Puisi Buat Isteri ?



Suami berniat utk berkahwin dua. Dicoret puisi utk isterinya meminta kebenaran. 


Puisi buat Isteri...


Duhai isteriku.
Abang ingin beritahu.
Abang ingin kahwin lagi.
Bukannya dirimu telah ku benci.
Cuma hadirnya tanpa ku sedari.

Dia rakan abang di tempat kerja.
Selalu sangat abang bersama.
Dah tugas bukan di sengaja.
Abang takut syaitan menggoda.

Memang abang akui dia cantik.
Lenggok jalannya buat hati berdetik.
Dia juga dari golongan baik-baik.
Beradab bersopan juga cerdik.

Dia tak pernah cuba menggoda.
Cuma abang ini perasan saja.
Bila bekerja selalu berbincang bersama.
Entah kepala ini dah melayang ke mana.
Mungkin dia tak rasa apa-apa.

Bukan sayang sudah abang jemu.
Sayang masih lagi cantik seperti dulu.
Namun bukan cantik sayang yang abang perlu.
Layanan sayang itu yang buat tak jemu.

Cuma di office sayang tak ada. 
Boring dan jemu datanglah juga. 
Tak ada sapa nak ajak berbicara. 
Itu sebab abang call hampir setiap masa.
Nak menunggu sampai dirumah tak terdaya.

Dirumah ayang sibuk nak uruskan anak pula. 
Abang akui lengkap sudah dirimu. 
Cuma abangkan berhak kawin dua. 
Bahkan empat pun tak apa. 
Sebab itu ketentuan Yang Esa..

DIA tahu lelaki tak boleh dipercaya. 
Lelaki memang sukar mengawal gelora. 
Itu sebab dikurniakan akalnya sembilan. 
Buat melawan kuat nafsunya.

Namun kekuatan nafsunya berpangkat sarjan. 
Sembilan tentera mudah dikalahkan. 
Lainlah perempuan nafsunya sembilan. 
Tapi nafsunya pangkat bawahan. 
Akalnya pula berpangkat sarjan.

Duhai isteriku. 
Maafkan abang mencari selainmu. 
Ini demi menghalang maksiat berlaku. 
Sebelum terlanjur godaan nafsu. 
Kan lebih baik dihalalkan dulu. 
Abang berjanji seadil yang mampu..

Si isteri membetulkan tudungnya lalu membalas dgn rilek,

Puisi buat suamiku tercinta

Wahai abg si babi buta
Engkau jg hensem bergaya
Niatmu jelas mau kawin dua
Izinkan dinda menjawab pula

Selama kita berumahtangga
Duit tuk belanja saya yg lebih
Abg cuma duduk ternganga
Melihat tai anak yg meleleh leleh

Selama kita berumahtangga
Minum pakaimu saya sedia
Sihat sakitmu saya berjaga
Sedangkan saya juga bekerja

Skrg niatmu mau kawin dua
Byk pula duit mu kan kanda?
Sedangkan anak2mu masih ada kurangnya
Ko kepingin lg mo kawin dua?

manis mulutmu mengukir bicara,
Mengata layananku cukup sempurna,
Sedangkan kau hanya bermain kata, 
Takut juga ko hatiku terluka

Bulih juga ko kawin dua
Tp anak2 ku jangan ko jumpa
Tak ingin aku bermadu dua
Sebab mcm si palui saja

Bah pigi lh ko kawin muda
Tp nafkah anak2 jgn ko lupa
Akan ku fight dr 2ribu hingga 3
Sbb ku layak asal aku menjanda

Sambil2 aku mkn nafkah
Bulih ku try orang sabah
Sudah lh tegap berbadan sasa
Comel pula mcm korea

Sudah ku puas yg dari sabah
Ku try pula mainan nigeria
Setakat ini yg abg punya
Mukaku puas hanya pura2

Tidak cukup dari nigeria
Ku cari lagi luar negara
Kan katamu aku masi sempurna, 
Teknologi ada, boleh ketat semula

Hadirmu dulu pun kerana ku simpati
Engkau pun boleh ku cari ganti
Setakat ko duduk & peneman tidur
Ko ingat aku mau akur?

kredit: mei mey

Comments

Popular Posts