Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Saturday, August 27, 2016

Pengorbanan Seorang BOSS



KEPADA SEMUA BOSS

Teruskan usaha anda dalam berbisnes, bantu orang dengan ikhlas. Kesat air mata mu dan teruskan perjuanganmu. Biar seribu orang tak faham dengan anda. Asalkan anda percaya pada diri anda sendiri dan anda BOLEH.

Ramai orang sebenarnya tak tahu.

Orang berniaga ni susah. 
Siang dan malam nya fikir pasal bisnes.
Tidur dan bangunnya, mimpi pasal bisnes. 

Ramai orang nampak, orang bisnes ni senang.
Jadi boss minum sini sana.
Tapi sebenarnya dalam hati siapa yang tahu.

Kalau salah sendiri, sendiri kena tanggung.
Jadi boss, salah orang lain pun kita kena tanggung.

Jadi boss kena faham hati pekerja.
Jadi boss kena jaga hati pelanggan.

Tapi siapa yang nak jaga hati boss.

Dah ada bisnes, boss cari staff.
Dah ada staff, boss kena jaga staff.
Bila tak ada job, boss pening kepala.
Bila banyak job sekali sekala, staff minta gaji lebih pula.

Boss fikir, mana nak bayar bank.
Boss fikir, mana nak bayar sewa.
Boss fikir, mana nak bayar staff.

Kerja boss, adalah cari kerja.
Kerja staff, kerja kan apa yang kerja yang boss dah cari.
Kerja boss nampak senang.
Kerja jadi staff, berpeluh satu badan.

Kesian boss² ni. Banyak makan hati dari makan nasi.

Kesian boss ni, kalau sale tak ada, staff kata produk kita orang tak nak beli.

Kesian boss ni, salah staff kekadang pelanggan marah boss juga yang kena.

Kesian boss ni, hutang keliling pinggang semata² nak carikan rezeki orang.

Kesian boss ni, siapa lah nak kesian kat boss ni. 

Masa hari kerja, boss kena kerja.
Masa pekerja boleh cuti, boss pun kena kerja.

Orang kata, takpa 'Itu kan dia punya".
Boss kena jadi superman, boss tak boleh salah. 
Orang lain salah tak mengapa, boss kena maafkan.

Kekawan yang bisnes. Saya faham perasaan anda. Anda berhati pejuang. Biarlah orang mengata anda bila anda jatuh. Mereka akan merangkak dapatkan anda bila nanti anda berjaya.

Layankanlah hati sendiri. Ubatlah hati dengan solat, pujukkan hati sendiri. Anda sebenarnya manusia luar biasa. 

Teruskan usaha anda berbisnes, bantu orang, ikhlas. Kesat air mata mu dan teruskan perjuangan. Biar seribu orang tak faham dengan anda. Asalkan anda percaya pada diri anda sendiri dan anda BOLEH.

Anda ada saya. Saya percayakan anda. Biar 1,000 orang kata anda tak boleh, saya YAKIN anda manusia luar biasa



No comments:

Post a Comment