Thursday, February 11, 2016

Umur Muda Muka TUA ?








Dalam clip ni ada diceritakan tentang "slow aging at the cellular level". sebenarnya, apa masalahnya dengan penuaan ni ek??? bukan ke tua tu fitrah manusia?

TUA (OLD) dengan PENUAAN (AGING) ni dua benda yang berbeza ye...

kita semua akan tua... bukan kita je, semua benda pun, even benda tak hidup pun jadi tua juga....

tapi penuaan ni bukan menjadi tua. penuaan adalah sejenis PENYAKIT degeneratif. hmmm. dgn kata lain penuaan adalah kerosakan pada sel badan kita.

Kesan dari penyakit penuaan ni:-

DNA ROSAK ---> bila DNA rosak, ia tak boleh nak buat kerja dgn baik... & kesannya sel kita akan rosak & mati. sel kita mmg akan mengalami proses kematian & diganti sel baru... tapi... sel yang baru tu dia akan tiru sel yang mati tadi. kalau sel yang mati tadi tu rosak, sel baru pun jadi rosak jugak! ini lah salah satu penyebab KANSER! bila sel2 baru adalah sel yang rosak... bayangkan je lah apa jadi kat badan kita ni.

PENGAWALSELIA GENETIK --> benda ni macma control panel yang kawal keseimbangan sel kita... mati, diganti.... mati, diganti... tapi penyakit penuaan ni buat 'control panel' kita ni tak berapa betul. mungkin sel yg patut mati tu tak mati2 tapi diganti dengan sel2 baru, atau sel mati tak diganti. kesan dia pun sama ---> KANSER!

huih, baru 2 points pun dah menakutkan.

MITOKONDRIA SEL --> mitokondria ni pusat tenaga sel. bila kena penyakit penuaan, mitokondria ni jadi lemah. bila lemah, sel kita macam kereta kering minyak. apa jadi? takleh bergerak. bila sel kita hilang fungsi... mmmmm tisu2 dan organ kita pun tak boleh berfungsi dgn baik.

AGE PROTEIN ---> AGE protein ni termendap di dinding sel kita... bayangkan karat pada besi atau karies pada gigi. bila benda ni termendap, ia buatkan sel kita tak boleh nak berfungsi dengan baik.

Dan akhirnya... membawa kepada macam2 jenis penyakit!

- kanser
- sakit jantung
- masalah organ
- darah tinggi
- masalah sendi
- masalah kesuburan
- dan macam2 lain

Ape yg menyebabkan penyakit penuaan ni? Semuanya ada di sekeliling kita!

- pencemaran udara
- makanan yg kurang nutrien (walaupun dah seimbang tak semestinya cukup yer)
- stress & tekanan perasaan
- malas beraktiviti
- dll

mmmmm.. takut pulak nak sambung list. tu kita tengok orang sekarang muda2 lagi dah kena macam2 jenis penyakit.