Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Tuesday, February 23, 2016

Kebaikan Bayi Yang Lahir Secara Normal ?



Immunity and Birth.

2 bulan lepas, sempat sembang sekejap dengan pediatrician princess warrior, bukan sembang mengenai princess, tetapi mengenai panglima2 Badar.

*nampak tak, taktik kena meluas sedikit mbahahahah..

Ummi : Doktor, si kembar saya dulu selalu sakit, dan ada eczema lagi. Even sampai sekarang pun on off. Adik diorang, jarang sakit dan takde pulak eczema, kulit bersih sangat.

Paed : Si kembar dulu, lahir macam mana?

Ummi : LSCS (lower segment Cesarean section) 

Paed : I see. Adiknya?

Ummi : Vaginal delivery. Tapi vacuum. 

Paed : Okay. Memanglah. Sebab si kembar tak dapat lalu birth canal. Di birth canal tu, ada bakteria yang bantu bina sistem imun bayi for his early days. Si kembar tak dapat bakteria tu sebab diorang dilahirkan dalam keadaan sterile.

Ummi : Walaupun vaginal birth tu is traumatic birth?

Paed : Yes, walaupun traumatic birth.

Subhanallah. Amazing kan Allah? Ada sebab Dia berkehendakkan bayi perlu melalui birth canal ibunya. Dengan kekuasaanNya, setiap bayi boleh dilahirkan secara vaginal birth.

Terpulang sama ada kita mahu belajar dan mahu meyakini kekuasaan Dia atau tidak.

kredit: Qider Firdaus


No comments:

Post a Comment