuas hati. Teacher pun acually dah tak paksa suruh tulis ayat berulang-ulang pun. Dah patutnya boleh chillex je.

Tapi, the BEST adalah gred A, so why settle for second best?

Jangan cepat complacent with small success when you can achieve much much more.

Dalam apa jugak yang kita buat, bila dah dapat gred B, jangan berhenti dan teragak-agak nak spend effort untuk "tulis essays" supaya kita layak dapat A.

Okay?

Selamat hari jumaat semua. Put doakan korang sentiasa PAKSA diri untuk jadi lebih baik dari semalam, dan dari diri korang 1 jam yang lalu.

PAKSA diri untuk jadi cemerlang - kita semua ada ciptaan gred A😊



Thursday, October 20, 2016


Assalamualaikum

*SIAPAKAH KITA DI PAGI HARI ?*
Diam sejenak dan renungi diri.

Ulama berkata:
"Siapa yang berpagi-pagi dalam keadaan (suka) marah-marah adalah golongan manusia yang tidak berpuas hati dengan takdir Allah SWT"

Allah beri ujian pagi-pagi hari sebagai kafarrah, untuk menghapuskan dosa-dosa yang dilakukan pada malam sebelumnya. Tapi sesetengah kita tidak sedar, kekadang pagi-pagi sudah marah-marah dan merosakkan kebahagiaan pagi kita (sedang Allah datangkan ujian di pagi hari untuk menghapus dosa yang tersisa).

Contohnya:
Marah-marah anak di pagi hari kerana sebab-sebab kecil,

Pagi-pagi lagi tidak berpuas hati dengan suami/isteri/anak-anak sampai terjadinya leteran dan marah-marah.

Marah-marah (atas perkara yang kecil) sepertinya bila tersangkut dalam traffic jam atau kelewatan.

Pagi-pagi lagi dah 'bad mood' dan suka marah-marah pekerja bawahan. Walaupun kesilapan yang dilakukan hanya layak ditegur saja.

Ulama menyebut, manusia sebegini adalah dalam golongan manusia yang hati kecilnya tidak dapat menerima atau tidak berpuas hati dengan takdir Allah kepadanya.

Bahaya ni..
Kita tidak sedar kesan marah-marah kita itu. Selalunya kita akui kita redha, tapi hakikatnya akhlak kita mempamerkan hal yang berlainan. Perangai kita tunjuk yang sebaliknya. Sebab apa ? Sebab apa yang kita cakap itu hanya pembohongan diri dan hakikatnya hati kita tidak berpuas hati dengan Allah.

Tahukah kita ? Sebagai hambaNya wajib redha dengan ketentuan takdir Allah SWT kerana setiap apa yang ditetapkan Allah itu pasti ada sebabnya dan terbaik dariNya. Allah Maha Mengetahui.

Renungi diri...
Kita akan tahu siapa kita bila selalu cermin-cermin diri kita pada setiap pagi.

Cermin diri anda, perbaikilah hubungan anda dengan Allah dan jadilah orang-orang yang redha dan bersyukur. Redha dan terima apa saja ketetapan Allah kepada kita dengan hati terbuka. Pastinya ada hikmah di setiap apa yang Allah tetapkan kepada hambaNya.

Selalu ucapkan dan zikirkan 'Astaghfirullah hal azim' dan 'La hawlawala Quwwata illa billaah' bagi mengubati, merawat dan mendidik hati kita untuk sabar dan redha dengan segala ketentuan Allah.

Semoga harini lebih baik dari semalam 😊
Insha Allah......

۞ اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
      وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ۞

"Syaitan tidak akan mencuri rumah, kenderaan, harta, pangkat, pekerjaan kita. Tapi syaitan terus mengintai kita untuk mencuri keimanan yang kita miliki. Kerana syaitan sangat memahami, yang paling berharga dalam setiap diri manusia itu adalah IMAN"

#TintaBonda
#MuhasabahDiri




Orang kata, bila kita dilanda susah, masa tu lah kita nak kenal siapa sebenarnya kawan kita...

Hakikatnya, masa kita susahlah kita kenal siapa diri kita dan sejauh mana hubungan kita dengan Tuhan.

Masa susah kita cari siapa? Cari kawan atau cari Tuhan?

Bila susah dah kita mula judge kawan2 kita "Dia ni kawan sebenar" "Dia ni kawan masa senang je" "Dia ni kawan macam ni" "Dia ni kawan macam tu".... Maka sebenarnya kita dah mula mula disibukkan dgn urusan berprasangka.

Masa susah orang tak pandang, masa inilah Tuhan sedang tarik perhatian kita.

Susah cari Tuhan dulu.


sumber :  lyna noh 


Assalamualaikum

Doa utk kawan kawan ku.

1. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg sakit, sembuhkan lah dia.

2. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg bermasalah, beri lah jln keluar utk dia.

3. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg kesempitan wang, kau murahkan lah rezekinya.

4. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg bermasam muka diantara satu sama lain damaikan lah mereka.

5. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg sesat duniawi, kurniakan Nur kpd dia.

6. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku lalai, kurniakan lah Hidayah Mu kpd dia.

7. Ya Allah jika di saat ini ada kwn ku yg bersedih hati, kembalikan lah kecerian diwajahnya.

8. Ya Allah jika disaat ini ada kwn ku yg berada dipersimpangan jalan yg  berliku, tunjukkan lah jalan yg diredai oleh Mu.

Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin...
😎

Wednesday, October 19, 2016

Baca sampai habis...

by: Dr stephen Carr leon

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yg menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu

“Mengapa Yahudi Bijak?”.

Memang tidak dapat dinafikan ramai cendekiawan berbangsa Yahudi dari segala bidang,
engineering,
muzik,
saintis
&
yg paling hebat ialah bidang perniagaan,
di mana ia memang paling tersohor.

Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari  : -
kosmetik,
pakaian,
pemakanan,
senjata,
perhotelan,
perfileman di Hollywood
&
sebagainya.

Ketika tahun ke2, akhir bulan December 1980
&
sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar?

Kenapa ALLAH memberi kelebihan kepada mereka?
Apakah ini suatu kebetulan?
Atau olah manusia sendiri?
Adakah bijak boleh dijana?
Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, di samping kebaikan untuk umat sejagat
&
dapat hidup secara harmoni.
Untuk pengetahuan anda tesis yg saya lakukan ini mengambil masa  8 tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data2 yg setepat mungkin.

ASBAB HUKUM ALLAH

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum-kaum lain.Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat.

LATIHAN OTAK SEMASA BAYI DLM KANDUNGAN

Di Israel, setelah mengetahui yg sang ibu sedang mengandung,
pertama kali saya perhatikan ialah: -
sang ibu akan sering : -
menyanyi,
bermain piano
&
si ibu & bapa akan membeli buku metamatik
&
menyelesaikan masalah metamatik bersama suami,
saya sungguh hairan kerana teman saya yg mengandung sering membawa buku metamatik
&
bertanya kepada saya beberapa soalan yg beliau tak dapat menyelesaikanya,
oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau.
Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu?

Beliau menjawab, “Ya, ini untuk anak saya yg masih di dalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak”

Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya.

Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

MAKANAN SIHAT UTK ANAK DLM KANDUNGAN.

Seperkara lagi yg saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan : -
kacang badam
&
korma bersama susu ,
&
untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti
&
Ikan TANPA kepala
bersama salad yg digaul dengan badam
&
Berbagai jenis kekacang,
menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak
&
kepala ikan mengandungi kimia yg tidak baik, merosakkan pengembangan
&
penumbuhan otak anak di dalam kandungan.

Menurut beliau ini adalah adat  yahudi ketika mengandung
&
ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yg sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama org2 Yahudi, perkara pertama yg saya perhatikan ialah menu mereka.

Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka GEMAR sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet)
&
biasanya daging tidak akan ada bersama di meja jika ada ikan,
menurut mereka, campuran daging & ikan tak elok dimakan bersama.
Salad & kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yg pelik ialah mereka akan memakan buah2an dahulu sebelum memakan hidangan utama.
Jangan terperanjat jika anda diundang ke rumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu.

Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah-buahan,
ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk
&
lemah
&
payah untuk memahami pelajaran di sekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan di rumah Yahudi, JNG sekali kali merokok,
&
Tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka
&
merokok di luar rumah mereka.

Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia
&
akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak (bodoh atau lembab).

Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes & DNA. Para perokok harap ambil perhatian.
(Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah…… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka,
Pemakanan anak2 tadi cukup  DI KAWAL

makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam,
diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever)

Di dalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak
&
rata2 mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab & Inggeris
&
sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano & violin, ini adalah suatu kewajipan.

Menurut mereka bermain musik
&
memahami nota2nya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak
&
sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak)
maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak2 Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan
&
pelajaran sains amatlah diberi keutamaan.

Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak2 di California, ianya jauh berbeza tentang IQ
&
boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!.

Segala pelajaran akan dgn mudah ditangkap oleh anak Yahudi.
Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka
&
sukan yg diberi keutamaan ialah : -
memanah,
menembak
&
berlari,

menurut teman saya ini,
memanah
&
menembak dapat melatih otak memFOKUS sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid2 ditekan dengan pelajaran mata sains.

Mereka digalakkan MENCIPTA produk,
segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu & mengarut,
tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa : -
senjata,
perubatan
&
engineering,

idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik & Universiti.
Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan.

Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif & seriusnya mereka tentang perniagaan.

Di akhir tahun di universiti, para penuntut di bidang niaga dikehendaki melakukan projek
&
mempraktikkannya
&
anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta!

Anda terperanjat?
Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia
&
ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia!

Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini?

Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes  & fesyen.

Pernahkah anda melihat cara org Yahudi melakukan ibadah mereka?
Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka,
menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka
&
menambahkan oksijan di kepala,
banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala,
ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif.

Lihat org2 Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala
&
ianya sebagai adat.

Ramai org2 Jepun yg pandai?
Adakah ianya sebagai kebetulan?
Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan?

Fikirkanlah!

BERBIZNIZ TOLONG KAUM

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes
(sudah tentu untuk YAHUDI sahaja)

jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah
&
pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul.

BUAT PERKARA BETUL
DAPAT HASIL YG BETUL

Maka itu lahirlah
Starbuck,
Dell Computer,
Coca-cola, DKNY,
Oracle,
Perfileman di Hollywood,
Levis,
Dunkin Donut
&
ada beratus kedai ternama di bawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York.

Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar di persatuan ini
&
digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York
&
California banyak  Hospital Pakar Yahudi

Kesimpulannya, pada teori saya, melahirkan anak
&
keturunan yg bijak boleh dilaksanakan
&
tentunya bukan semalaman,
ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin?

Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung,
galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik.

Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok
&
berkhasiat yg baik untuk otak,
menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak2
dgn bermain piano & violin sudah tentu dapat melatih anak2 mencerdaskan otak mereka.

demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart & menembak.

Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok)
&
sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok.

Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali,
di sini perokok seperti dianak tirikan
&
begitu susah sekali untuk perokok
&
anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!!
Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore
&
menkjubkan sekali!!!

seperti Israel ianya begitu taboo
&
cara pentadbiran
&
segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel,
maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia
walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini.

Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke musium hidung anda akan segera terbau asak rokok!
&
harga rokok? Cuma US$ 0.70 !!! & hasilnya?

Dengan penduduknya berjumlah jutaan org berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali.

Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri?
Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris?
Di tangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia?
Adakah ini bukan akibat merokok?
Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler,
bagi saya itu isu politik & survival,
yg ingin saya ketengahkan ialah,

mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi?

Jawapannya ialah mungkin
&
tidak mustahil
&
ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan
&
cara mendididik anak
&
saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja.

Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh.

Esei nya hanyalah mengenai
'Mengapa saya gemarkan tomato!'

Selamat sejahtera & semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak
&
bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Ringan-ringankan jari anda untuk SHARE.

Saya nak copy ayat yang ni je, ia realiti di malaysia..

Satu agi, korang jgn mudah percaya kepada produk kosmetik walaupun ada KKM.Ini kerana di MALAYSIA ni ada kilang2 yng memberi khidmat utk sesiapa yang nak kelaurkan produk sendiri tak kiralah produk skin care ke, pemutih ke semualah , anda hanya perlu bayar utk pakej2 tertentu.Pengasas kosmetik ni kebanyakannya semua based atau bahan produk yg sama, mereka cuma tukar packaging dan selebihnya adalah kekuatan pada MARKETING, kalau marketing menjadi dan meletop maka juta2 lah masuk akaun.Boleh tanya sendiri, jutawan2 kosmetik segera ni, tanya depa, kat mana kilang sendiri yg hasilkan produk anda? tunjuk alamat kilang dan sijil pengesahan bahawa kilang itu dimiliki oleh anda, mudah sahaja.Bersepah kat luar sana keluarkan produk sendiri, padahal semuanya dari kilang yg sama sahaja.Tak percaya ke? Sila buat kajian.

sumber: norhanita

Beberapa hari lepas ada beberapa orang mesej saya, bertanyakan tentang makanan-makanan sunnah yang ada di Turki, saya pun bertanya semula apakah yang dimaksudkan. Mereka pun sebutlah tentang madu, minyak zaitun, buah delima dan lain-lain lagi.

Mereka juga sarankan saya mengkonsumsi makanan sunnah supaya lebih sihat.

Saya jawab, "Di Turki, setiap pagi kami makan buah zaitun, tomato segar, madu, cheese dan lain-lain lagi. Minyak zaitun ini memang diguna harian dalam masakan. Jus delima yang pekat itu pula memang biasa dimasukkan dalam salata (salad). Cuka anggur, cuka epal... Bla bla bla..."

Jika hendak dikirakan, semua itu saya dapatkan ditempat orang memprosesnya sendiri, jadi lebih asli. Tetapi seasli dan se-original mana pun makanan sunnah ini, tidak pula saya lihat hospital di Turki ini kosong dan tiada orang sakit. Saya tidak faham mentaliti orang kita yang semuanya menggunakan 'sunnah' bagi melariskan produk makanan kesihatan.

Tempohari pulang ke Malaysia, saya sempat melihat produk yang katanya dalam madu sudah dibacakan ayat Al-Qur'an (khatam), dalam minyak urut pun sudah dibacakan ayat Al-Qur'an dan tak boleh langkah, masa sapu kena selawat berkali-kali agar lebih berkesan, kismis untuk anak cerdik (pun sudah dikhatamkan) dan banyak lagi. Harga pula mahal.

Jika habbatussauda' itu bukan main lagi besar ceritanya, walhal di Turki memang biasa biji habbatussauda' itu kita taburkan atas makanan atau dimakan begitu saja dengan madu. Tak heboh mana pun. Dan orang di Turki ini tetap sakit, doktor tetap ramai dan fakulti perubatan saban tahun penuh dengan pelajar-pelajar baru yang hendak belajar medik, sebab kadar orang sakit bertambah setiap masa (walaupun hari-hari makan makanan 'sunnah').

Jadi di mana praktikaliti atau kewajarannya ya? Penyakit tetap datang walaupun makan makanan sunnah. Memperdaya masyarakat dengan fakta yang kurang tepat dan berbohong atas nama 'sunnah' itu sangat-sangatlah tidak beretika perniagaannya.

Dan kita, janganlah lekas benar terpengaruh dan percaya.

Mengomel jam 11.11 pagi,
-Ayza Gürsoy
20085 Denizli, Turkey

sumber : ayza gursoy

Kenapa dan mengapa mak mak kita bising kita 'mengandung' lagi...
Sentap juga daku... Huhuhu.. Sebab anak2 masih kecil.. Blum nmpk lg masa depan mrk... Mudh2an dpt mndidik mreka dgn lbh baik...
In sha allah.......... ⬇⬇⬇

Antara Kualiti Dan Kuantiti Anak, Ini Jawapan Sentap Seorang Doktor Buat Pesakitnya

A 48 years old female, came to me for her maternal check up. She has underlying Chronic Hypertension, poorly controlled and IGT (Impaired Glucose Tolerance – kira sipi-sipi lagi nak kena kencing manis.)

So boleh bayangkan tak? An advanced age mother, with underlying chronic disease came in with a pink book. Saya berdebar bila baca buku pink dia. It is a high risk pregnancy.

To make sure every information written on her book is correct, I’m asking the patient again.

“Ini kandungan ke 8? Betul ke? Pernah gugur tak?

“Ya, ini kandungan ke 8, tak pernah gugur.”

“Pernah makan pil perancang, ubat cucuk atau alat untuk perancang keluarga?”

“Tak pernah. Saya yakin. Anak itu rezeki.”

Dah kenapa nak rasa offended?

“Saya tak pernah kata anak itu bukan rezeki,” kata saya.

“Takde lah. Mana-mana doktor, memang suka kalau kita ini tidak beranak lagi. Kalau orang Melayu dan Islam tak ramai di muka bumi, siapa lagi?” katanya melenting.

Saya pun mulakan ceramah agama. Kenapa saya panggil ceramah agama dan bukan ceramah kesihatan? Sebab pesakit gunakan agama mempertahankan pendiriannya.

“Anak adalah rezeki tapi jangan lupa, rezeki adalah hadiah daripada Tuhan untuk kita. Kena ingat, anak juga adalah amanah, iaitu tanggungjawab kita kepada anak dan Tuhan.”

“Bila kita sentuh tentang amanah kepada anak, bukan asal pakai baju tetapi menyediakan pakaian yang bersih dan menutup aurat. Asal cukup makan tetapi memberikan makanan yang sihat dan halal begitu juga pendidikan yang baik.”

“Soalan yang akan saya tanya kepada puan, anak sulung puan, umur berapa?”

“18 tahun. Baru habis SPM.”

“Berapa keputusan SPM dia?”

“Teruk. Tak pandai mana.”

“Anak puan yang sulung tu, perempuan ke lelaki?”

“Perempuan, kenapa doktor?”

“Pakai tudung menutup dada?”

“Tak… kadang pakai, kadang tak.”

“Cukup solat 5 waktu dijaga?”

Si ibu termenung jauh.

“Kalau puan dah berusaha berikan pendidikan yang baik kepada anak, Alhamdulillah.”

“Kalau puan dan berusaha berikan pakaian yang baik dan menutup aurat kepada anak, Alhamdulillah.”

“Kalau puan dan berusaha menjaga solat anak puan, Alhamdulillah.”

“Sesungguhnya, Allah menilai usaha, bukan hasil.”

“Cuma kalau puan gagal menjalankan tanggungjawab dengan baik, semoga Tuhan ampunkan dosa puan dan suami kerana lalai menjalankan amanah.”

“Rezeki yang dimiliki jika tidak diuruskan dengan baik, akan jadi mudharat kepada kita.”

Ibu tadi mengalirkan airmata. Habis tudung, hujung lengan baju dijadikan kain mengesat airmata.

Saya memegang bahu pesakit dan menghulurkan tisu.

Nasihat itu bukan semata-mata untuk pesakit tetapi diri sendiri juga.

Moga menjadi iktibar untuk semua.

sumber : dapur hidayah

Tuesday, October 18, 2016

Prof Muhaya kata,

"Wanita paling malang adalah wanita yang tersalah pilih suami.. sebab hidup seorang perempuan itu berubah semuanya mengikut acuan suaminya. Setelah bernikah, bermakna selangkah kaki ke neraka atau ke syurga."

Tak salah memilih supaya tak tersalah pilih. Berkahwinlah bila dah rasa jumpa orang yang betul (dengan ikhtiar & tawakal pada Allah), bukan semata2 sebab nak tutup mulut orang tanya bila nak kahwin.

Nampak remeh hal ni.. tetapi, sesungguhnya berkahwinlah kerana Allah SWT. Ranjau rumahtangga amatlah hebat, tapi mudah2an dapat dilalui dengan petunjuk drp Allah yg Maha Hebat.

Apapun memetik kata pesan seorang Ustaz, hidup kita ni tujuannya untuk kumpul point masuk syurga. Nak buat apa2 fikir dulu, boleh tak perkara ni atau orang ni bawa kita ke syurga?

Bagaimana seorang wanita boleh mengharapkan lelaki yang tak mampu bangkitkan dirinya untuk mengerjakan solat, mengerjakan ibadah, berakhlak mulia... untuk memimpin tangan anak isterinya masuk ke syurga?

#PERINGATAN

sumber : noorliza ishak

Monday, October 17, 2016

Selesai sembahyang Jumaat, kelihatan seorang pemuda memaki hamun dengan suara yang kuat kerana kehilangan sepasang kasut lalu keluar dari masjid dengan perasaan yang marah. Selang beberapa lama, tiba-tiba pemuda itu kembali semula ke masjid dan terus sembahyang dan sujud dengan lamanya.
Peristiwa itu menarik perhatian pengawal masjid lalu bertanya:

"Tadi saya lihat tuan sangat marah kerana kehilangan kasut.
Mengapa tiba-tiba kembali semula ke masjid untuk sembahyang sunat dan sujud dengan lamanya?"

Pemuda itu diam dan kemudiannya menjawab: "Tadi selepas aku keluar dari masjid dengan perasaan sangat marah kerana kehilangan kasut baruku sempena hadiah perkahwinanku sehinggalah aku sampai di persimpangan jalan, tiba-tiba melintas seorang remaja di hadapanku dengan mengayuh basikal dalam keadaan yang riang-ria dan aku bertambah terkedu kerana dia mengayuh basikal hanya menggunakan tangan. Aku merasa malu dengan Allah kerana kemarahan aku hanyalah kehilangan kasut tapi aku masih mempunyai sepasang kaki untuk berjalan sedangkan remaja itu masih boleh bergembira dengan mengayuh basikal walaupun tidak mempunyai kaki!"

Diambil kisahnya dari majlis ilmu Tuan Guru Muhammad Dhiyauddin Kushwandhi.

-ARAZ-

Orang yg memiliki minda kaya ialah orang yang bila dia lihat orang lain berjaya, dia rasa happy & syukur kerana dah ada contoh yang boleh diikuti dan dipelajari.

Sebaliknya, orang yang berminda miskin, bila dengar/lihat pencapaian orang lain, mereka mula menghakimi, kritik, memperolok2 dan melaga2 agar orang tu nampak sama je macam diorang.

Boleh test diri sendiri.

Kalau tengok orang bergambar dengan Lambojini miliknya, adakah hati berkata "Macamana dia boleh dapat beli kereta ni ya? Aku nak kena belajar dengan dia ni la" atau "Nak menunjuk la tu. Mentang2 mampu pakai Lambojini".

Kalau tengok orang upload gambar di Eiffel Tower, adakah hati berkata "Macamana dia boleh ada duit pegi Eiffel Tower? Aku nak mintak tips lah" atau "Melancong sana-sini simpan sendiri tak boleh ke? Saja la tu nak bagi aku yg tak mampu ni sedih".

Ubah stail kita berfikir, insya-Allah, kita pun mampu!

sumber : lyna noh

KETAHUI 10 PETUA PENTING PENJAGAAN KERETA JENIS GEAR AUTOMATIK

JIKA anda sayangkan kereta yang anda beli dengan harga puluhan ribu ringgit dan bertahun-tahun menanggung hutang, Sila baca hingga habis artikel ini...

1) Kebiasaannya kereta AUTO ada enam “step” gear. Bermula dengan P , R , N , D , 2 , L (bergantung kepada model kenderaan) kebiasaanya tiga step di bawah "N" nombornya berlainan tetapi fungsi tetap sama.

Sewaktu hendak menghidupkan enjin selepas dimatikan lebih enam jam, On suis dahulu (jangan hidupkan) pastikan semua lampu panduan di meter menyala. Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah.

Setiap step perlu berhenti 2 saat. Kemudian daripada paling bawah naik kan ke "N", (pastikan brek tangan ditarik sekuat-kuatnya) dan hidupkan enjin. Biarkan gear di "N" sahaja sehingga anda menggerakan kenderaan. Biarkan selama 5 minit,jika 6 jam dan 10 minit jika 7 jam keatas.

Bergantung kepada suhu meter, pastikan meter suhu naik 25 % sebelum memulakan perjalanan. Tujuannya untuk memastikan semua pintu gear terbuka dan mengelakan karat berlaku di pintu-pintu gear yang jarang digunakan.

Kebiasaanya pemandu akan menggunakan step "D" sahaja, manakala step-step lain jarang digunakan atau tak digunakan langsung. AWAS !!! Petua ini tidak sesuai dilakukan di kawasan berbukit, pastikan di tempat yang rata sahaja.

2) Minyak AUTO dan AUTO Filter hendaklah ditukarkan setiap 30,000 km atau 6 bulan(yang mana dulu). Ini amat penting dilakukan mengikut jadual. Sebenarnya kalau nak diikutkan AUTO filter perlu ditukar apabila 2 kali tukar minyak AUTO.

Tetapi lebih baik ditukar setiap kali anda menukar minyak AUTO, kerana mekanik akan buka semua takung minyak AUTO (bergantung kpd model kenderaan)dan bersihkan sebersih-bersihnya. Elakan tukar minyak AUTO tanpa membuka takung minyak AUTO.

Ini kerana hendak mengelak adanya bendasing atau air dalam takung minyak AUTO. Jika dibiarkan terlalu lama ianya boleh memudaratkan kotak gear. Pastikan minyak AUTO dan filter yang digunakan TULIN dan ianya menepati spesifikasi kenderaan anda.

Elakan mengguna barang tiruan kerana ia memberi kesan yang tidak bagus untuk jangkamasa panjang (harga murah,tetapi selepas3-4 tahun lagi anda merana)

3) Pastikan kaki anda tidak menekan brek dan gear berada di kedudukan "D" semasa berhenti di lampu isyarat, dimana-mana sahaja atau dalam kesesakan lalulintas yang teruk. Pastikan diletak di "N" sahaja.

Jangan di "P" ,ini kerana boleh menyebabkan anda lambat memulakan perjalanan dan boleh menyebabkan orang di belakang anda marah. Sebab itu step "N" dan "D" diletak berdekatan dan tak memerlukan anda menekan butang “lock”@tombol antara gear untuk bergerak (butang tepi batang gear bersama butang OD).

Jika anda mengamalkan budaya kereta dalam gear dan tekan brek, boleh menyebabkan “clutch plate” cepat habis atau terbakar. Jangan sangka kan kereta AUTO tiada “clutch plate”. Ianya ada berbelas-belas keping (bergantung kpd model kenderaan).

Satu rosak anda kena tukar kesemua “clutch plate”. Tiada penjualan sekeping-sekeping di kedai alatganti. Harganya amat mahal sekali (bergantung kepada model kenderaan). Tidak silap saya untuk model Wira pun RM 500++.

4) Sewaktu hendak memulakan perjalanan, selepas anda berhenti dimana-mana sekalipun , mulakan dgn step "2" atau step ke dua selepas "N". Selepas bacaan meter RPM mencecah 2000-2500 tukar kembali kepada "D" atau satu step dibawah "N".

Amalkan begini juga di dalam kesesakan lalulintas. Ini dapat menjimatkan minyak anda dan memberi lebih kuasa kepada kereta anda sewaktu hendak mula bergerak. Step "2" umpama anda bermula dengan gear "1" untuk kereta manual.

Step "D" pula ibarat gear "2" atau "3" bagi kereta manual. Maknanya jika anda memulakan dengan "2" step kereta anda dapat bergerak dengan “sukarela dan penuh semangat” bukan nya dalam keadaan “terpaksa” jika bermula dengan step "D".

Bila kereta anda mulakan pergerakan dalam keadaan “terpaksa” lama kelamaan ianya akan memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear dan enjin.

5) Elakan melalui jalan yang ada air bertakung terlalu tinggi atau meredah banjir. Jika terpaksa melalui juga pastikan dalam keadaan lancar atau “satu nafas” sahaja.

Jangan sesekali berhenti dalam air bertakung yang tinggi yang boleh terkena bahagian bawah enjin. Ini boleh menyebabkan pintu kotak gear anda dimasuki air dan seterusnya boleh menyebabkan minyak AUTO anda bercampur dengan air.

Ianya juga boleh menyebabkan “clutch plate” anda terbakar. Jika anda terpaksa juga melalui jalan yang banjir (maklumlah di lembah klang ni faham-faham sendiri lah) selepas itu pastikan anda berjumpa dengan mekanik anda untuk memastikan minyak AUTO tidak bercampur dengan air.

6) Elakan daripada selalu mendaki bukit-bukit yang tinggi terlalu kerap(contoh:Genting Highland)

7) Pastikan step-step gear yang ada digunakan dengan baik sewaktu menaiki bukit,sesuai dengan bacaan RPM kereta anda. Jangan paksa kereta anda mendaki bukit menggunakan step "D". Gunakan sepenuhnya dua step lagi yang ada dibawah step "D", sesuai dengan ketinggian bukit tersebut atau bacaan RPM anda.

8) Elakan “reversed” kereta anda dalam keadaan laju, jarak yang jauh atau terlalu kerap sangat. Gunakan gear “reversed” anda seminimum yang boleh. Penggunaan gear “reversed” yang tidak betul boleh menyebabkan kotak gear anda cepat rosak.

9) Jangan guna “over drive” atau OD dalam pemanduan biasa. Gunakan semasa hendak memotong kenderaan di hadapan anda dalam keadaan perlu sahaja.

10) Jangan terlalu agresif sewaktu hendak memulakan perjalanan kenderaan anda. Mula kan dengan perlahan-perlahan dan tambah kelajuan berperingkat-peringkat.

Jika anda mula dengan agresif bukan sahaja memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear malah juga dapat memberi kesan yang tidak baik kepada “timing belt”. Inilah salah satu punca “timing belt” putus sebelum sampai waktu penukaran yang akan datang.

INFO TAMBAHAN:

1) Untuk memastikan enjin kenderaan anda sekarang masih baik atau tidak. Hidupkan enjin kenderaan anda waktu pagi dan biarkan selama 10 minit, kemudian lihat di bahagian ekzos ada atau tidak air menitis keluar dari lubang ekzos.

Boleh juga ambil sehelai kertas putih yang kosong letakan di muncung ekzos anda kemudian tengok ada tak percikan air di kertas tersebut, Jika ada air menitis atau ada percikan air di kertas putih tadi maknanya enjin kenderaan anda masih dalam keadaan “sihat walafiat”. Jika tidak maknanya enjin kenderaan anda ada sedikit “keuzuran".

2) Pastikan minyak enjin dan oil filter yang anda gunakan adalah minyak yang sama sepanjang masa dan pastikan ianya yang tulin. Banyak minyak enjin palsu di pasaran sekarang yang mana minyak enjin lama yang dikitar semula dan dipek seolah-olah minyak tulen.

Hati-hati jika anda ditawarkan minyak enjin yang terlalu murah.Pastikan bacaan kelikatan minyak enjin anda adalah sama setiap kali anda menukar minyak enjin. Walaupun jenama sama tetapi bacaan kelikatan adalah berlainan.

Istilah mekanik “minyak tebal dan minyak nipis”. Sila lihat di botol minyak enjin ada nombor seperti (contoh: 10W-40 ). Elakan menggunakan minyak enjin yang melebihi 10,000 km.

Ini boleh membuatkan anda malas hendak periksa minyak enjin anda dan anda mungkin tidak menyedari minyak enjin anda sudah berkurangan atau kering. Jangan amalkan tambah minyak enjin yang terlalu kerap atau banyak.

3) Jangan sesekali bertukar minyak enjin daripada “fully synthetic” kepada “semi synthetic”.Ianya boleh merosakan enjin anda, tetapi boleh daripada “semi synthetic”. kepada “fully synthetic” tetapi bila dah gunakan “fully synthetic” jangan pulak kembali kepada “ semi synthetic".

4) Sebelum mematikan kenderaan anda off kan semua suis, penghawa dingin, radio,lampu atau system audio lain. Selepas off semua suis biarkan 3-5 saat, kemudian baru matikan enjin.

5) Air hendaklah sentiasa diperiksa, kerana air memainkan fungsi yang cukup penting dalam memastikan fungsi enjin berjalan dengan sempurna. Elakan menggunakan air paip kerana ianya boleh menyebabkan keladak dalam radiator.

Gunakan air masak atau air yang telah disuling. Jika selama ini anda menggunakan air paip, saya cadangkan anda pergi servis radiator anda dan selepas itu gunakan air suling.

Jika anda bertanya kepada mekanik mereka akan jawab tiada masalah guna air paip, kerana mereka hendak kereta kita rosak dan mereka ada bisnes. (bukan semua mekanik begitu, siapa yang saya maksudkan anda faham-faham sendiri lah

6) Semasa parkir (parking) kenderaan anda pastikan tayar dan stereng kenderaan anda dalam keadaan lurus. Jangan sesekali parkir dalam keadaan tayar ke kanan atau kiri. Ini boleh menyebabkan “drive shaft” anda cepat rosak.

7) Penjagaan penghawa dingin. Anda boleh on “power” semaksimum yang mungkin (contoh 1,2,3,4) tetapi jangan on temperature semaksimum nya. Temperature hanya boleh digunakan sehingga 80 % sahaja. Pastikan suis penghawa dingin ditutup semasa hendak memati atau menghidupkan kenderaan.

8) Sewaktu hendak menutup “hood” depan atau “bonet” kereta anda pastikan tangan anda dalam keadaan “center” sewaktu menekannya. Jangan sesekali berat ke kanan atau ke kiri.Ini boleh menyebabkan “hood & bonet” anda menjadi tidak sama atau bengkok.

9) Sediakan sebuah buku kecil dalam kereta anda untuk anda merekodkan sebarang pertukaran alat ganti yang lepas dan akan datang atau rekod penyelengaraan kereta anda.

Pastikan mekanik anda adalah mekanik yang mahir dalam penyelengraan model kenderaan tesebut.Amalkan guna mekanik yang sama sahaja kerana dia tahu dan mahir mengendalikan kereta anda dan dia tahu penyakit kereta anda yang lepas-lepas.

Lebih tepat lagi dipanggil istilah “satu tangan pomen sahaja ”. Gunakan minyak petrol yang sama sahaja, jangan terlalu kerap menukar jenama Petrol.

SEMOGA INFO INI BERGUNA BUAT ANDA SEMUA.

Sila like page
kami untuk info dan untuk dapatkan product yg berkualiti tinggi jaminan original usa.

sumber

50 Perkara Penting Daripada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
(Hadiah istimewa saya untuk orang melayu muslim)

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberika kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak .

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukakan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki) . Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan .

30. ……kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi.

50. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.

Terima kasih kerana baca hingga habis.

Jika anda rasa artikel ini baik utk dikongsikan.

Sila klik LIKE & SHARE..

Saturday, October 15, 2016

TIPS UNTUK ANAK-ANAK SUPAYA TAK MENYESAL BILA MAK AYAH DAH TAK ADA..

1. Duduk dekat atau jauh dari mak/ayah, luangkan masa sebanyak mungkin dgn depa. Call lah slalu. Skurang2ny tanya khabar depa. Klo yg mak ayah pndai wssp, rajin2 lah pm/ ajak mak ayh berborak kt dlm group.

2. Mak/ayah nak atau bkenan brg2 anda? Bagi! Biaq kita beli lain pun xpa..

Biasanya mak ayah kita klo nak apa2 depa xkn ckp scara direct. Depa akan berkias...

Contoh: hmm.. Selesa no pakai kasut hg ni...

Haa.. Dia berkenan la maknanya tu.

3. Bagilah duit belanja kt mak ayah walaupun rm50 sebulan. Berkat tau rezki yg kita dpt bila kita berkongsi dgn mak ayh.

4. Peluk lah.. Ciumlah pipi mak ayah kita sementara depa masih ada. Bila depa dh xdak satu hari nanti, mesti kita akn rindu nak peluk cium depa.

5. Bahagiakan mak ayah selalu. Buat depa tersenyum dan senang hati. In shaa Allah doa depa utk kita akan sentiasa mengiringi.

6. Selalu2 lah wefie ngan mak ayah kita. Rakamkan setiap detik terindah supaya ada gambar kenangan kita gn depa sebanyak2 nya. Bila depa dah xada, gmbq2 tu lah yg akan jd pengubat rindu.

7. Mak/ayah sakit? Inilah klimaks kasih syg seorang anak terhadap ibu bapa. Ikhtiarlah utk sembuhkan penyakit depa dgn apa cara skalipun slagi berlandaskan Islam. Cari ubt & cara rawatan terbaik. Masa kita kecik dulu, bintat bekas kna gigit nyamuk pun mak ayah kita kalut nk sapu ubat. Takkan kita sanggup nak tgk mak ayah tanggung sakit, kan? Kita xtahu mgkn sakit itu akan jd asbab utk depa tinggalkan kita. Kita psti xakan rs terkilan skiranya hayat mak ayah kita xpanjang sbb kita dah berusaha yg terbaik utk depa.

8. Selalu mintak maaf dan memaafkan mak ayah kita walau apa sekalipun yang depa buat pada kita. Kita kena igt, depa juga manusia biasa. Kerana jasa depa lah kita dpt tgk dunia dan jd manusia berjaya.

Kepada yg masih ada mak ayah, amalkan tips2 yg sy share ni.. In shaa Allah, anda x akan menyesal kemudian hari.. :)

Adakala, masa mak ayah masih ada kita jd alpa.. Shinggalah kita khilangan salah sorg drpd depa. Ms tu, klo ada duit bjuta skalipun kita xkan mampu utk mengundurkan masa.

Copy&paste

Saturday, October 8, 2016



KESUCIAN/KEBERSIHAN HATI

Syaikh Muhammad bin Soleh al-'Utsaimin berkata:

"Wahai saudaraku, semangatlah engkau untuk mensucikan/membersihkan hati sebelum mensucikan/membersihkan anggota badanmu.


Berapa banyak orang

-mendirikan solat
-berpuasa 
-bersedekah
-berhaji 🕋

tetapi HATINYA ROSAK

Lihatlah "KHAWARIJ". Nabi Muhammad shalallahu alaihi wa sallam mengabarkan tentang mereka bahwasanya

-mereka banyak solatnya
-mereka banyak puasa
-mereka banyak sedekah
-mereka baca al-Quran
-mereka qiyamul lail (solat malam)
-mereka menangis
-mereka bertahajjud

BAHKAN PARA SHAHABAT MENGGANGGAP IBADAH KHAWARIJ AMAT HEBAT JIKA DIBANDINGKAN IBADAH MEREKA.

Akan tetapi, Nabi SAW berkata (tentang mereka, pen):

"Iman mereka tidak melewati kerongkongannya."

Iman tidak masuk ke dalam hati mereka, dalam keadaan mereka melakukan amal soleh pada tampilan luarnya (pada amaliah yang tampak), namun itu semua TIDAK BERMANFAAT.

Jangan engkau tertipu dengan penampilan luarmu. Perbetulkan dulu hatimu sebelum engkau melakukan segala amalan.

Aku memohon kepada Allah untuk memperbaiki hati saya dan hati kalian.

INGAT!!!, YANG TERPENTING ADALAH "HATI"

#Ruj; "Syarah Riyadhus Shalihin" 2/327

sumber: daud mohd