Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Wednesday, June 29, 2016


walaupun tak rabun Ainul makan juga caratomax ni. sebab apa??? Takkan nak tunggu rabun baru nak makan. kena la jaga dari sekarang

selain itu, caratomax bagus untuk

1. CarotoMax lebih selamat daripada Vitamin A 
Kenapa? Pengambilan Vitamin A secara berlebihan akan menyebabkan toksisiti. Ahli saintis telah menemui beta karotena pada tahun 1932. Satu prekursor Vitamin A dan beta karotena didapati selamat pengambilannya.

2. CarotoMax membantu mempertingkatkan penglihatan 
Ia akan menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan dalam gelap. Ia juga mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, presbyopic, astigmatism, xerophtalmia (mata kering), kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eye bag dan gegelung hitam mata.

3. CarotoMax juga menggalakkan perkembangan normal dan sihat 
Ia membantu merangsang perkembangan kanak-kanak & remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kuku, kulit, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem teproduksi serta membantu dalam penghasilan sperma yang sihat.

4. CarotoMax melindungi Epithelia
Ia memelihara lapisan luar korna,rongga oral,usus,perut,paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semsa disintegrasi tisu dan merawat ulser saluran usus.

5.CarotoMax meredakan penyakit kulit 
Pengambilan yang konsisten dan banyak akan melegakan masalah kulit seperti psorisis ,senile palgue ,kulit kering,kulit gugur ,jerawat dan akne. Penggunaan luaran boleh membantu merawat pustule,scabies,akne dan ulser kulit.

7. CarotoMax menghalang Infeksi 
Ia merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit respiratori paru-paru, batu, hepatitis, ashtma, flu dan selsema.

8. CarotoMax melawan kanser dan oksidasi 
Pengambilan beta karotena mampu mengukuhkan sisitem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ini mengurangkan risiko kanser,terutama sekali kanser paru-paru dan payudara. Ia megurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mat yang teroksida.

1 botol RM78 ada 30biji dalam 1 botol

order?

SMS/whatsapp Ainul 0133612717

sumber: Ainul Mustafa
sumber gambar : Norhanita Yusof

Tuesday, June 28, 2016


Fareeda kena kutuk satu Malaysia
Sikit pun tak nangis.

Dato' Vida kena gelak sana sini
Sikit pun dia tak heran.

Dato Aliff kena cemuh di FB,
tetap makan durian kat KLIA.

PM kita kena maki hamun hari hari,
dia tetap naikkan jari 1 Malaysia.

Ahmad Maslan kena boo,
dia tetap buat lawak untuk rakyat senyum.

Kita,
Baru sorang customer maki,
Baru sorang kawan kutuk,
Baru sorang sedara hutang tak bayar,
Dah masuk tandas menangis.

Kental tak kental hati tu
Boleh laaa jadikan kayu ukur
Tebal tak tebal poket kot?

Korang pernah tengok citer doremi time Mi pergi mintak keje ?

Kebolehan tahan maki. Itulah mesej dia nak sampaikan. Berapa orang yang nak berjaya ada kebolehan tahan maki? Setakat tahan kentut okay lagi lah.

Orang kutuk ke, maki ke, tahan je janji kau tak makan harta orang, janji kau cari makan cara halal. Mulut orang ni kalau boleh time mati tu dia nak bercakap lagi. 
‪#‎beurself‬

Setiap manusia punya ragam & kerenah masing²..
Pendapat berbeza, citarasa berlainan malah keinginan juga x sama..
Untuk berjaya.. telinga kena tebal..
Ignore benda negatif..

Semoga Ramadhan ni,
Kita jaga lidah supaya x menyakiti hati org lain..

sumber: iemsarimah


Sunday, June 26, 2016

puasa boleh kurus

BAGAIMANA PUASA BANTU TURUN BERAT BADAN 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selepas tempoh puasa yang lama, setelah usus menyerap sepenuhnya zat-zat makanan dari sajian makan terakhir, simpanan tenaga dalam badan akan digunakan.

Flow penggunaan tenaga:

1. Simpanan glukosa dari hati dan otot
2. Lemak badan 
3. Protin

Kalau boleh elakkan sampai badan terpaksa guna tenaga dari protin sebab bila sampai tahap ini, otot-otot akan jadi lemah dan pengurangan berat badan mcm ni tak sihat.

Jadi nak turun berat badan ketika puasa, pastikan makan secara sihat, ambil cukup protin, sayur dan buah. Karbohidrat kompleks melepaskan tenaga pada kadar yang lebih rendah dan membantu untuk bertahan lebih lama sepanjang hari.

sumber: Nurul Aziyana


Saturday, June 25, 2016


Ada pernah orang pertikaikan kenapa penceramah motivasi/perniagaan yang kata nak tolong sesama bangsa mengenakan bayaran yang tinggi. Patutnya kalau nak tolong tu bagi free je lah. Nama pun tolong.

Dulu saya pun tak faham juga. Tapi eventually rasanya dah dapat appreciate kenapa bayaran dikenakan, dan tinggi pula.

Orang yang sanggup invest (saya panggil invest kerana mereka pasti nakkan pulangan, bukannya bagi duit buta2 dgn assumption 'burn pun takpelah') wang yang bukan sedikit, mereka adalah orang yang mampu beri komitmen untuk masa depan mereka sendiri. Tapi kalau nak berubah pun tak sanggup, harapkan orang je, berapa lama boleh bertahan dalam perjalanan 'nak berubah' tu?

Maksud saya, nak tolong pun, orang yg ditolong tu mestilah dalam mode nak tolong dirinya sendiri. Orang yg nak tolong diri sendiri tak berkira (yg mampulah, tak mampu lain cerita). Tapi kalau nak yang free je, nak berubah pun "tunggu free" akhirnya betul2 dah 'free from everything' (dah meninggal) baru nak menyesal.

sumber: lynanoh


Friday, June 24, 2016



Parking Masjid Menangis
-------------------------

Malam ini, malam yang paling ditunggu oleh semua parking masjid. Ya, malam ini. Malam pertama bulan Romadhon yakni malam pertama umat islam menunaikan solat sunat Terawikh.

Inilah malam yang paling ditunggu tunggu oleh semua parking masjid, malam paling gembira. Bukan setakat parking masjid, parking tepi jalan dekat masjid dan parking luar pagar masjid pun turut sama sama bergembira meraikan malam ini, malam pertama puasa.

Bulan Romadhon adalah bulan yang paling ditunggu oleh seluruh umat islam, begitu juga dengan parking masjid. Cuma bezanya, kegembiraan parking masjid menyambut Romadhon selalunya hanya bertahan 7 malam, atau paling lama pun 2 minggu.

Selepas beberapa malam Romadhon, tangisan parking masjid bakal bertukar wajah, daripada gembira menjadi duka. Selalunya begitu lah.

Bayangkanlah kereta BMW, Mercedez, Audi atau Proton sekalipun berebut rebut hendakkan parking masjid malam ini. Hal seperti ini memang tak pernah terjadi pada malam malam lain dalam setahun melainkan beberapa malam awal di bulan Romadhon.

Tahun ini, malam ini, parking masjid menangis lagi. Gembira meraikan kedatangan kereta kereta. Seperti tahun sebelumnya, parking masjid tetap menyimpan harapan semoga air mata kegembiraannya terus mengalir untuk setiap malam sepanjang bulan Romadhon hingga ke malam raya.

Mendambakan kemeriahan sepanjang tahun, itu mungkin suatu angan angan gila, cukup lah sekadar Romadhon ini.

Dari jauh, parking masjid memandang karpet masjid melalui pintu pintu yang terbuka luas. Masing masing tersenyum. Indah.

"Walaupun kita sudah tahu pengakhirannya bagaimana, namun jangan kita khianati mereka" - Sayup terdengar suara karpet masjid bergema memberi kata kata semangat kepada parking.

Mimbar, tiang, tingkap tingkap, lampu lampu indah menawan, dinding dinding khot, dan kolah wuduk turut tersenyum dan menangis gembira, sekurang kurangnya untuk malam ini, malam Romadhon pertama.

sumber: Fdaus Ahmad


Wednesday, June 22, 2016


Setiap orang ada waktunya diberi peluang , definasi peluang ini lebih besar kerana tuhan itu maha adil dan setiap dari kita diberikan peluang. Abam bicara dari sudut kewangan. Banyak contoh dapat kita lihat , semasa kita kecil , kita dapat duit raya , katakan dari umur 1 hari hinggalah 15 tahun , kalau kita kumpul duit raya tu dan laburkan dah banyak bukan.

Masa kita remaja dan dapat menyambung pendidikan kita beserta dengan pinjaman pendidikan , apa yang kita buat dengan duit pinjaman tersebut ? Kita boleh laburkan , jadikan modal berniaga , malah pinjaman pendidikan adalah yang paling murah kosnya , peluang tersebut kita persiakan dengan membeli handphone dan perkara-perkara lara.

Masa kita mula-mula bekerja , dengan gaji pertama , kita punya pilihan untuk menyimpan dan melabur , kembangkan potfolio kewangan , malah dalam waktu yang singkat boleh memiliki kereta secara tunai , kita persiakan peluang tersebut dengan mengambil pinjaman peribadi , beli kereta mahal dan sebagainya , kita persiakan peluang ini dan menghimpit kehidupan kita sendiri dengan beban bulanan.

Kita habiskan banyak masa "online" di media sosial , kita boleh berjumpa dengan pelbagai guru , sifu dan sifan kewangan yang mencurahkan Ilmu percuma di dalam media sosial , peluang tersebut kita persiakan , kita ambil endah tak endah , bertahun berlalu hidup masih menanggung beban kewangan , walhal boleh jer "reach out" atau bertanya kepada guru-guru ini bagaimana untuk mengurus kewangan lebih baik dan membina harta. Namum peluang tersebut kita persiakan.

KIta berjumpa pasangan ideal kita , pasangan yang akan hidup semati dengan kita , puluh ribu wang kahwin sempat di kumpul dan disimpan , namun kesempatan dan peluang puluhan ribu ringgit itu di persiakan , modal yang boleh digunakan untuk membeli rumah sewa atau harta dan digunakan selepas bernikah kelak hangus menjadi baja tetamu yang hadir , yang mana sebulan selepas majlis tak ingat pun tarikh nikah atau kenduri kita.

Ini adalah contoh secebis peluang yang biasa di berikan oleh tuhan kepada kita , Setiap dari kita akan melaluinya , kalau bukan semua , namun kebanyakannya. Peluang untuk memperbaiki kewangan ini tidak diendahkan oleh majoriti dari kita yang mana akan kekal sebagai penonton dan penunggang beban.

sumber: Zaidi Ismail


Tuesday, June 21, 2016


UNTUK BAHAGIA DAN BERJAYA DALAM KEHIDUPAN.

1. Tidur awal.
Jadikan amalan dan budaya untuk tidur awal. Bila sudah penat kerja mudah kita tidur. Kalau sukar tidur cuba baca quran tentu mudah tidur.
Jangan lupa baca fatiha, ayat qursi, 3 qul, zikir, istighfar an selawat sebelum lena. Juga jadi amalan baik ambil wuduk sebelum tidur.
Sebaiknya kita tidur 7 jam setiap hari.
Selepas solat zuhur ambil 'power nap' antara 10 - 15 minit. Ia beri tenaga untuk terus kerja hingga petang.

3. Bangun awal.
Saya bangun jam 5 pagi. Loceng jam dan radio alarm akan berbunyi setiap pagi. Sering saya terkejut dulu sebelum bunyi loceng dan radio kerana loceng alarm dalam minda saya sudah tergerak.
Baca doa bangun tidur 'Alhamdulillahi lazi ahyayna ba'da amatana wa alaihinusyur' disamping zikir istighfar dan selawat sebelum ketandas. Saya kejutkan isteri.
Saya solat tahajud 4 rakaat dan witir 3 rakaat. Tahlil arwah2 ibu bapa dan saudara2. Zikir panjang sebelum menuju masjid untuk solat subuh berjemaah.
Sempornakan solat lima waktu dan rukun islam yang lain

3. Sarapan saperti raja.
Amalkan makan sarapan pagi yang sempurna dan mengeyangkan untuk membekalkan tenaga dan kekuatan bila berkerja.
Saya makan buah2 dulu buasanya 3 butir keroma dan seterusnya 2 biji telor rebus setengah masak dicampur kicap manis dimakan dengan 2 keping roti multigrain toasted disapu cheese. Minum nescafe susu satu mug.
Kalau menginap dihotel yang menyediakan sarapan saya pastikan makan sebanyak yang bolih dan saya kurangkan makan tengah hari dan malam.

4. Supplemen vitamins dan lain2.
Selepas sarapan saya makanan supplemen2 vitamin2 dan antioxidants. Saya kongsi makan obimin, calcium dan fish oil dengan isteri; sudah berpuloh tahun saya amalkan. Saya makan lain2 saperti resveraterol dan Q10 yang baik untuk kesihatan jantung dan pil NuFocus untuk tenaga dan anti stress. Vitamin C 500mg dan jika saya dalam perjalanan atau kurang sihat saya makan vit C 1 - 2 gm sehari.
Walau pun saya banyak makan buah2 dan sayur2 saya perlu supplemen2 tersebut.

4. Pileh kerja yang diminati dan memberi keriangan.
Saya berkerja sebagai doktor kerana inilah kerjaya yang saya minati dan gembira melakukannya. Bila rasa boring dan stress ditempat kerja seseorang perlu fikirkan cari yang lain.
Kerja saya sebagai pakar bidan memang teruk dan berat tanggung jawabnya. Latihan yang saya lalui memang sangat getir dan mencabar.
Tapi sebab saya minat dan gembira melakukannya kerja ini akhirnya ia menjadi sumber hasil rezeki yang tinggi dan lumayan.
Disamping itu kerja saya jadikan ibadah untuk bekalan saya diakhirat kelak.

5. Amalkan exercise 30 minit setiap hari.
Tidak kira apa jenis exercise asalkan ia menggerak tubuh dan kuatkan otot2 dan sendi; Berjalan kaki, jogging, kayuh basikal, main golf, berenang atau lain2 saperti basuh kereta atau nencuci rumah.
Saya pileh berkebun (gardening) disekitar kawasan rumah untuk tanam kangkung, pucuk paku, kacang bendir, daun turi dan kesum, halia, bunga kantan; pokok pisang, kelapa, tebu dan buah markisa. Ini sebagai hobby sahaja tapi berkebun (mencangkul, cabut rumput rumpai dan tebas dahan pokok) bolih mengeluarkan peluh disamping berbagai hasil untuk dimakan.

6. Exercise paru2, mata dan kaki.
Amalkan deep breathing exercise selama 5 minit. Bolih dibuat dimana2 : sedang duduk dipejabat, sedang berdiri atau lain2 situasi ; sedut nafas panjang2 dan mendalam melalui hidung untuk mengembangkan paru2 dan hembus keluar dari mulut. Ulang beberapa kali untuk meningkatkan kadungan oksijen dalam paru2. 
Ia mengurangkan stress dan hilangkan mengantuk.
Untuk exercise mata ; mula2 padang jauh dan kemudian fokus pandangan pada jari yang didepan muka.
Cuba jalan naik turun tangga daripada naik lift. Ini bolih baikki aliran darah dan kekuatan jantung.

7. Amalkan catit dalam buku jernal dan diary.
Jadikan satu budaya dan amalan hidup untuk mencatit semua idea2, ilham, peristiwa2, cita2, rancangan, tindakan kewangan dan lain dalam satu buku kecil yang bolih dibawa kemana2 dalam saku baju atau seluar.
Catitan ini sangat berguna untuk mengimbas semula idea2 dan tindakan demi untuk mencapai cita2.
Sampai sekarang berpuluh2 buku2 nota kecil saya masih saya simpan dan seringkali saya singkap kembali cita2 idea2 dan peristiwa2 lampau. Memang sangat berguna dan bermenfaat. Saya lihat orang2 jepun dan korea sentiasa mencatitkan butir2 pertemuan dan perbincangan.

8. Catitkan cita2, azam dan sasaran dimerata2 tempat.
Bahagikan cita2 dan sasaran kepada pecahan2 kecil dan pastikan tempuh serta jangka waktu yang perlu dicapai.
Sasaran kecil mudah dicapai dalam jangka waktu yang pendek dan ini membina serta memperkukuh keyakinan diri untuk capai sasaran lebih besar.
Tuliskan visi dan misi hidup kita bagi jangka panjang dan pendek.
Destinasi kita ada syurga firdous diakhirat dan berkekalan selama2.

9. Amalkan baca dan terus membaca.
Untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran sangat penting membaca. Kitab utama ialah quran dan baca beberapa muka setiap hari serta fahami makna. Insha Allah dapat barkah dan dipermudah urusan dunia.
Timba ilmu sehingga akhir hayat kita dari mana2 sumber khususnya dalam bidang kerjaya dan hobby kita.

10. Uruskan masa dengan bijak.
Kerja 40 jam seminggu iaitu 8 jam sehari dan 5 hari seminggu biasanya mencukupi. Bersedia untuk kerja overtime khususnya bila mula berniaga atau berlatih dalam bidang kerjaya masing2.
Pernah saya kerja 72 jam berterusan sebagai doktor pelatih dihospital Melaka.
Ingat tubuh badan kita dan minda ada hak untuk berehat.
Ingat jangan jadi hamba kerja.
Jangan merungut tidak cukup masa untuk menyiapkan sesuatu tugas. Bila bijak mengurus masa masalah kesuntukkan tidak akan timbul.
Jangan membazirkan masa dengan menonton terlalu banyak rancangan talivisyen atau bermain video games.

11. Banyak minum air.
Badan perlu air untuk menghidupkan organ2 penting saperti jantung otak dan buah pinggang. Kekurangan air menyebabkan dehydration yang mengganggu fungsi organ.
Orang lelaki perlu 3 liter dan perempuan perlu 2.2 liter sehari. Minum air mineral , air zam2 atau air masak suam.
Minum juz buahan segar - air kelapa muda, air jambu, air limau nipis/kasturi.
Minum air halia atau cuka apel debgan madu.

12. Bertindak, Berusaha dan Berkerja. 
Jadi orang yang 'action oriented' yang suka dan gembira buat kerja serta menghasilkan sesuatu. Bila suatu cita2 dan sasaran telah dikenal pasti terus ambil tindakan segera. Jangan tangguh (procrastinate) ; ia menjadi pencuri masa.
Jangan jangan asyik merungut dan mengkritik sahaja.

13. Sangka baik terhadap orang lain. 
Jangan sering buruk sangka terhadap orang lain - kawan2 dan jiran kita, pekerja2 sepejabat atau lain.
Fikirkan mereka ada niat baik.
Fikir positif.

14. Bersyukur kepada Allah dan insan lain.
Sentiasa bersyukur atas segala nikmat yang Allah kurniakan - nikmat kesihatan, panca indera normal, rezeki, iman dan kebahagian hidup. Tunaikan hak dan perintah Allah.

15. Cakap lunak dan sedap didengar. 
Cakap2 yang berbentuk pujian dan sanjungan dengan ikhlas kepada mereka berhak menjadi penyejuk dan penawar hati dan merupakan suatu sedakah.
Jauhkan cakap2 negatif yang bolih matikan initiatif orang lain. Cakap2 positif memberi galakkan.

16. Senyum dan ucap salam selalu. 
Jangan terlalu serious. Senyum dan ketawa bolih kurangkan mental stress.
Beri senyuman dan ucap salam kepada orang lain walau pun tidak dikenali, ia merupakan sedekah. Munkin ini akan membuka pintu perkenalan.

17. Beristighfar ,taubat dan bermaafan. 
Mohon ampun kepada Allah setiap masa dengan istighfar berulang2 kali.
Mohon maaf jika kita buat kesilapan terhadap orang lain. Rendahkan diri.
Jangan buang tenaga membenci orang lain.
Sedia memaafkan orang lain - satu pahala besar dari Allah.

18. Terima teguran dan pendapat orang lain.
Jangan cuba menang dalam semua perbinacangan. 
Menerima dan menghormati pendapat orang lain bolih menjadikan kita dihormati walau pun munkin kita tidak setuju.
Jangan buang dan sia2kan masa bercakap fasal politik.

19. Jangan bersedih terhadap cacian, umpatan dan gosip. 
Lebih baik kita mohon perlindungan Allah daripada cuba memberi penjelasan.

20. Kawal kemarahan. 
Jangan balas kemarahan dengan tindakan buruk. Ucap aauzubillah, istighfar dan ambil wuduk. Sabar dan bertenang.

21. Bertenang ketika pandu kenderaan dijalan raya. 
Jangan bertindak balas kepada provokasi daripada road bully atas kelakuan buruk mereka. Jangan bunyikan horn .Sabar dan bertenang ; sentiasa berzikir dan berselawat.

22. Biarkan apa orang fikir tentang diri kita. 
Jika orang berfikiran baik tentang kita ucapkan 'alhamdulillah'. Tetapi jika mereka fikir buruk , jangan risau atau sedih. Kita tahu diri kita sendiri. Yang penting pandangan Allah terhadap kita.

23. Muasabah diri. 
Cermin diri; tanya diri apa baiknya dan kelemahannya.
Jangan bandingkan diri dengan orang lain khususnya yang lebih kaya, lebih tinggi pangkat dan lebih mewah. Tengok kebawah pada orang2 yang miskin dan daif.
Kita lihat orang lain pada zahirnya sahaja sedangkan ciri2 lain dan dalaman kita tidak ketahui.

24. Kegagalan tangga kepada kejayaan. 
Kegagalan, kerugian niaga dan musibah adalah cubaan hidup. Bersabar, tabah dan terus berusaha. Jangan putus asa. Mohon pertolongan Allah.

25. Masa beredar, sekitaran berubah nasib kita juga akan berubah. 
Segala2 akan berubah; masalah2 akan selesai, yang buruk jadi baik dan kegagalan bertukar kepada kejayaan. Sabar dan solat mohon pertolongan Allah; berusaha dan tawakkal.

26. Jadi seorang pemberi dan pemurah. 
Jadikan satu amalan dan budaya untuk memberi sedekah, beri makan , beri hadiah , beri senyuman, beri galakkan dan seterusnya mengikut kemampuan dan kaedaan.

27. Jangan harap balasan dari orang yang kita tolong. 
Tolong orang dengan wang, barangan atau tenaga kerana Allah. Hati ikhlas dan tidak rasa bangga atau riak.
Allah akan balas jasa dengan cara lain dan lebih besar ganjarannya.

28. Mengetahui had diri. 
Kita hanya manusia. Ada had kemampuan. Jangan terlalu ghairah menempuhi risiko.
Sebelum menceburi sesuatu bidang buat analisa, penilaian dan dapatkan nasihat terlebih dahulu. Mampukah kita dari segi ilmu, kemahiran, tenaga dan kewangan. Ingat dan waspada.

29. Bergaul mesra dengan semua lapisan masyarakat. 
Jadi seorang peramah, mudah bergaul dan sesuaikan diri. 'Reach out' kita ambil initiatif mulakan perbualan. Mulakan dengan senyuman dan ucap salam.
Bila berjabat tangan genggam dengan kuat sambil senyum untuk menandakan kita ikhlas dan mesra.

30. Janji mesti ditepati. 
Bila berjanji dengan sesiapa pun untuk sesuatu urusan sama ada hal2 pekerjaan, kewangan, perayaan, pertemuan atau lain2 mestilah ditepati.
Jika janji untuk bertemu eloklah kita datang lebih awal dari waktu yang ditetapkan.

31. Bijak mengurus kewangan. 
Buat simpanan sedikit dari pendapatan bulanan dalam tabungan yang dikunci saperti tabung haji dan ASB.
Jangan percaya skim cepat kaya. Sudah beberapa kali tertipu.
Belanja untuk keperluan penting bukan ikut kemahuan. Hidup cara sederhana dan jangan terlalu mewah dengan membeli barang2 branded.
Waspada bila guna credit card dan perlu selesai bayar sebelum habis tempuh sebulan kerana kadar faedah terlalu tinggi.
Berhutang untuk beli hartanah sahaja kerana ada peningkatan nilai. Jangan berhutang untuk beli barang2 yang susut nilai.
Selesaikan semua hutang sebelum umor 60 tahun.
Waspada jika ada orang yang hendak berhutang dengan kita. Biasanya hutang tidak akan atau sukar dibayar. Ini pengalaman saya sendiri. Beri dia sedikit sebagai hadiah.

32. Dapatkan restu dan doa ibu bapa. 
Dalam segala urusan yang akan diceburi selain dari mendapat panduan Allah melalui solat istiharah doa dan restu ibu bapa sangat penting.
Sentiasa menghubungi dan ziarahi ibu bapa selagi mereka masih hidup.

RUMUSAN 
Untuk capai kejayaan dan kebahagian hudup.
Perlu kuat iman dan taqwa
Perlu caragaya hidup sihat tanpa stress.
Berilmu dan kemahiran tinggi.
Berdisiplin.
Bijak dalam pengurusan.
Berakhlak mulia.
Kuatkan Silaturrahim.

sumber: Dr Hamid Arshat



Sunday, June 19, 2016




PASAL SAHUR

Puasa dah semakin rapat. Timbul banyak persoalan. Nak sahur macam mana?

Tubuh manusia 70% adalah air. Otak pula 80% air. Tubuh manusia perlukan banyak air.

Salah satu makanan yang dikategorikan sebagai super food ialah chia seeds. Bijirin ini dari Amerika Selatan.

Secara tradisi diguna oleh puak Aztecs dan Mayan. Lelaki yang memburu masuk hutan berbekalkan Chia Seeds yang memberi maksud "kekuatan".

Chia Seed hebat sebab 28 gram atau dua sudu chia seeds memgandungi:

Fiber: 11 gram
Protein: 4 gram
Omega 3: 9 gram
Kalsium: 18% dari keperluan harian tubuh manusia
Manganese: 30% dari keperluan harian tubuh manusia
Magnesium: 30% dari keperluan harian tubuh manusiadari keperluan harian tubuh manusia
Phosphorus: 27% 
Chia Seed juga mengandungi Zinc, Vitamin B3 (Niacin), Potassium, Vitamin B1 (Thiamine) and Vitamin B2.

Semua ini penting untuk membekalkan nutrien sepanjang berpuasa. Dengan kandungan anti oksida yang tinggi, Chia Seed patut menjadi pilihan nombor 1.

Caranya:
1. Masukkan 2 sudu Chia Seed ke dalam air kosong bersuhu bilik.
2. Biarkan selama lebih dari 30 minit. Lebih lama lebih bagus.
3. Chia Seed akan kembang seperti biji selasih.
4. Minum.

Air tersimpan di dalam Chia Seed. Ia akan terkeluar sedikit demi sedikit. Seterusnya membekalkan air sepanjang tempoh berpuasa. 

Perut terasa penuh. Kenyang. Sampai pukul 6 petang masih buang air kecil.

Itu petunjuk baik. Badan masih banyak air. Kita lebih bertenaga.

Ini baru satu contoh. Chia Seed ada pelbagai guna. Nak tahu cara lain?

Sebut MAHU TAHU.



Thursday, June 16, 2016


Bismillah
Assalamualaikum w.b.t

Tips bisnes pagi Jumaat

.........................
INI BUKAN CARA UNTUK LEBATKAN SALE
.........................

Siapa ada masalah kewangan?

Siapa ada masalah business?

Siapa yang hujung bulan kena pinjam duit orang?

Siapa rasa kena buat bisnes lain utk tampung business sekarang?

.

Saya rasa ramai orang ada masalah tersebut.

.

Saya pun sama juga.

.

Ini adalah kesalahan yang ramai orang lakukan dalam kehidupan dan dalam bisnes mereka juga.

.

Saya bagi anda contoh dulu untuk bg nampak isu yang saya cuba bawa pagi ni ya.

Sekiranya anda ada restoran. Dan restoran anda itu menyediakan makanan western. Pada awal pembukaan, anda gerenti busines anda akan meletop kurang dari 6 bulan. Pembukaan anda sangat grand sehingga licin hidangan. Staff anda ramai sbb anda jangka pelanggan akan ramai sikit masa lagi. Bajet simpanan anda hampir habis sbb deco restoran bg nampak rare. "Tak apa," kata hati anda. Nanti sale masuk, akaun penuh balik.

Tapi setelah 6 bulan. Sale anda tak juga naik. Org tak ramai datang. Anda dah kehabisan duit. Anda pergi consult org yang salah.

Anda akan mula tambah menu. Anda buat masakan panas tomyam pula. Kena tambah staff baru dari thailand. Ada org advice lg, kena buat ice blended sbb org muda suka. Sale masih lg tak gempak. Org advice lagi, buat nasi campur tengahari pula.

Duit anda lama habis. Mula pinjam duit kawan. Lepas tu pinjam along.

Itu contoh situasi pertama.

Ini contoh kedua.

Anda org yang selalu main fb dan ada business minded. Tapi anda belum ada modal. Anda buat langkah bijak dengan buat dropship.

Anda cari satu produk yang bagus dan mula bisnes online. Start buat post2 pasal produk di wall sendiri. Ada satu dua mula membeli. Anda pun hepi. Tapi sale x boleh pegi jauh sangat. Tapi anda tahu dropship boleh buat duit. So anda mula tamak. Jadi dropshipper utk 10 produk lain pulak. Anda kurang mahir guna fb ads so anda hanya menjual di wall sendiri. Penuh wall anda dengan ayat hardsell bermacam jenis produk.

Sale anda masih gitu2 juga.

.

Apa yang cuba saya sampaikan?

.

Anda cenderung utk mencuba option lain utk melebatkan sale!

.

Sampai bila2 pun sale anda akan begitu juga. Untuk restoran tadi, bisnes tu akan terlingkup begitu saja dan untuk dropshipper td, dia akan terus kehairanan kenapa sale tak meletup mcm org lain.

.

Anda mengambil tindakan yang kurang betul dalam melebatkan sale.

.

Sy bagi analogi lagi.

.

Bayangkan anda ada sebiji baldi. Dan anda mencurahkan air ke dalam baldi tersebut. Matlamat anda adalah untuk penuhkan baldi tersebut dengan air.

Anda tuang dan terus tuang air. Anda harapkan baldi tu akan penuh tp masalahnya baldi itu ada berlubang dan bocor dua tiga tempat.

Tuanglah sampai kiamat sekalipun. Tak akan penuh.

.

So maksudnya langkah pertama yang anda kena buat bukanlah tambah air tapi tampal lubang yang bocor dulu.

.

Anda perlu fokus pada satu benda saja satu2 masa. Jadi pakar dalam bidang tersebut. Of course ianya akan ambil masa. Tapi lama kelamaan org akan mula notice kehadiran anda dan mula membeli pada anda.

.

Instead of cuba benda baru, lebih baik perbetulkan kesalahan sedia ada.

.

Utk restoran td. Stick pada concept western food. Jgn caca merba. Ramai org buat western dan meletup. Kenapa anda tidak boleh. Fokus sedapkan makanan anda. Tingkatkan kualiti servis dan variasikan pemasaran. Kalau makanan sedap, dalam hutan pun org cari.

.

Utk dropshipper pulak. Fokus satu saja produk yg paling anda suka buat. Buat bebetul. Belajar copywriting. Belajar run fb ads dan media social lain. Upgrade jadi agen. Kumpul duit buat produk sendiri pulak akhirnya.

.

Jangan diversify business selagi business belum autopilot.

Keyword di sini adalah FOKUS pada yang satu. Fokus pada kekuatan dan kelebihan anda itu.

sumber : BroKu





Wednesday, June 15, 2016



Zikir dan bicarahati Untuk menghadapi sebarang musibah:

1- Ya Qodir ya Muktadir - ya Allah, daku redha atas ujianMu ini

2- Ya Sobur - ya Allah, kurniakan kesabaran kp ku

3- Ya Fattah - ya Allah, bukalah jln keluar bg masalahku ini

4- Ya Rahman ya Rahim ya Wahab ya Karim - ya Allah, bantulah kami dlm mengharungi ujianMu ini

5- Ya Muqit ya Razzaq - ya Allah, cukupkan rezekiMu buat kami

6- Ya Salam ya Basith ya Wasi'- ya Allah, tenangkan jiwaku, lapangkan jiwaku, luaskan jiwa dan fikiranku

sumber: Farah Wahida


Tuesday, June 14, 2016



1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..

2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.

3.Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.

4. Letakkanlah d bilikmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.

5. Jika kamu hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dan lain2). 

6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).

7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.

8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
 
9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, & bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.

10. Jangan biarkan kamu tertidur, melainkan telah kamu ampuni setiap orang yg telah berbuat jahat kpdmu dari menghinamu, menyebarkan fitnah & menzalimimu.

11. Setkan pada handphone kamu, penggera peringatan pada masa masa tertentu untuk anda baca surah al-fatihah @ al ikhlas untuk di sedekahkan kepada kedua ibubapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia...

12. Kirimkan mesej ini ke semua kenalanmu. Siapa tahu ada yg mahu mengamalkan. Moga kamu pun akan diberi pahala kerananya. 

Selamat bersedekah..Semoga kita dilimpahkan rezeki...Aamiin.

sumber: Hazelina Alim


Monday, June 13, 2016


Sepanjang tempoh 10 tahun dalam kerjaya sebagai juruaudit, saya dapati ada 7 salah faham utama berkaitan cukai di kalangan pemilik enterprise.

1. Dah bayar zakat banyak, tak payah hantar borang cukai.

Memang ramai peniaga yang lebih sanggup bayar zakat banyak dari bayar cukai. Tapi cukai dengan zakat tak sama.

Zakat wajib untuk umat Islam. Cukai undang-undang dalam negara.

Zakat boleh mengurangkan pembayaran cukai, namun masih perlu hantar taksiran dulu.

Tidak buat taksiran cukai boleh dikenakan tindakan undang-undang. Walau bayar zakat banyak mana pun.

2. Dah rugi, tak perlu hantar borang tafsiran.

Mendaftar di LHDN dan hantar borang taksiran tiada kaitan dengan untung atau ruginya perniagaan kita. Perniagaan untung atau rugi tetap kena hantar borang taksiran.

Malahan jika rugi, lagiiii la kena hantar. Rugi tahun ini boleh ditolak dengan untung masa hadapan.

3. Berniaga online je, tak payah daftar ssm dengan lhdn.

Online ke offline, tetap perniagaan. Semua perniagaan perlu berdaftar.

Dropship pun perlu mendaftar sekarang.

Kalau dah gambar poslaju barang mengunung, update pulak status ‘barang baru sampai, dah 500 orang order’, memang saja nak suruh pegawai LHDN datang la kot.

4. Bila dah daftar nanti kena bayar cukai.

Selepas daftar di LHDN, kita perlu buat taksiran cukai. Belum tentu kena bayar lagi.

Taksiran cukai ni pengiraan dia tak sama macam penyata untung rugi kita. Perbezaan pengiraan ni boleh menyebabkan untung jadi rugi. Mungkin juga dari rugi jadi untung.

Macam yang diberitahu dalam poin no dua tadi, kalau rugi, tak perlu bayar cukai. Malahan boleh dibawa ke tahun hadapan untuk ditolak dari untung tahun depan.

5. Beli kereta boleh kurangkan cukai – mari beli Ferrari / bmw / Merz / Audi.

Beli asset memang ada kelebihan dalam cukai. Ia dipanggil elaun modal. Berbeza sedikit dari susut nilai / depreciation dalam perakaunan.

Tapi untuk kenderaan penumpang, ada limit juga. Untuk kenderaan baru yang bernilai kurang dari RM150,000, had yang dibenarkan ialah RM100,000 sahaja. Lebih dari RM150,000, amaun yang dibenarkan hanya RM50,000.

Maksudnya jika beli Audi A4 bernilai RM239,900, amaun yang dibenarkan untuk penolakan cukai Cuma RM50,000 sahaja. Sebab ia bernilai lebih dari RM150,000.

Tahun pertama boleh tolak 40% dan tahun kedua sehingga tahun keempat boleh tolak 20% untuk pengurangan cukai.

Takdelah kurang sangat kan.

6. Semua perbelanjaan pemilik, biar perniagaan bayarkan.

Habis segala perbelanjaan di ‘claim’ dengan perniagaan. Beli susu anak pun nak masuk akaun perniagaan juga. Ubahsuai rumah pun masuk akaun perniagaan.

Ini yang orang panggil merompak perniagaan sendiri.

Tak semua perbelanjaan boleh masuk dalam akaun perniagaan. Hanya yang berkaitan secara langsung dalam perniagaan boleh dimasukkan dalam perniagaan. Selain itu tidak dibenarkan dalam pengiraan cukai.

7. Kena kejar jika beli kereta atau rumah secara tunai.

Mungkin juga akan dikejar. Tapi jika ada bukti sumber wang tu dari mana, tak perlu risau.

Contohnya, tahun lepas ada keuntungan bersih RM150,000. Selepas buat pengiraan dan hantar tafsiran cukai, perlu bayar cukai dalam RM30,000. Selepas bayar ada untung bersih RM120,000.

Tengok pula dalam aliran tunai masih ada tunai RM100,000 selepas tolak kos operasi. Ada pula kawan terdesak nak jual rumah, RM90,000. Belilah rumah guna tunai RM90,000.

Sudah tentulah tiada masalah. Sebab cukai telah dibayar, dan untung memang lebih dari nilai rumah itu.

Cuma kenalah fikir mengenai perniagaan. Kalau dah 90% duit untung buat beli rumah, macam mana nak kembangkan perniagaan.

p/s: Contoh yang diberi cuma nak permudahkan penerangan. Apa yang anda hadapi tidak mungkin semudah contoh yang diberi.

Boleh share kalau rasa boleh bantu rakan peniaga yang lain.

Rezduan Bakar
Bukan peniaga, hanya pekerja biasa.

sumber: Fb Rezduan Bakar

Sunday, June 12, 2016



Nampak macam kita bijak, tapi kita di manipulasi kan oleh harga.

Pernah anda tengok gambar seller n buyer dalam bentuk kartun?

Seller jual air botol, satu botol RM3. 

Pakej beli 3 botol RM10

Buyer dengan cerdik nya, beli 3 botol dengan cara..

beli 1 RM3 - kali pertama
beli 1 RM3 - kali kedua
beli 1 RM3 - kali ketiga

Dengan rasa diri lebih bijak dari seller dan dapat jimat RM1. 
instead of beli pakej 3 botol RM10.

Hakikat nya, buyer dimanipulasikan oleh harga. daripada beli 1 botol, terus beli 3 botol. yang hakikatnya, sebenarnya nak beli 1 botol je pun dah cukup.

Saya panggil dia STRATEGI HARGA.

sama macam dalam close sale.

kita kena rancang harga beli 1 botol, rancang harga beli 2 botol, rancang harga beli 3 botol..

bila kita bagi pilihan macam ni pada prospek.

prospek akan nampak duit dia jimat, jimat banyak woo kalau beli 2 instead of beli 1 botol je. sama jugak kalau beli 3, dapat jimat lagi banyak instead of beli 2.
 
sedangkan boleh je beli 1 dulu nak cuba test produk. 

Pengalaman saya

saya juga pernah ter"kena" semasa masuk padini tempoh hari.

niat nak beli sehelai je baju. tapi dia punya strategi harga beli sehelai RM49, beli 2 helai RM59..

Buat kita rasa, " alaa rugi nya tak beli 2, jimat banyak tuuu.. apa salahnya tambah RM10 je lagi...Hmmmm"

Mostly, confirm ramai beli 2 helai. serious! termasuk lah saya! beli 2+2 helai :P


kos?

kos baju kedua dah diserap dalam kos baju pertama (sebab tu kalau beli sehelai RM49, kalau beli 2 helai RM59, so 2 helai bersamaan RM29.5 setiap satu). dan memang mereka rancang untuk buat pelanggan beli 2 helai. 


untung?

mereka buat 'untung banyak' kalau pelanggan hanya beli sehelai, mereka buat 'untung lebih' kalau pelanggan beli 2 helai. 

Beza tu, BANYAK dan LEBIH. 


anda suka sharing ni? - komen la skit :D



Friday, June 10, 2016


Sisi gelap sisi terang~

"Kat Jepun tu takde sampah langsung"
~ Kat Jepunlah hakak tersepak tin2 minuman yang bersepahan di tengah2 jalan.

"Kat Singapore puntung rokok pun takde"
~ Kat Singaporelah hakak tengok bersepah puntung rokok kat tempat makan.

"Jangan pegi Vietnam, bahaya! Penipu, perompak, pencuri, penculik, pembunuh, semua ada kat sana..." 
~ Hakak anak-beranak kat Vietnam, sorang manusia pun tak kacau kami walau jalan kawasan gelap malam2.

Begitulah setiap benda ada sisi gelapnya & sisi terangnya. Biasanya kalau kita belum pernah lalui, kita akan bias samada bias ke sisi terang atau bias sisi gelap.

Benda gelap2 kita simpan (kalau tak membahayakan orang lain), benda cerah2 kita sebut-sebutkan

sumber: lyna noh


Tahu tak korang, semasa Titanic karam, ada 3 kapal lain berada berdekatan dengannya?

Yang pertama, kapal Sampson, berada 7 batu dari Titanic. Mereka nampak isyarat api kecemasan, tapi masa tu mereka tengah sibuk menangkap anjing laut secara haram. Disebabkan mereka takut kantoi, mereka pun terus bergerak ke arah bertentangan. Kapal itu seumpama kebanyakan orang, yang sangat sibuk dengan urusan sendiri hingga tak perasan ada orang yang memerlukan bantuan.

Kapal kedua bernama Californian. Kapal ini berada 14 batu dari Titanic, dikelilingi oleh ais. Mereka nampak api putih tapi kerana suasana yang agak sukar dan keadaan sudah gelap, mereka memutuskan untuk tidur dan tunggu hingga esok. Semuanya meyakinkan diri bahawa tiada apa2 yang berlaku. Kapal itu seumpama orang yang selalu menunggu 'masa yg sesuai' untuk buat sesuatu.

Kapal terakhir, Carpathia, sebenarnya sedang bergerak ke arah bertentangan sejauh 58 batu dari Titanic! Mereka menerima isyarat kecemasan dan kaptennya memohon petunjuk dari Tuhan sebelum menukar haluan, memecah ais dengan kuasa maksimum. Dan kapal ini telah menyelamatkan 705 mangsa Titanic yang terselamat.

Halangan dan penyebab utk lari dari tanggungjawab sentiasa ada. Tapi sesiapa yang menerimanya akan sentiasa mendapat kemenangan.

Semoga kita dapat hasilkan lebih ramai Carpathians & hapuskan Californians & Sampsons untuk kehidupan yg lebih baik.

sumber: Lyna Noh


MLM biasanya orang kaitkan dengan...

~ duit
~ orang atas makan hasil orang bawah
~ cari orang cari orang cari orang

Duit... Rasanya semua orang pun perlukan duit. Cuma antara kita merajakan duit, letak nilai diri atas berapa banyak duit yang dimiliki, atau duit cuma sekadar alat nak dapatkan sesuatu yang kita perlu je.

Orang atas makan hasil orang bawah... Itu mungkin betul kalau guna sistem piramid. Tapi MLM yang sebenarnya, semua orang makan hasil sendiri. Tak payah perasan sangat "Upline aku duk kerah2 aku ni sebab dia nak point dari aku la ni"... mereput kat situ je lah jawabnya kalau mindset macam ni. Dia kerah tu sebab dia nak tolong ceq fokus & kembangkan organisasi ceq tu, dia tak heran pun lah dengan point ke apabende dari ceq. Ceq mereput sorang2, dia elok ja berkembang.

Cari orang... Kalau jual makanan kucing tak payah cari orang kot ek? Cari kucing. Tapi, tak jugak, yang nak membayarnya bukan kucing tapi tuan dia - orang. Kalau taknak cari orang tak payah meniaga. (Cliche dari rakan saya (maaf kalau pedas sikit) "Suruh meniaga takmau sebab taknak cari orang.. tapi bila nak mintak tolong pandai pulak cari aku. Aku ni bukan orang ke?")

sumber: lyna noh




CABARAN RM39.90 BERJAYA!!
====

Memandangkan anak-anak dah 5 & 6 tahun, barulah boleh bagi training mengenai kewangan, tabiat menyimpan, ilmu hisab.

Cabaran ini bermula sejak awal bulan Mac. Mereka nak beli set Lego ninjago. Secara spontan, saya cakap, "kali ini daddy tak nak belikan. Abang and aaqil kene beli sendiri."

Muka masing-masing terkesima. Kalau tak, bajet sure approve punye kalau nak beli lego. Maklumlah, bila cikgu tanya, ayah kerja apa, mereka boleh jawab, daddy saya buat duit. erk!

1) Saya suruh mereka tanya abang jaga kedai lego tu, berapa harga set itu. Mula-mula takut, tak nak pergi. Tapi, saya cakap, takde orang nak marah pun kalau mereka tanya.

Mereka berdua memberanikan diri bertanya. 

Saya memerhatikan dari jauh.

2) Selepas berpuas hati dengan penerangan abang tu, terus mereka menerpa saya. Nak beli kena ada RM40, kata mereka. 

Ok, mulai saat ini abang dan aaqil kena kumpul duit. Buat satu tabung lagi. Tabung untuk beli mainan. 

Mereka menggangguk. Dan keluar dari kedai.

3) Sampai di rumah, saya beritahu, jika mereka behave dan jadi anak soleh, saya berikan seringgit sehari. Tugasan yang mudah; senang kejut pagi, makan bfast habis, buat homework, tidur bilik masing-masing, kemas mainan, tolong mummy.

Mula-mula mereka buat semata-mata seringgit. Tapi bila dah kelamaan dah jadi kebiasaan, sampai lupa nak minta seringgit pun sebelum tidur. 

4) Mereka sentiasa mengira duit dalam tabung mainan mereka. Saya ajar mereka bagaimana untuk susun duit, kira duit. 

5) Tahan kehendak lain. Maklum lah perangai budak, semua mainan mereka nak. Saya akan cuba setkan balik matlamat mereka on track. Jadi, mereka dah dapat tahan hampir 3 bulan daripada beli mainan lain.

6) Minggu lepas, duit tabungan mereka sudah mencukupi. Bukan main suka lagi mereka, tak sabar-sabar nak pergi kedai lego.

Semalam, pagi lagi mereka sudah keluarkan duit tabung masing-masing dan berikan pada saya. 

Setelah selesai beberapa urusan, sempat singgah kedai lego untuk melunaskan janji. 

Pembelian mainan kali ini amat mudah. Kerana mereka sudah ada matlamat. Masuk kedai. Terus ambil set lego idaman. 

Saya berikan duit dan suruh mereka buat pembayaran sendiri, dua beradik. Kali ini, langsung tak gugup, adalah sikit keberanian. 

Sukanya mereka bukan main. Kepuasan nampak di wajah mereka.

On the way balik, si abang kata, lepas ini nak kumpul duit, nak beli kereta control pula.

Dalam hati saya, Alhamdulillah, jimat duit saya :)

#parenting
#kidsfinancial

sumber: Najib Mohamed


Salam Ramadan... Selamat berpuasa.. Rasa lama pulak duk dalam gua tak share something kat status.. Jom saya kongsi 10 Rahsia Untuk Sukses dalam apa jua bidang anda sekalipun...
.
=================
10 Rahsia Yang Perlu Anda Amalkan Untuk Sukses
=================
.
1. Apa Yang Anda Fikir, Begitulah Realitinya:

Anda kena sentiasa berfikiran POSITIF. Fikirkan tentang kejayaan. Bukan KEGAGALAN. Anda percaya dan yakin bahawa anda boleh lakukannya. Tiap kali anda sebut "Saya tak boleh...saya akan gagal..", then anda akan terus gagal dan gagal.

Cuba fikir, bagaimana orang yang tidak cukup keupayaan seperti orang lain yang normal pun boleh berjaya ke tahap yang membanggakan? Think about it.. It's about your mindset!
.
2. Tulis Apa Sebenarnya Goal & Big WHY Anda:

Ambil pen dan kertas, tulis betul-betul apa GOAL dan IMPIAN anda. Tutup laptop..tutup komputer..tutup phone buat sementara waktu. Duduk dalam bilik, dan mula tulis setiap goal anda dan kenapa anda nak capai goal tersebut.

Percayalah bahawa setiap kejayaan datangnya dari sehelai kertas yang dipenuhi dengan Goal dan Impian seseorang. Plan kan apa objektif yang perlu anda buat untuk capai Goal tersebut. Buat proper plan,& buat SWOT analysis.
.
3. Take Action:

Yang ni anda pernah tengok dan dengar banyak kali.. Tok guru anda pesan..cikgu anda pesan..lecturer anda pesan..sifu anda pesan.. Take Action...Take Action...n Take Action. "Goals are nothing without Take Action". Bagaimana anda nak capai Goal yang anda dah tulis dan plan tu tanpa apa-apa tindakan dari pihak anda sendiri?

Adakah anda sedang tunggu durian runtuh jatuh atas kepala dari langit? Bab kata Nike.."Just Do it!". Orang yang berjaya tidak akan berhenti dari take action.

Dalam tindakan anda nanti, anda akan temui banyak halangan dan disitulah anda kena sacrifice demi untuk capai goal anda. Jangan takut dengan kegagalan. Berusaha dan terus berusaha. Berkorban seketika untuk kesenangan pada masa hadapan.

Memang ia tidak mudah...jika ia mudah, semua orang dalam dunia ini akan berjaya :) So, be a winner!
.
4. Jangan Berhenti Belajar & Menimba Ilmu:

Belajar tidak semestinya kena masuk sekolah, masuk universiti dan sebagainya..belajar ilmu ni anda boleh belajar melalui sekeliling anda. Apa yang anda nampak di sekeliling yang boleh anda praktikkan dalam plan anda supaya goal tercapai.

Sekarang ni ramai sifu-sifu yang tumbuh macam cendawan sekarang.. Go and approach him/her.. Cakap nak belajar.. Beli buku..beli ebook..baca dan praktik.. Always try to learn something new and you will keep humble in everything you do.
.
5. Kena Konsisten & Kerja Keras:

Ada satu ayat ni saya baca "Success is a marathon, not a sprint. Never give up".. Bila anda buat sesuatu dan ia hanya sekerat jalan, lagi lambat anda akan temui kejayaan yang anda cari..

Jangan jadi lembik.. Kalau lembik, kita tak hero...lembik dari segi kerja keras dan mudah berputus asa. Never give up bro and sis!
.
6. Belajar Untuk Analisis Data:

Kita tidak akan lari dari buat kesilapan. Orang dah berjaya pun, anda kena tau bahawa berapa banyak kali dia buat kesilapan. Jangan putus asa bila buat kesilapan. Belajar untuk analisa kesilapan-kesilapan yang anda lakukan.

Tak kisahlah anda buat kerja apa sekalipun, semuanya mempunyai 'data'. Kaji balik dan betulkan apa yang salah. 
.
7. Beri Tumpuan Kepada Masa & Duit Anda:

Jangan benarkan orang atau benda di sekeliling anda menganggu 'perjalanan' anda. Selalu ingatkan diri tentang GOAL yang ingin dicapai dan elakkan diri daripada mereka yang negatif yg tidak membantu dan tidak percaya dengan kebolehan anda untuk capai impian anda.

Ini yang kita panggil sebagai "Butakan Mata, Butakan Hati & Jalan Terus".
.
8. Jangan Takut Untuk Jadi Seorang Inovatif:

Yakinkan diri bahawa anda boleh jadi seorang inovatif. Idea anda adalah bukan idea orang lain. Anda seorang sahaja yang tau dan faham dengan idea anda. Cuba korek dalam diri anda, apa idea yang bernas dan inovatif yang boleh anda keluarkan yang dapat bantu diri anda dan orang lain capai impian.

Soal ini dalam hati, "Apa Yang Aku Boleh Buat Jika Aku Tak Tau Erti Takut".
.
9. Berkomunikasi Dengan Orang Lain Secara Berkesan:

Anda hidup dalam dunia ni bukan keseorangan. Jangan jadi "Katak Di Bawah Tempurung".. Cuba fahamkan keadaan sekeliling dan teruskan motivate orang lain. Cuba dalami orang-orang yang sudah berjaya..apa yang mereka buat..apa yang mereka praktikkan.

Dari situ kita boleh belajar bagaimana cara kita nak berkomunikasi dengan orang lain. Lain orang lain caranya. Fikir balik, bagaimana cara kita berkomunikasi dengan pelanggan kita?
.
10. Be Honest & Sifat Terbuka:

Bersikap jujur dalam apa jua keadaan dan terimalah pandangan orang lain yang mana yang boleh capai GOAL kita. Jangan sombong dan ingat kita seorang sahaja yang hebat. Mengaku salah cepat-cepat jika betul kita salah. Yang paling penting, JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN JIKA KITA GAGAL! The only person to blame is yourself!

Kesimpulannya, apa yang saya kongsikan di atas adalah semuanya TANGGUNGJAWAB anda.. bukan orang lain. Nak berjaya, kita kena bertanggungjawab..jangan tunggu orang lain untuk 'suap' kita sahaja.
.
Belajar sesuatu daripada 10 Rahsia Sukses ini?
.
"BE A WINNER, NOT THE LOSER".
.
Sebarkan.
.
Regards,

sumber : Wazeen Azizan


Thursday, June 9, 2016


Soalan: Antara perkara yang menyusahkan masa puasa ialah apa yang diberitahu bahawa korek telinga membatalkan puasa. Begitu juga titik ubat di mata. Kalau kita gatal telinga, ataupun pedih mata maka memang susah. Betulkah batal?

Jawapan: 
1. Antara anggapan yang salah ialah menyatakan semasa puasa tidak boleh ataupun membatalkan puasa memasukkan apa-apa benda ke dalam mata, telinga dan mulut, sekalipun bukan makanan dan minuman. Ini menyebabkan mereka yang gatal telinga ataupun hidung menderita sepanjang hari berpuasa. Ia berlawanan dengan sifat Islam yang mudah.

2. Ada yang melarang bercelak kerana bimbang masuk ke dalam rongga. Pegangan ini asalkan berasas riwayat kenyataan Ibn ‘Abbas:
الْفِطْرُ مِمَّا دَخَلَ وَلَيْسَ مِمَّا يَخْرُجُ
“Membatalkan puasa itu apa yang masuk, bukan apa yang keluar” (riwayat Ibn Abi Syaibah, sahih). 
Namun, itu merupakan ulasan Ibnu ‘Abbas kepada mereka yang berbekam bagi menunjukkan ia tidak membatalkan puasa. 
‘Apa yang masuk’ bermaksud makanan ataupun minuman ataupun yang mempunyai fungsi yang sama seperti makanan dan minuman yang masuk ke dalam jasad. Jika sekadar alatan tentu maka ia tidak termasuk dalam maksud ini. Jika tidak mereka yang memasukkan berus gigi ataupun kayu sugi ke dalam mulut, ataupun berkumur semasa puasa tentu dianggap batal.

3. Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah (meninggal 728H) dalam Majmu al-Fatwa, setelah menyebut tentang khilaf ulama, beliau menjelaskan puasa merupakan amalan setiap muslim. Jika perbuatan seperti bercelak yang memang diamalkan secara meluas semasa zaman Nabi itu membatalkan puasa, tentu baginda s.a.w akan menerangkannya. Juga tentu para sahabah akan bertanya mengenainya. Namun, apabila tiada hadis sahih tentang hal itu, maka menunjukkan memakai celak tidak membatalkan puasa. Demikian juga tentang mencium wangian, menyapu minyak di badan dan seumpamanya.

4. Maka korek telinga ataupun hidung, menggunakan eye drops yang sedikit dan tidak menyebabkan ia mengalir ke kerongkong adalah dibolehkan. Demikian juga memakai minyak rambut dan minyak urut sekalipun sifat minyak itu mudah meresap ke dalam kulit.
sumber: Fb Dr Maza




Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).

Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.

Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)

يا رسول الله , أي الدعاء أسمع ؟ : قال : جوف الليل الأخير ودبر الصلوات المكتوبة

Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, ‘ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering' pastinya.

5) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

6) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

7) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

8) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

9) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi ALASAN LEWAT BANGUN dan sudah masuk imsak lalu TIDAK DAPAT berpuasa pada hari itu. Itu adalah salah. Waktu yang disepakati ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

10) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah dan didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

11) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba dari bank-bank KONVENSIONAL maka WAJIBLAH hanya berurusan dengan Bank-bank Islam yang berpuluh buah di Malaysia. Pinjaman &pelaburan Riba dengan Perbankan Konvensional sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.

Nabi Muhammad menceritakan :-

ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ يَمُدُّ يَدَيْهِ إلى السَّمَاءِ يا رَبِّ يا رَبِّ وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ وَغُذِيَ بِالْحَرَامِ فَأَنَّى يُسْتَجَابُ لِذَلِكَ

Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku...wahai Tuhanku... sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)

Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka. Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut

ثلاثة لا ترد دعوتهم , الإمام العادل , والصائم حتى يفطر ودعوة المظلوم

Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )

Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.

إن للصائم عند فطره دعوة لا ترد

Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

sumber: Fb Dr Zaharudin