Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Monday, February 29, 2016



Salah Satu Teknik Agar Rezeki Kita Tidak Bocor.

Kita Sentiasa Menjaga Hubungan Dgn Allah Swt.

By Eddie Asuan

✅ Solat
- Jaga 5 Waktu Solat
- Jaga Solat Dhuha
- Awalkan Waktu Solat

✅ Syukur
- Syukur Dgn Apa Yg Kita Ada
- Setiap Pagi Syukur Dgn Nafas Kita
- Setiap Pagi Syukur Dgn Kesempurnaan Pancaraindera
- Syukur ada Rumah, Kereta, Makan Minum, Ibu Bapa masih sihat, dll

✅ Selawat & Istifar
- Amalkan selawat 1000 kali
- Amalkan Istifar 100 kali
- Selepas solat selawat dan istifar

✅ Sedekah
- Yakin ! yakin ! yakin
- sebelom sedekah kita pasti yakin yang Allah akan gandakan rezeki kita.
- sedekah setiap hari.
- the power or giving

✅ Senyum
- bila kita dilanda masalah, banyakkan senyum. Senyum adalah sedekah.
- senyum menarik rezeki

kredit: Eddie Asuan




Meskipun banyak warga Eropa dan Amerika kagum terhadap Dr Zakir Naik dan berusaha menghadiri forum-forumnya, ternyata tidak demikian dengan pemerintahnya. Sejumlah negara seperti Inggris dan Kanada mencekal Dr Zakir Naik. Amerika Serikat bahkan terang-terangan mengecam Dr Zakir Naik. Mengapa Barat takut pada Dr Zakir Naik?

1. Dr Zakir Naik Nyatakan Teror 9/11 “Pekerjaan Orang Dalam”

Ini adalah alasan formal yang disampaikan oleh pemerintah AS sebagaimana diberitakan Washington Post. Pemerintah AS mengecam Dr Zakir Naik sewaktu mendapatkan penghargaan dari pemerintah Arab Saudi pada Maret 2015.

“Pandangan Dr Zakir Naik tentang teror 9/11 sungguh tercela,” kata juru bicara Departemen Luar Negeri Jen Psaki.

2. Dr Zakir Naik Membeberkan Terorisme Amerika

Hal yang juga dikecam Washington dan mencuat di media terkait Dr Zakir Naik, kristolog dunia itu dikecam karena menyatakan Amerika adala teroris terbesar.

Pada tahun 2015, Departemen Luar Negeri AS mengkritik Raja Arab Saudi Salman karena memberikan hadiah internasional Raja Faisal berupa emas 24 karat dan uang 200 ribu dollar Amerika. Pasalnya, Zakir Naik pernah menyebut Amerika sebagai teroris terbesar.

Selain itu, dalam beberapa ceramahnya, Dr Zakir Naik juga mengungkapkan aksi terorisme yang dilakukan oleh Amerika Serikat sejak menginvasi Irak.

3. Dr Zakir Naik Menyebut George W Bush dan pemimpin Amerika sebagai Teroris

Dr Zakir Naik juga pernah menyebutkan bahwa George W Bush adalah teroris. Pernyataan-pernyataan Dr Zakir Naik itu pantas untuk ditakuti Amerika Serikat mengingat popularitas dan pengaruh Dr Zakir Naik terus meningkat. Selain jutaan orang telah mendengar ceramahnya secara langsung, ratusan juta orang telah menonton video-video ceramahnya.

4. Banyak Orang Masuk Islam di Forum Dr Zakir Naik

Alasan ini tidak pernah disebutkan oleh media Barat sebagaimana 3 alasan sebelumnya. Namun, hal ini sesungguhnya lebih menakutkan bagi Barat.

Di saat gereja semakin sepi dan orang-orang Barat semakin ragu-ragu dengan teologi mereka sendiri, tiba-tiba Dr Zakir Naik datang seperti gelombang. Ceramah-ceramahnya membabat habis kesalahan dalam teologi gereja. 

Dengan penjelasan yang argumentatif dan mudah dipahami, Dr Zakir Naik mematahkan trinitas, membongkar bahwa Yesus bukan tuhan, dan sebagainya. Bahkan tidak berlebihan jika dikatakan Dr Zakir Naik lebih hebat dari gurunya, Ahmad Deedat. Pasalnya, tidak sedikit orang yang masuk Islam setelah mendapatkan penjelasan dari Dr Zakir Naik.

5. Menguatnya Dakwah Islam di Barat

Melalui ceramah-ceramahnya di sejumlah negara Eropa, Dr Zakir Naik seperti langsung menusuk ke jantung pertahanan Barat. Hampir setiap ceramahnya dihadiri ribuan orang sehingga jumlah audiens Dr Zakir Naik telah mencapai jutaan orang yang sebagiannya hidup di Barat.

Mereka yang tadinya hanya mengetahui Islam dari media, kini mulai mengetahui prinsip-prinsip Islam dari Al Quran dan As Sunnah yang dijelaskan oleh Dr Zakir Naik. Meluasnya dakwah Islam ini, meskipun tidak semuanya masuk Islam, sudah cukup mengkhawatirkan Barat. Sebab merunut The Clash of Civilization-nya Samuel Huntington, Barat tengah menempatkan Islam sebagai musuh. Jika ternyata warganya sendiri memahami Islam dengan baik, hal itu sangat membahayakan bagi hegemoni politik mereka.

6. Dr Zakir Naik juga Ditakuti Gereja

Cukup beralasan jika pemerintah Barat takut pada Dr Zakir Naik karena gereja-gereja pun tidak sanggup membendung gelombang dakwah Islam yang dibawakannya. Salah satu alasan mengapa acara debat terbuka yang dilakukan Dr Zakir Naik tidak sebanyak debat terbuka yang digelar Ahmad Deedat ternyata tidak banyak gereja yang berani menghadapi Dr Zakir Naik.

Bahkan dikabarkan Dr Zakir Naik telah mengirimkan surat tantangan debat kepada Vatikan, namun hingga hari ini tantangan itu tidak dijawab.

7. Pengaruh Dr Zakir Naik semakin Meluas

Bersamaan dengan derasnya gelombang dakwah Islam, pengaruh Dr Zakir Naik semakin meluas. Di India, Dr Zakir Naik masuk 100 tokoh paling berpengaruh serta dinobatkan sebagai 3 besar guru spiritual di India yang mayoritasnya bukan muslim.

Saat ini, menurut informasi setelah beredarnya kabar Dr Zakir Naik akan ke Indonesia, ada sekitar 4.000 undangan di meja Dr Zakir Naik dari seluruh dunia. Undangan sebanyak itulah yang menjadi salah satu penjelasan mengapa hingga saat ini belum ada konfirmasi apakah Dr Zakir Naik bisa hadir di Indonesia pada April nanti.

kredit: tarbiyah.net


Saturday, February 27, 2016



Missouri , 24 Feb - Syarikat Johnson & Johnson telah diperintahkan untuk membayar $72 juta (RM294juta) setelah kematian seorang wanita akibat kanser didapati terkait dengan produk keluarannya.

Laporan dari Metro.co.uk menyebut, Jacqueline Fox mati akibat kanser ovari yang didapati berkait dengan penggunaan produk talkum Baby Powder dan Shower to Shower yang digunakan oleh Fox selama beberapa dekad.

Keputusan itu dibuat setelah perbincangan yang mengambil masa selama lima jam dan selepas perbicaraan tiga minggu.

Juri mendapati Johnson & Johnson bertanggungjawab terhadap penipuan, kecuaian dan konspirasi, kata peguam keluarga Fox.

Johnson & Johnson menghadapi tuduhan bahawa syarikat tersebut, dalam usaha untuk meningkatkan jualan, gagal selama beberapa dekad untuk memberi amaran kepada pengguna bahawa produknya yang berasaskan talkum boleh menyebabkan kanser.

Fox yang tinggal di Birmingham, Alabama, mendakwa dia menggunakan produk Baby Powder dan Shower to Shower untuk tujuan kebersihan feminin selama lebih dari 35 tahun sebelum dia didiagnosis dengan kanser ovari tiga tahun lalu.

Fox meninggal dunia pada Oktober pada umur 62 tahun. 

kredit: kitabantai




Kuala Lumpur: Samsung akan menamatkan operasi Samsung Electronics Display Malaysia (SDMA), kilang kemudahan televisyennya (TV) di Seremban, Negeri Sembilan, April ini.

Bagaimanapun, syarikat itu menegaskan penutupan kilang pengeluaran TV itu tidak menjejaskan perniagaan lain di Malaysia yang mempunyai lebih 5,000 pekerja.


Langkah itu, susulan pelaksanaan pelan strategiknya menambah baik keseluruhan kecekapan perniagaan akan menjejaskan kira-kira 620 kakitangan, kata syarikat berkenaan dalam satu kenyataan.

"Seramai 475 warga Malaysia dan 145 pekerja asing yang bekerja di kilang itu akan menerima pakej pampasan yang adil dan berpatutan," kata syarikat itu.

Perniagaan lain di Malaysia termasuk pembuatan oven gelombang mikro Samsung Electronics dan bateri Samsung SDI.

Samsung berkata, ia akan terus menjual TV di Malaysia, dan produk TV pelanggan sedia ada dan baru akan terus disenggara Samsung Customer Care Network yang terus kekal.

kredit:hmetro




Saya terkesan bila berbual dengan artis berhijrah ini pernah jadi tetamu slot usrah nurani. Semasa berbual katanya kalau kita kejar dunia tak habis. Tak sudah. Tapi bila kita kejar Allah kita akan makin mencintainya dan makin merinduinya. Saya sayu dengar kisah pasangan suami isteri ini yang keduanya pelakon.

Mereka melayan saya sangat baik. Mereka begitu memuliakan tetamu rancangan yang mereka kendalikan masam masam manis tv hijrah. Jarang nak jumpa orang terkenal nak layan tetamunya begitu. Paling saya suka bila melihat sepasang suami isteri yang duduk dekat-dekat. Pegang tangan. Bergurau dan saling mencintai. Takde marah-marah. Tenang jer tengok. Isterinya memilih menjadi suri rumah demi menjaga anak-anak dalam keadaan dunia hari ini. Berkorban kerana mampu belajar memberi masa untuk anak-anak. Saya doakan mereka jadi daie asbab hidayah. Saya suka jika buku tulisan saya dibaca oleh semua orang. Supaya siapa pun kita tapi sedar tujuan kita dan maksud kehidupan ini.

Saya rindu isteri dan anak-anak. Merekalah harta kita. Teringat ustaz Dusuki pesan di ikim yang buat saya menangis. Pernah tak kita lihat anak kita dan kata alhamdulillah. Saya ada anak lihat wajah isteri dan kata alhamdulillah..syukur atas segalanya. Terima kasih Allah. Suka bila nak parking kereta, anak saya yang semasa umur 3 tahun kata, Ya Allah nak parking kereta. Ya Allah nak parking kereta Ya ALLAH nak parking, nak makan Tuti fruity.

Senang jer masa nak parking kereta. Allah buat semuanya. Sekarang tenang bila nak parking di kl. Belajar dengan anak sendiri.

Dulu masa program masjid. Belajar bila nak apa-apa minta dari Allah. Minta dengan Allah dan harap dengan Allah.

Sebenarnya ketika susah , Allah nak dengar dari mulut kita minta dengan siapa dan harap dengan siapa. 

Belajarlah iman semula dari asasnya. Belajar dan harap dengan Allah yang maha kaya. 

Tanya anak lawa baju. Siapa beli baju? Ummi...

Siapa bagi baju? Allah.
Siapa bagi lawa? Allah.
Siapa bagi safiyyah cantik?? Allah.
Ya Allah nak susu..Ya Allah nak aiskrim..

Bila anak menangis tengah malam takut hantu.Cakap pada dia,
Allah ada dekat dengan kita. Jangan takut hantu. Hantu,Jin, Syaitan,hantu gigi,semua tiada kuasa , hanya Allah maha kuasa.

Allah sayang kita. Sedap tak makanan tu? Sedap,Allah bagi. Baiknya Allah pada kita. Terima kasih Allah.

Kenalkan Allah kepada anak-anak kita. Takutkan Allah sumber segala kebijaksanaan. Asas amalan agama. Punca utama masalah umat ini. Iman lemah. Kurangnya dakwah dan percakapan Allah dalam rumahtangga.

Semoga Allah bangkitkan suasana dan dakwah iman dalam rumahtangga kita. Inilah percakapan Nabi-nabi. Bila Fatimah RA anak Nabi SAW bila ditanya siapa yang beri ini?kata Fatimah RA semua ini dari Allah.

kredit: ebit lew






Jgn ada conflict dgn SV... SATU jer langkah utk anda lakukan !

Ini pesanan utk calon PhD yang fresh... (std masterpun boleh baca...)

SV ada ego... sebab dia macam jugak aku dan anda... adalah manusia. Kitapun ada ego....kan..kan..?

Banyak yang bagi tips nak handle SV... ada yang sampai 20 tips... perghh... maklumlah SV ada macam2 styles. Aku cuma nak bagi satu tips jer yang aku percaya jumhur SV mendambakannya dari supervisee, terutama calon PhD.

Hanya satu jer yang anda kena lakukan… spt mengikut urutan berikut.

1. Dapatkan artikel topikal terbaik dlm bidang anda

2. Kenalpasti beberapa leading scholars berkaitan kajian anda

3. Susuri kajian2 oleh leading scholars tersebut dan kuasai pbahasan 
pkembangan pengetahuan / teori yang mereka gunakan yg releven dgn 
kajian anda

4. Ikuti bengkel (carilah kat mana2…) analisis data quali dan quanti supaya anda ada idea bila menjelaskan cadangan method kajian anda yang melibatkan analisis data, dan anda ada kefahaman bila membaca artikel (benda ni tidak diajar dlm kelas Research Methodologi / statistik)

Apsallak cam tu bro?

Dgn ini apabila anda berbincang dan bertemu SV…

1. Anda dilihat sebagai seorang yang INDEPENDENT

2. Anda dilihat sudah mula MENGUASAI bidang kajian anda

3. Anda telah mampu menulis REVIEW PAPER / CONCEPT PAPER utk 
publication

4. Anda akan memahami KOMEN / RESPON / FEEDBACK dari SV baik dari segi method / theory / analysis / terminologies

5. Anda dilihat bersedia untuk menyiapkan PROPOSAL yang baik

6. Anda dilihat CONFIDENT dan KOMPETEN

7. Anda dianggap telah BERSEDIA utk memikul tjawab sebagai calon PhD

8. Anda tidak dianggap LIABILITY kepada masa SV

9. Anda akan menjadi CONTOH supervisee kepada supervisee yang lain bawah SV yang sama

10. Anda hanya perlu bertemu SV bila ada KEPERLUAN atau masalah yg tidak difahami …. bukan melarikan diri kerana anda yang bermasalah

Jadi… setinggi manapun ego atau sepelek manapun style SV… semuanya mendambakan seorang supervisee dgn ciri2 di atas.

Tak cayolah cakap den? You are free to disagree...

kredit: Othman Talib




Kayap merupakan kelompok virus yang sama iaitu Herpes dan virus boleh bersembunyi di bawah kulit dan menunggu masa untuk muncul sebagai kayap.

Penyakit kayap terbahagi kepada 3 jenis:
i. kayap melukut,
ii. kayap jagung dan
iii. kayap ular atau nama saintifiknya herpes zoster atau disebut shingles berpunca daripada serangan virus Varicella zoster (VZB) iaitu daripada kelompok virus herpes.

Ruam kayap ular ini bermula dari tengah belakang dan merebak hingga ke bahagian dada. Kebiasaannya kayap ular ini menyerang sebelah dada sahaja. Akhirnya, kayap ular ini akan menyerang urat saraf ‘rasa’ di bahagian mata, sekiranya ia tidak dirawat ketika di peringkat awal lagi. Bila ini berlaku, seseorang akan merasa pening-pening dan sakit diikuti tumbuhan ruam di bahagian dahi dan di bahagian tepi mata.

Jika mata turut diserang ia kelihatan merah dan berlakulah apa yang di-katakan ‘conjunctivitis’. Mana-mana urat saraf ‘rasa’ akan diserang oleh kuman kayap ular ini bila tumbuhnya kayap ini di kulit di mana adanya urat saraf ‘rasa’. Ruam yang berlaku pada kulit memakan masa dari 10 hari hingga dua minggu untuk sembuh jika dirawat dan kemudian ia akan mula reda dan meninggalkan parut pada kulit.

Bagi pengidap kayap ular yang lebih tua, mereka akan merasakan kesakitannya dalam jangka waktu yang lebih lama iaitu berbulan-bulan ataupun tahun, apatah lagi jika ia tidak dirawat. Kesakitan ini digelar ‘Post-Herpetic Neuralgia’ dan begitu menyeksa kerana ubat-ubatan yang diberi lazim-nya kurang berkesan. Sebelum seseorang pakar dapat merawat kayap ular Ini dia harus benar-benar mengetahui secara lebih mendalam akan penyakit ini.

Pada hakikatnya, rawatan yang diberikan kepada pesakit kayap ular ini ialah untuk mengurangkan ataupun meringankan kesakitan dan mencegah jangkitan yang menyebabkan bernanah akibat dari bakteria. Rawatannya mudah, pesakit akan diberikan sejenis pil untuk dimakan. Sementara itu ubat sapu yang berbentuk krim ataupun cecair juga diberikan untuk disapu ke atas ruam yang berlaku.

Tujuannya ialah untuk mengurangkan rasa kurang senang akibat kesakitan dan gatal-gatal di samping membantu mengeringkan kulit yang melecur.

Jenis-jenis kayap.
Selain kayap ular,
Kayap api2
Kayap padi
Kayap tompok
Kayap selendar
Kayap harimau
Kayap bersambung (umur pendek)

Simtom-simptom bila terkena penyakit ini? 
Apabila virus ini berada dalam badan, mangsa akan berasa:
i. demam,
ii. tekak loya dan
iii. pening berpanjangan.

Badan dijangkiti:
i. ruam panas,
ii. badan rasa sengal dan
iii. hilang selera makan.

Bagi penyakit kayap yang lebih serius, pesakit akan dijangkiti gelembung air pada bahagian tertentu di badan. Bagaimanapun kayap ular ini juga boleh menyerang seseorang tanpa mempunyai sebab. Kuman kayap ular ini menyerang urat saraf ‘rasa’ dan pengidapnya rasa sakit dan bisa.

Contoh kayap ular menyerang dibelakang badan;
Kayap ular ini akan muncul buat pertama kalinya di beberapa bahagian tubuh badan seseorang, bergantung kepada urat saraf ‘rasa’ yang mana diserang. Serangan yang berlaku adalah diikuti dengan rasa sakit di bahagian kulit di mana urat saraf ‘rasa’ berada. Kesakitan yang dirasakan memakan masa dua hingga 3 hari sebelum ruam merah terbentuk. Lazimnya ruam kayap ular ini berkumpul ataupun berbaris mengikut lengkaran urat saraf ‘rasa’.

Pada mulanya, ruam merah yang bertompok-tompok akan kelihatan pada kulit dan kemudian lebih banyak ruam yang pelbagai bentuk dengan warna kemerah-merahan dan melecur-lecur berlaku. Ruam merah yang bertompok itu mengandungi nanah sebelum pecah dan menyebabkan kulit jadi melecur. Setengah daripada kulit yang melecur ini akan mengeluarkan darah dan rasa sakit berterusan bila ruam terus merebak di sekeliling tubuh.


9 Petua Bagaimana mengubatinya??

Petua 1: 
Gunakan daun cili dan kapur makan. Tumbukkan atau ramas daun lada serta campurkan sedikit kapur kemudian dan sapukan dibahagian yang terkena kayap. Lakukan sehari 2 kali.. Insyallah kayap akan pudar dan baik dalam masa beberapa hari.

Petua 2:
Menggunakan daun pokok duit2 yang ditumbuk hancur kemudian ambil daunnya serta air perahannya ditekap pada tempat yang kena kayap dan dibengkung semalaman.

Petua 3:
Ubat makan dan ubat sapu, cucuk pun ada. penyakit ni sesiapa pun boleh dapat termasuk doktor juga. Doktor saya kata stress pun boleh menjadi penyebab. Saya memula terkena tak tahu pun itu kayap dan memangla masa tu tengah stress sesangat, jumpa doktor barulah tahu. Alhamdulillah seminggu dah kering.

Petua 4: (Untuk kayap setompok).
Menggunakan daun delima ditumbuk lumat + bedak sejuk (tanpa pewangi) tampal kat tempat kayap itu. 3 Hari je dah kering, alhamdulillah. Tapi makan kena jaga-jaga sakit takut nanti rasa berbisa dan gatal. Yang penting skali bila dah kering jangan dikupil parutnya, biarkan ia tanggal sendiri sebab kalau bahagian kulit belum betul-betul kering ia akan terluka dan kembali merebak.

Petua 5:
Pucuk daun bunga melur , Pucuk daun buah delima , Daun setawar dan Pucuk daun mambu. Semua daun di atas di tumbuk atau di belender dan di campurkan dengan bedak sejuk dan di bancuh pekat. Di sapu atau tampal pada kayap tersebut.(tampal 2-3 jam sekali) lakukan setiap hari sehingga baik. Makan kena pantang seperti orang dalam pantang bersalin, makan gatal, goreng-goreng tak boleh makan, hanya rebus, stim atau bakar.

Petua 6:
Guna jenis ubi, lupa plak nama ubi tu seakan2 keledek di gosok kat simen/lesung batu, ambil pati dia dan sapu di tempat kayap tersebut, alhamdulillah kering 2,3 hari lepas tu..cuba rujuk orang2 tua tentang ubi.

Petua 7:
Guna akar rumput kerbau, basuh dan celup dalam bedak sejuk sapu pada tempat yang kena tu.

Petua 8:
Menggunakan garam bukit (rock salt). cara merawat dengan ambil sedikit garam bukit dan campur sedikit air biar garam bukit tersebut separuh larut dan sapu di kawasan kayap tersebut. amal 2 kali sehari sebelah pagi dan malam.Selepas tu ambil 4 cubit garam bukit dan masukkan dalam segelas air, lepas kacau sehingga larut sambil berselawat dan minum (sunnah rasul).. ini adalah rawatan secara dalaman & luaran, insaAllah penyakit kayap sembuh. Selain itu juga boleh merawat untuk jerawat, gatal serta penyaki-payakit kulit yang lain.

Petua ke 9:
1. Ambil sebatang pokok keladi candik. Atau nama lainnya keladi merbah.
2. Seterusnya, anda keluarkan air dari batang pokok keladi tu.
3. Akhir sekali, sapukan air tersebut pada kawasan badan yang dijangkiti kayap. Jika tiada aral melintang, pada keesokan harinya anda dah boleh mengopek kayap tu seperti mengoyak plastik.

Pantang larang ketika sakit ini.
Jangan makan makanan berminyak.
Buah tempatan tak boleh makan.
Tak boleh dengar orang goreng lauk, dan tak boleh goreng sebarang benda pun.
Tak boleh kena sabun.
Tak boleh makan buah@sayur yang menjalar/berjalur (contohnya tembikai,timun,labu)
Tak boleh makan makan yang gatal contohnya (seafood,ayam,telur)

kredit: carehappytips





maaflah ustaz tp sy x setuju.

sy rasa ustaz jarang2 tahu kisah ibu2 meninggal sebab trial of home delivery (placenta praevia major-ibu mati anak mati, postpartum hemorrhage-ibu mati, eclampsia-ibu dan anak mati, baby besar trial of home delivery tak berjaya baby stuck-anak mati). dan banyak lagi kisah kematian yg bila sampai di hospital kami usaha gigih mcm mana pon tak berjaya sbb keadaan sudah teruk dan dukun atau bidan yg konon membantu ibu lepas tgn begitu saja.

maaflah benda mcm ni xboleh nak cakap ikut pengalaman moyanglah,nenek lah etc.setiap kelahiran tu berbeza. dan ye mmg ada program klinik dlu yg train bidan2 kampung ni supaya tahu nak kenalpasti apa itu obstetric emergency yg perlu dirujuk pd hosp.dan mereka siap dibekalkan alatan utk bantu ibu bersalin tp sudah dihentikan program sbb ada golongan tidak brtanggungjawab yg mengambil keuntungan sendiri dan masih tak dpt menurunkan mortality rate.


dan setahu sy vaccine dimulakan oleh muslim scholars pd zaman khalifah uthmaniyah.

ye memangla parents boleh ckp hak dia utk vaccine anak ke tak tp pilihan dia tu boleh bawak mudarat pd anak org lain juga (herd immunity tak tercapai bila ramai tak ambil vaccine). oh Allah please protect our kids.

mungkin org ramai mulai sekarang boleh la ambil nasihat doktor utk belajar bawak plane, belajar mcm mana nak manage heart disease diabetis tuberculosis dengue zika GDM PIH HPT etc dari org agama, dan tak perlu lah adik2 yg nak exam berguru dgn cikgu subjek masing2..sekarang ni sesiapa pon boleh beri ilmu yg bkn bidang kepakaran dia.

dan ya,kami kehilangan dua kakak yg tak berjaya dilahirkan di rumah (area kampung, perkhidmatan hosp jauh). dan selepas ada hospital dibina,mak kami bersalin di hospital selepas apa yg dilalui. dan tidak membenarkan kami adik beradik bersalin di rumah sama sekali.

kredit: Ainal Faezah


Thursday, February 25, 2016



Kemarin saya pegi ke sebuah klinik untuk buat prosedur untuk orang yang sihat la. Jadi memang takde sebab untuk doktor buat pemeriksaan.

Tapi yang saya kecik hati, doktor tu langsung tak bercakap, tak tanya khabar pun apa lagi nak terangkan pasal prosedur tu. (masa daftar saya bagi ic je, kat ic tak tulis pekerjaan kan? tapi tak tau la kalau dari no ic tu dia boleh tahu semua maklumat.. ohhh seram).


Saya nak tanya apa-apa pun takut, apatah lagi orang lain. Sikap segelintir doktor yang macam ni menimbulkan miscommunication atau salah faham antara netizen dengan anggota kesihatan & saya rasa sebab itulah orang lagi suka tanya 'doktor' kat google atau FB sebab mereka suka nak menolong walaupun kadang2 maklumat yang disampaikan boleh misleading.

Jadi, nak salahkan siapa?

Ringankan mulut at least tanya khabar & cuba terangkan apa yang berlaku secara ringkas tapi padat. Walaupun ambil darah adalah prosedur yang simple, tapi pesakit berhak tahu risiko keradangan atau berlaku jangkitan pada salur darah tu ada.

Saya bukannya baik sangat, tapi sekurang2 bila pesakit jumpa kita dia rasa semua pertanyaan dia terjawab & yang pastikan perkara pertama perlu dibuat ialah buat pesakit rasa selesa.

Just my 2 cent.

kredit: Fyda Noh



FREEMASON: WANG KERTAS, ROTHSCHILD, GOLDSMITH


Sejarah wang kertas diwarnai misteri, tipu daya dan pembelitan yg dahsyat. Warga Amerika Syarikat, G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910. 

Mesyuarat misteri di Pulau Jekyll, Amerika Syarikat pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat.

Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing (Freemason). Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi. 

*Presiden Amerika yang menentang FRD telah dibunuh oleh Rothschild.

Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat., antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Banking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. 

Sehingga hari ini, FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar. 

Berikutan penubuhan FRD, banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919. 

Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian. Dinia pun berubah dengan mendadak. Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah.

Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia, antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929. 

Pada 1944, muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas. 

Maka berlakulah perdagangan dunia seperti yang dimesyuaratkan.
Pada 1970, Amerika mengumumkan bahawa US dolar tidak lagi disandarkan kepada emas, dalam masa yang sama, mereka menukarkan kadar tukaran emas , dari 35 US dolar untuk 31.1 gram emas kepada 70 US dolar untuk 31.1 gram emas.

Nilai ini ditingkatkan setahun demi setahun. Sehinggalah ianya hampir sampai ke kemuncak, 1400 US dolar untuk 31.1 gram emas.
Sesiapa yang menyimpan 35 US dolar pada 1970, hari ini tidak cukup membeli satu gram emas pun.

Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944, seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’. Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia.


WANG KERTAS PENIPUAN TERBESAR DALAM SEJARAH MANUSIA 


Ketika emas dan perak menjadi alat tukar-menukar barang atau mata wang, ramai orang Yahudi bekerja sebagai penyimpan emas atau lebih dikenali dengan istilah “goldsmith” (gold adalah emas, dan smith adalah semit atau Yahudi).

Ini kerana di sebagian besar Eropah, orang-orang Yahudi dilarang memiliki tanah yang membuatkan mereka tidak boleh menjadi petani dan penternak lalu menjadikan kerjaya goldsmith sebagai alternatif pekerjaan yang prospektif.

Walaupun kerjaya ini dipandang rendah, orang-orang kaya yang memiliki banyak emas dan perak lebih menyukai menyimpan hartanya di goldsmith kerana jaminan keselamatan yang diberikan. Mereka hanya cukup memberi gaji sejumlah emas tertentu atas kerja penyimpanan yang diberikan goldsmith.

Untuk setiap harta yang disimpan, goldsmith mengeluarkan sekeping kertas atau sijil mengandungi keterangan tentang pemilikan emas dan perak sejumlah tertentu kepada pemilik harta. Setiap kali bila pemilik harta ingin mengambil simpanannya, ia hanya menunjukkan sijil tersebut.

Masa berlalu, semakin tinggi kepercayaan masyarakat pada goldsmith, masyarakat mula menerima kaedah sijil tersebut sebagai alat tukar-menukar barang. Pada saat inilah sijil tersebut menjadi wang kertas dan merupakan wang kertas pertama di dunia.

Masa terus berlalu, semakin banyak emas dan perak yang disimpan di gudang penyimpanan, goldsmith melihat bahawa sebagian besar emas dan perak tersebut tersimpan begitu saja di tempatnya.

Waktu itu, permintaan terhadap wang kertas terlalu tinggi. Terlintas di fikirannya bagaimana kalau sebagian daripada emas dan perak itu dipinjamkan kepada orang yang memerlukan (peminjam), setelah jangka waktu tertentu apabila peminjam mengembalikan semula akan dikenakan bunga (riba).

Kemudian goldsmith pun mula melaksanakan rancangannya dengan meminjamkan sebagian emas dan perak milik pelanggannya kepada peminjam yang memerlukan. Setelah waktu yang ditentukan, emas dan perak yang dipinjam oleh peminjam dikembalikan, goldsmith mendapat keuntungan melalui bunga. Semakin ramai atau semakin banyak goldsmith memberikan pinjaman, semakin besar keuntungan yang didapati.

Seterusnya goldsmith mendapat rancangan yang lain. Mengapa harus memberikan pinjaman berupa emas dan perak? Bukankah wang kertas yang dikeluarkan telah diterima sebagai alat tukar-menukar dan jual beli? Sejak itu, setiap pinjaman yang diberikan, Ia hanya mengeluarkan wang kertas. Dan setelah jangka waktu tertentu, peminjam mengembalikan pinjamannya berupa emas kepada goldsmith berserta dengan bunganya.

Pada saat ini goldsmith telah melihat satu keajaiban yang tidak diduga. Hanya dengan sekeping kertas, dia telah berjaya mendapatkan sebongkah emas.

Waktu itu sebenarnya goldsmith telah melakukan penipuan. Orang menyangka emas dan perak yang dipinjamkan benar-benar milik goldsmith sendiri, padahal sebenarnya ia milik pelanggan yang menyimpan kepadanya. Selain penipuan goldsmith juga melakukan pemerasan (peras ugut) dengan mengenakan bunga atas pinjaman yang dia berikan (inilah prinsip perbankan yang digunapakai hingga ke hari ini).

Belajar dari kejayaan menipu pelanggannya, goldsmith mendapat rancangan lagi. Dengan modal beberapa keping kertas, ia berjaya mendapatkan sejumlah besar emas. 

Maka goldsmith mengeluarkan wang kertas dengan sebanyak-banyaknya untuk mendapatkan keuntungan yang berlipat kali ganda. Keuntungannya hanya dihadkan oleh keupayaannya mencetak wang kertas. Tiada perniagaan sepanjang sejarah umat manusia yang lebih menguntungkan daripada perniagaan yang dijalankan goldsmith. 

Masa terus berlalu, semakin ramai orang yang menjadi peminjam. Mereka rela masuk dan duduk di bangku panjang untuk mendapatkan pinjaman dari goldsmith, waktu itulah “bank” pertama di dunia tercipta. Dalam jangka masa yang pendek, para goldsmith menjadi orang-orang terkaya di dunia.

Para bangsawan dan para raja yang memerlukan dana untuk membiayai tentara, dan gaji pegawainya. Mereka pun tidak dapat mengelakkan diri untuk menjadi mangsa para goldsmith yang kemudian berganti istilah menjadi “banker”. Setiap pinjaman yang bernilai jutaan diberikan kepada individu-individu tersebut, dan begitu juga pulangan keuntungan yang diperolehi banker.

Para banker amat menyukai dengan sifat para raja dan bangsawan yang suka berperang bagi merebut kuasa dan kawasan. Semakin banyak peperangan yang tercetus dan itu bererti semakin banyak pinjaman yang boleh diberikan para banker.

Dalam kebanyakan kes, apabila perdamaian terjadi, para banker telah menjadi dalang politik untuk mencetuskan peperangan.

- Mereka membiayai Oliver Cromwell untuk memberontak kepada Raja Charles di Inggeris.
- Mereka membiayai William Orange merebut tahta raja Inggeris dari Charles II.
- Mereka merancang Revolusi Perancis
- Mereka membiayai petualangan Napoleon
- Mereka juga merancang, kemudian membiayai pihak-pihak yang terlibat dalam Perang - Sivil Amerika, Perang Krim, Perang Dunia I, Perang Dunia II, Perang Dingin, Vietnam, Teluk, dan perang-perang yang lain.

Setelah tamat peperangan, pemimpin dan juga rakyat negara-negara yang terlibat akan menjadi mangsa para banker di atas hutang yang mereka tanggung.

Selain mendapatkan keuntungan hakiki yang tiada tandingan, banker juga mendapatkan keuntungan politik yang besar. Mereka dengan mudah mengangkat seseorang menjadi penguasa, dan mudah juga mereka menjatuhkannya. Semakin besar kekuasaan politik mereka, semakin besar juga keuntungan ekonomi mereka. Politik dan wang, semuanya secara tidak langsung telah dimiliki para banker.

Pada awal abad ke-20 ketika manusia menjumpai minyak bumi, para banker dengan bijaknya telah melihat ia sebagai peluang perniagaan yang besar. Jika manusia boleh dibuat bergantung hidupnya pada minyak, maka keuntungan mereka akan semakin besar, meskipun berbanding keuntungan yang diberikan oleh perniagaan kewangan masih tiada saingan.


STRATEGI ROCKEFELLER SI TAIKUN MINYAK 


Maka mereka membayar Henry Ford (seorang ahli mesin internal combustion yang berbahan bakar minyak) untuk menghasilkan jentera yang menggunakan bahan bakar minyak secara besar-besaran sehingga kos penghasilannya lebih kecil dan boleh dijual dengan harga yang berbaloi. 

Di sisi lain mereka memujuk Thomas Alva Edison untuk menghentikan impiannya menghasilkan jentera menggunakan kuasa bateri (kerana akan mengancam perniagaan baru mereka) dengan tawaran menjadi pengurus syarikat General Electric. Sedangkan untuk urusan pengeluaran minyaknya, mereka memberi kepercayaan kepada Rockefeller.

Perusahaan-perusahaan pengangkutan awam yang menggunakan pengangkutan jenis tenaga listrik seperti keretapi, mereka beli untuk digantikan dengan pengangkutan seperti bas yang menggunakan minyak. Mereka mengarahkan pasukan atau ahli kongsi gelap (mafia), pemerintah yang telah diberi rasuah, dan juga pengaruh melalui media masa untuk menentang pegusaha-pengusaha yang cuba membantah.

Ketika Stanley Meyer, seorang ilmuwan Amerika menemukan alat pengubah air menjadi bahan bakar hidrogen yang murah, beliau ditangkap, kemudian diadili dan terakhir dibunuh.

Sama dengan apa yang telah terjadi terhadap Ezra Pound, sasterawan besar penentang dominasi banker kapitalis dunia. Setelah tidak memiliki alasan untuk menghukum Ezra kerana pemikirannya, Ezra dimasukkan ke hospital sakit jiwa (sasterawan besar yang beberapa muridnya meraih Nobel Sastera dianggap gila?) sehingga mati.

Hal yang sama juga menimpa Joko, penemu (pengasas) blue energy dari Indonesia. Dianggap membahayakan kepentingan para pengusaha perniagaan minyak, beliau diculik, dan dibunuh.

Dan inilah sedikit gambaran keuntungan perniagaan para banker dalam bidang perusahaan minyak. Ketika itu jumlah minyak dunia sekitar 100 juta barrel sehari. Pembiayaan pengeluaran minyak berjumlah $20 per- barrel. Jika harga minyak dunia $50 per-barrel, maka pengusaha minyak mendapat keuntungan $30 per-barrel. 

Bererti keuntungan perusahaan minyak global sehari adalah $30 x 100 juta = $30 ribu juta. Dalam setahun keuntungannya adalah $30 ribu juta x 365 = $1.095 trilion.

Sistem perbankan yang ada pada waktu ini adalah sistem yang sama dengan sistem perbankan goldsmith, dengan kualiti dan kuantiti yang jauh lebih besar. 

Contohnya bank kini tidak perlu lagi mengeluarkan wang kertas atau sijil untuk memberikan pinjaman. Cukup dengan menekan papan kekunci di komputer maka wang sudah diberikan. Kemudian, para peminjam harus membayar dengan darah dan keringat atas azab yang diberikan banker. Jika gagal membayar, harta bendanya disita dan istilah “bankrupt” atau “muflis” diberikan sebagaimana dialami jutawan sub-prime mortgage di Amerika di tahun 2009 lalu.

Para banker dunia ketika ini adalah keturunan para goldsmith zaman dahulu. Sebahagian besar bank di dunia, termasuk di Malaysia, adalah milik para banker dunia itu (Pemilik Saham).

Para banker mula bosan dengan wang kertas yang tersimpan di gudang mereka setelah emas dan perak dunia kering digali lalu disimpan ke dalam “bunker” (sebuah stor besar di bawah tanah) mereka, kecuali sebagian kecil yang dipakai masyarakat sebagai perhiasan. 

Mereka ingin pembayaran seperti harta benda, tanah, emas dan perak, aset-aset perusahaan dan sebagainya. Maka mereka menghentikan pengeluaran wang kertas dan menarik semula yang telah diedar. Istilah “tight money” digelarnya. 

Dunia mengalami krisis kewangan yang merebak ke seluruh sektor ekonomi. Perusahaan-perusahaan bankrupt, peminjam-peminjam tidak dapat membayar hutangnya, saham-saham perusahaan jatuh.

Waktu itulah para banker menjalankan rancangannya memborong perusahaan-perusahaan yang bankrupt, saham-saham perusahaan yang jatuh, dan menyita harta benda peminjam yang gagal membuat pembayaran. Dalam waktu yang singkat, telah terjadi pemindahan kekayaan besar-besaran dari masyarakat ke dalam bunker banker. 

Dan dalam situasi itu, mereka bersembunyi di balik bayangan IMF dan Bank Dunia, datang menawarkan bantuan yang sebenarnya berupa pinjaman berbunga yang berlipat kali ganda untuk membuatkan manusia semakin jatuh dalam cengkaman kekuasaan mereka.

Hal inilah yang terjadi pada fenomena Depresi Besar tahun 1930-an, Krisis Moneter dan Krisis Finansial Global tahun 1997. Bahkan waktu itu Amerika syarikat pun tidak terlepas dari tipu daya segelintir orang-orang tersebut. Amerika Syarikat diambang inflasi. Dengan hutangnya yang mencapai $ 14,3 trilion dollar. 

Persetujuan Kongres tentang kenaikan hutang menjadi punca yang menyelamatkan Amerika Syarikat dari gagal bayar (default), namun ia tidak mendapat sambutan positif di seluruh pasar bursa saham. Nilai perdagangan di bursa saham, semuanya jatuh, dan merebak ke seluruh dunia.

Malaysia juga tidak terkecuali, masih ingatkah anda pada tahun 1997 negara kita menghadapi inflasi dan krisis ekonomi? Persoalannya, dengan cara apakah Malaysia menangani isu ini? Pada tahun yang sama, wujudnya pertelingkahan di dalam negara sehingga tercetusnya reformasi. Apakah yang sebenarnya terjadi? Adakah mempunyai rahsia disebalik kejadian itu?

Tahukah anda di setiap negara mempunyai satu bank negara? Setiap bank negara harus mempunyai penyimpanan emas untuk digunakan dalam proses perdagangan antara negara luar dan membayar percetakan wang kertas. Pada tahun 1981, negara kita masih mempunyai beratus-ratus tan emas. Sehinggalah pada tahun 2010, emas negara telah berkurangan sehingga tinggal berpuluh-puluh tan sahaja. Apakah yang akan terjadi sekiranya emas di bank negara kita telah habis? 

Tahukah anda ekonomi dunia dikawal oleh orang yahudi (goldsmith)? Bila-bila masa nilai matawang kita boleh dijatuhkannya. Tahukah anda yang negara kita telah berhutang? 

Berapakah jumlahnya? Dunia sebenarnya tidak pernah aman dari dahulu sehinggalah sekarang. Sedar atau tidak, kita sebenarnya hidup dalam dunia yang sedang berperang, peperangan dari bentuk fizikal ataupun mental (psikologi). Bagaimana hendak menentang anasir-anasir jahat jika ekonomi negara, dan diri sendiri masih belum stabil?


BAGAIMANA BANK MENCIPTA WANG KERTAS


Fractional Reserve System (FRS) ciptaan Rothschild adalah sistem dimana bank di seluruh dunia mencipta duit. Duit kita bukan lagi disandarkan dengan 'simpanan emas - gold standard' bermula dari tahun 1971 lagi (Bretton Woods), duit kita hari ini tak kira lah duit fizikal atau duit elektronik tidak disandarkan dengan apa-apa lagi. Ianya di panggil duit fiat - duit yang dihasilkan atas persetujuan kuasa-kuasa tertentu. 

Semakin banyak duit dicetak, semakin jatuh nilai duit tersebut. Semakin jatuh nilai duit berkadaran langsung dengan peningkatan inflasi. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi harga barang dan service dan ini menyebabkan kita makin miskin dan miskin. 

Secara dasarnya kita kena tahu dari mana duit dicipta dan kita harus bersama hapuskan sistem ini. Apa yang nak diterangkan ini, tidak diajar disekolah dan di universiti, bahkan orang-orang besar bank pon kebanyakkan tak tahu sistem ini. Mereka ibarat kerbau dicucuk hidung. Sebab tu orang bank banyak tipu awak semua, sebab dia pon hidup ditipu.


Cuba imagine, di Malaysia ini ada satu bank sahaja untuk memudahkan penyampaian. Dan bank tersebut kita gambarkan seperti di gambar diatas. Ikut turutan nombor yang disediakan;

(1). Carl ada RM1000 hasil berniaga dan simpan duit tersebut ke dalam bank dan dalam buku akaun dia tertulis Carl dah deposit RM1000 ke dalam bank. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM100) duit Carl di dalam reserve bank dan 90% (RM900) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(2), (3) & (4). Belle membuat personal loan dari bank sebanyak RM900. Duit yang Belle pinjam itu terus bank masukkan ke dalam akaun Belle secara elektronik dan dalam buku akaun dia tertulis Belle mempunyai deposit sebanyak RM900. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM90) duit Belle di dalam reserve bank dan 90% (RM810) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(5), (6) & (7). Apa yang berlaku kepada Belle, sama berlaku kepada John and Steve. Sehingga (8) pihak bank memutuskan untuk tidak teruskan lagi memberi pinjaman kepada orang seterusnya (memudahkan cerita).

(9). Jika diperhatikan dengan teliti di dalam kotak hitam (Reserve Bank), bank hanya mempunyai duit sebanyak RM1000 sahaja (RM100 + RM90 + RM81 + RM729) seperti jumlah asal yang Carl masukkan ke dalam bank. 

Tetapi jika dikira melalui buku akaun peminjam dan termasuk Carl, duit mereka secara total adalah sebanyak RM3439! (RM1000 + RM900 + RM810 + RM729). 

Bank berjaya membuat duit dari RM1000 menjadi RM3439 secara digital tanpa anda sedar. Begini lah caranya bank membuat duit melalui simpanan dan pinjaman anda.
(10). Itu kalau kita stop sampai Steve sahaja. Kalau kita teruskan lagi dengan bank memberi pinjaman demi pinjaman, melalui (FRS - 10%) ini, pihak bank mampu membuat dari deposit sebanyak RM1000 menjadi RM9,999. Dan lebih dasyat lagi RM1,000,000 menjadi RM9,999,999!

Disebabkan ini lah punca sebenar kenapa nilai duit kita makin jatuh hari demi hari. Semakin banyak duit dipasaran, semakin jatuh nilai duit. Barang menjadi semakin mahal. Yes bank itu institusi paling kejam di dunia, tapi jauh lebih kejam kalau anda sendiri yang menyokong sistem ini. 

Anda menyimpan ke dalam bank dan membuat loan dengan bank. Penggunakan kad kredit dan kad debit adalah penyumbang terbesar kepada sistem ini. 

Tanpa anda, sistem ini pasti akan musnah. Kalau tak percaya, apa kata kita semua rakyat Malaysia keluarkan duit dari bank-bank di Malaysia. Hanya 10% sahaja orang yang akan dapat duit mereka disebabkan bank memang tiada duit, mereka hanya cipta duit secara maya sahaja melalui digit-digit dalam buku akaun dan akaun online anda.

Kalau nak simpan duit, tukarkan duit tersebut kepada komoditi seperti emas atau perak. Kerana barangan komoditi ini tidak akan hilang nilai. Semakin jatuh nilai duit, semakin tinggi harga komoditi. Kena jadi bijak dan percaya kepada Allah.

Jatuhkan institusi kewangan ini dan naikkan institusi kewangan Islam. Ingat, zaman kegemilangan Islam tiada bank. Percaya, Allah sentiasa bersama kita. 

Rasulullah saw bersabda "Akan datang satu zaman dimana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Dinar (emas) dan Dirham (perak)."(Musnad Imam Ahmad ibn Hanbal). 

kredit: Neil Armsteen

Wednesday, February 24, 2016



JIKA kita melihat seekor semut terpeleset dan jatuh di air, maka angkat dan tolonglah ia… barangkali itu menjadi penyebab keampunan bagi kita di akhirat kelak.

Jika kita menjumpai batu kecil di jalan yang boleh menggangu jalannya orang lain, maka singkirkanlah ia, barangkali itu menjadi penyebab dimudahkannya jalan kita menuju ke syurga.

Jika kita menjumpai anak ayam terpisah dari induknya, maka ambil dan susulkan ia dengan induknya, semoga itu menjadi penyebab Allah mengumpulkan diri kita dan keluarga kita di syurga.

Jika kita melihat orang tua memerlukan tumpangan, maka hantarkanlah dia… Barangkali itu menjadi sebab kelapangan rezeki kita di dunia.

Jika kita bukanlah seorang yang menguasai banyak ilmu agama, maka ajarkanlah alif ba’ ta’ kepada anak-anak kita, setidaknya itu menjadi amal jariyah untuk kita..yang tak akan terputus pahalanya meski pun kamu sudah berada di alam barzakh.

Jika kita tidak boleh berbuat kebaikan sama sekali, maka tahanlah tangan dan lisan kita dari menyakiti… Setidaknya itu menjadi sedekah untuk diri kita.

Janganlah pernah meremehkan sekecil apapun kebaikan, kerana boleh jadi seseorang itu masuk syurga bukan kerana puasa sunnahnya, bukan kerana panjang solat malamnya tapi boleh jadi kerana akhlak baiknya dan sabarnya ia ketika musibah datang melanda.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Jangan sekali-kali kamu meremehkan kebaikan sedikit pun, meskipun (hanya) kamu bertemu dengan saudaramu dalam keadaan tersenyum.” (Hadith Riwayat Imam Muslim).



Tuesday, February 23, 2016



Dah banyak hari sy tidak update status.. Smlm sekitar jam 1ptg sy sgt tidak selesa, penat sgt2 dada pedih n berdebar dgn kuat. Smpi saat ini sy masih tidak boleh bercakap dgn baik, tersekat dan mudah penat bila bercakap. Masa kena serangan jantung hari tu sy rs inilah saat akhir sy didunia sy dah pasrah dan redha kalau Allah jemput sy. Syukur Allah mudahkan sy dgn sikit ujian. 3 saluran arteri sy tersumbat 99%, 90% n ketiga 50%. Ada dua lagi saluran arteri yg belum diletakkan stent. Angiogram akan dibuat selepas jantung sy stabil.

Sy mengambil kesempatan disini memohon maaf zahir n batin dunia akhirat jika sy ada tersalah silap dgn saudara2 sahabat2 sekelian. Buat keluarga sy minta maaf,buat, ank2 ayah minta maaf sbb sgt kurang masa kita bersama.. Harap anak2 ayah faham kerja dakwah ayah.....Skrg sy kmbali di rawat di sebuah hospital di Ipoh, keadaan sy x brp baik.. Buat staf n pelajar Al Barakah teruskn usaha selama ini, jgn mengalah jgn lemah semangat dan kalau jd apa2 pd sy jgn ditutup sekolah Al Barakah. Al Barakah adalah jiwa sy.Doakn sy ye.Tq semua doktor, nurse dan yg membantu n menziarah sy. Kalau sy panjang umur kita jumpa lg... Sy rindu dgn anda semua. .. Sy insan dhoif maafkan sy.....





Immunity and Birth.

2 bulan lepas, sempat sembang sekejap dengan pediatrician princess warrior, bukan sembang mengenai princess, tetapi mengenai panglima2 Badar.

*nampak tak, taktik kena meluas sedikit mbahahahah..

Ummi : Doktor, si kembar saya dulu selalu sakit, dan ada eczema lagi. Even sampai sekarang pun on off. Adik diorang, jarang sakit dan takde pulak eczema, kulit bersih sangat.

Paed : Si kembar dulu, lahir macam mana?

Ummi : LSCS (lower segment Cesarean section) 

Paed : I see. Adiknya?

Ummi : Vaginal delivery. Tapi vacuum. 

Paed : Okay. Memanglah. Sebab si kembar tak dapat lalu birth canal. Di birth canal tu, ada bakteria yang bantu bina sistem imun bayi for his early days. Si kembar tak dapat bakteria tu sebab diorang dilahirkan dalam keadaan sterile.

Ummi : Walaupun vaginal birth tu is traumatic birth?

Paed : Yes, walaupun traumatic birth.

Subhanallah. Amazing kan Allah? Ada sebab Dia berkehendakkan bayi perlu melalui birth canal ibunya. Dengan kekuasaanNya, setiap bayi boleh dilahirkan secara vaginal birth.

Terpulang sama ada kita mahu belajar dan mahu meyakini kekuasaan Dia atau tidak.

kredit: Qider Firdaus




Golek kiri golek kanan. Mata tetap tak mahu pejam. Jam semakin laju tik tok tik tok merentas masa.

Dah beberapa hari maslah ini menggangu. Tak kan nak makan ubat tidur lagi? Mata pun dah macam panda. 

Kepala dah makin berat. Tapi mata tetap tak boleh lelap.

Adakah anda salah seorang dari mereka yang dihantui INSOMNIA

Berikut beberapa tips untuk mengatasi masalah tidur ini.

  • Menerapkan pola tidur sihat merupakan kebiasaan tidur yang baik.
  •  Pergi tidur pada waktu yang sama setiap malam dan bangun pagi pada jam yang sama walau dalam apa jua situasi
  • Elak tidur di siang hari
  • Katakan tidak pada kafein dan nikotin, serta elak pengambilan alkohol
  • Pastikan sebelum tidur, perut dalam keadaan cukup kenyang atau tidak terlalu lapar, agar membantu untuk tidur yang nyenyak.
  • Cipta suasana yang nyaman di kamar tidur anda, dari tempat tidur hingga suhu dalam kamar tidur yang buat anda rasa rileks dan tidur dengan nyaman.
  • Jika perlu matikan lampu saat tidur untuk membantu mata lebih cepat terpejam.
  • Pengambilan Nutriferon dan Ostemetrix membantu u tuk dapatkan tidur lena sepanjang malam

kredit: Inginkan Zuriat





Monday, February 22, 2016



Bersabarlah duhai hati.. kuatlah duhai anak..
Nawra sayang..maafkan ummi dan papa terpaksa meningalkan Nawra dgn orang lain kerana pergi mencari rezeki..
Nawra sayang.. maafkan ummi dan papa yang tak pandai menilai orang.. 
Kami fikir manusia berhati suci punya kasih dan sayang terhadap bayi sekecil Nawra..
Segalanya nampak sempurna dan indah untukmu sayang.. 

Tak pernah terlintas orang akan memukul anak ummi ini begitu sekali..
Apa dosa bayi 10 bulan yg masih belum boleh merangkak dgn baik apatah lagi memanjat atau nakal..
Sungguh hancur hati ummi apabila pengasuh mengaku menampar mu..
Hancur hati ummi bila Nawra menangis dan hari ke-5 ini bengkak muka masih belum surut..
Tak dapat ummi bayangkan betapa kuat pengasuh menampar Nawra sehingga lebam berbirat..
Betapa kuat Nawra menangis..
Betapa takut Nawra lalui hari-hari bila ummi dan papa tiada..

Patutlah selama ini Nawra sangat takut dgn orang sekeliling.. tak boleh berpindah tangan dari ummi atau papa.. tak boleh sesiapa ambik dukung dari kami..
Rupanya Nawra trauma dan takut ummi dan papa hilang lagi dan lagi
Sungguh bukan mudah memaafkan bila hati sgt sakit..tapi

Ummi redha apa sudah terjadi, kami maafkan pengasuh Nawra kerana dia juga punya anak sekecil kamu sayang..
Ummi tak mahu dia hilang ibunya kerana ini
Ummi tak mahu dia lalui hari-hari sepertimu..takut tanpa ibunya disisi..
Papa tahu ummi sedih, ummi tahu papa marah
Papa ajar ummi melupakan..
Jangan ada dendam supaya hati tenang..
Ummi redha..papa redha sayang..

Jangan takut lagi Nawra.. 
walaupun tanpa kami kau punyai Allah duhai anak..
Semoga Nawra sihat selalu membesar menjadi anak perempuan yg cerdik dan solehah In Syaa Allah.

kredit: Nadea Teja




Akibat terlalu makan mee maggi setiap hari, lihat hasilnya yang amat mengerikan...

Ini adalah kisah benar. Usus budak ini terpaksa dipotong sebanyak dua kali kerana makan mee maggi setiap hari.

BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI ‪

‪#‎Mee‬ Segera

Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

‪#‎Sardin‬

Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

‪#‎Minuman‬ 3 in 1

Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

‪#‎Panadol‬

Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Seboleh bolehnya elakkan la 4 jenis makanan kat atas. Cari makanan alternatif lain macam roti(terutama roti serat), biskut, dan lain lain yang bukan makanan segera. Sayangi diri kita, kalau dah sakit nanti lagi banyak duit yang kita kena keluarkan....

kredit: Kisah Dunia




TAKSUB FREEMASON, PARANOID

Antara punca ramai melayu yg menidakkan kebenaran ialah, mereka mengaku freemason itu wujud, tapi dia tak tau apa yg mereka control.. kerana apa? Ilmu sejarah menyembunyikan sejarah BANK... BANK adalah kunci segala kejahatan2 Rothschild...

Tiada buku sejarah sekolah mahupun silibus pengajian sejarah di universiti yg membicarakan sejarah bank.

Sampai bila kamu nk ditipu oleh Sejarah? Bila kita perbetulkan sejarah, kita dilabel sbgai paranoid, taksub freemason etc..

Tadi masa minum, seorang kawan bwk membe2 dia skali.. tetiba sorang membe dia bukak cite tak puas hati tentang freemason...

katanya, ''nape hari ni ramai yg paranoid dan taksub freemason?aku percaya mason ni wujud.. tapi kita tak boleh suka2 nk kaitkan dorang dgn false flag dan masalah2 dunia.. seperti 9/11,MH370,MH17,peperangan etc.. kita tak bole sangka buruk.. takkan semua nak kaitkan dgn mason?''

Sy jwb, ok ko percaya Freemason wujud.. so skrg aku nk tanya, ko tau tak apa yg freemason control? tahu tak sejarah bank? tahu tak siapa bos di Amerika, Israel, France? tahu tak apa impian mereka utk Perang Akhir Zaman?

Tahu tak apa yg mereka sembah? Mereka ikut arahan dari siapa?
Ada kaji surah Al Baqarah 102?

Ilmu fitan telah membuktikan semua peperangan2 sejak 1700 adalah percaturan dari pihak2 Bank.. melalui Bank, Rothschild control semua pemimpin2 dunia... Pemimpin yg engkar pasti akan dijatuhkan....

Skrg cuba fikir, siapa yg cipta undang2 dunia? PBB,WHO, siapa cipta? Rockefeller..

Rockefeller & Rothschild adalah manusia terkaya di dunia..

Melalui wang, mereka berkuasa, mereka boleh beli apa saja.. Pengaruh,Media, Kerajaan, Sejarawan, professor2, ulama2, Universiti Al Azhar etc... Sbb tu ulama di Al Azhar menghalalkan riba, kerana ulama2 tersebut telah 'dibeli' oleh ROTH..

Malah Freemason mempunyai banyak universiti2 impian para siswazah.. antaranya, Rockefeller University.. Maka lahirlah graduan2 yg menentang ilmu fitan..

Cuba fikir, sehingga hari ini ada sesiapa berani tangkap Rothschild?

Dia jawab, takde..

Sy tanya Kenapa??

Dia jawab, ''sbb dia boleh beli semua dgn WANG & KUASA.. dia yg control bank...''

So skrg nampak tak?

Skrg aku nk tanya, perang2 hari ini dicetuskan oleh Israel & Amerika kan?

Ya, dia mengangguk..

Ok, siapa bos kepada Israel & Amerika??

Dia menjawab, Freemason..

Ok skrg dah jelas? Dah tu kenapa suruh sangka baik dgn Freemason??

Dia tersengih2.. kelihatan sel2 otaknya kembali berhubung smile emoticon

Ok so skrg kita dah nampak yg kita dah terperangkap dlm sistem Freemason.. kena sedar diri, akhir zaman mmg mcm ni.. Ini yg Nabi pesan tentang huru hara akhir zaman.. contohnya, ramai buat aduan suruh pdrm siasat tentang mesyuarat Illuminati 24-28 february ni.. tapi pdrm tak boleh buat apa2 sbb pdrm dicontrol oleh Najib...

tentera malaysia, pdrm, ikut telunjuk Najib.. Najib pulak ikut arahan dari siapa? Ya, Queen Elizabeth & Rothschild.. So kalau tentera Malaysia join latihan di Arab Saudi, mereka sebenarnya dilatih utk menentang siapa? sedangkan Arab Saudi itu sendiri ciptaan Rothschild, dan Arab Saudi adalah rakan minyak terpenting Rockefeller.. Saudi hebat berlakon menentang kuasa barat di pentas dunia, walhal salakan2 itu dirakamkan sendiri oleh Israel..

Sbb tu mereka biarkan rakyat Palestin dibunuh, malah Saudi byk bekerjasama dgn Amerika dlm percaturan perang..

So caranya skrg, kembali pada Al Quran, Inshaallah bantuan Allah akan sampai.. kamu lihat umat Islam hari ni bersatu padu tak? Kenapa mereka berpecah belah?

Ya, POLITIK DEMOCRAZY... Tapi ramai melayu yg sokong FSA, sedangkan FSA adalah pejuang demokrasi!

siapa yg cipta sistem Democrazy & sistem riba?

ROTH anak haram....

dan hasilnya, lihat matawang negara hari ini.. lihatlah perpecahan bani melayu.. buka berita, hari2 cerita tentang apa? melayu bercakaran kerana politik... ustaz parti itu bercakaran dgn ustaz parti ini... Iblis & Rothschild ketawa riang...

KEMBALI PADA AL QURAN :

“Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai..” Surah Ali ‘Imran: 103

Jika sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya. (AL A’RAAF 96)

kredit:  Neil Armsteen



Sunday, February 21, 2016




Tip simple checking sebelum beli Iphone secondhand:

1) Paling utama check status Apple ID pastikan di ruangan Icloud tiada emel owner. Jika ada minta seller supaya sign-out dahulu. Jika seller beri pelbagai alasan untuk tidak sign out Apple ID jangan beli walaupun seller offer harga murah.

2) Check Touch Screen & display
Caranya drag icon application ke seluruh permukaan skrin untuk pastikan semua 'touch point' berfungsi dengan baik.
Jika display kelihatan warna putih kekuningan di sekeliling bahagian tepi skrin kebiasaannya Iphone pernah dimasuki air@lembapan.

3) Check semua button volume, vibrate/ringer, On Off dan Home button.
- Untuk Iphone 4@4S pastikan imej 'volume bar' keluar semasa menekan button volume up/down. Jika imej volume bar tidak kelihatan bermakna ada kerosakan pada charging port.
- Untuk Iphone 5S @ 6 pastikan function Thumb Print berfungsi.

4) Check loud speaker (buzzer)

5) Check line (carrier) & data dengan masukkan simkad. Lihat pada Coverage bar pastikan ada 3G/4G. Jangan beli jika coverage bar menunjukkan 'Searching' @ 'No Service'.

6) Check wifi connection.

7) Check charging port & status bateri.
Lihat pada port mengecas di bawah Iphone jika didalamnya kelihatan kotor,hijau berlumut biasanya Iphone tersebut pernah dimasuki air.
Status bateri:
Caranya turn on 'battery percentage' dan sambungkan cas pada powerbank. Biar lebih kurang 1 minit. Jika peratus bateri naik dengan cepat contoh dari 10% terus naik ke 20% @ 40% atau full charge menunjukkan bateri bermasalah.
Bateri yang sihat level percent nya akan bertambah sekitar 2% sahaja setiap seminit semasa mengecas.

8) Check Speaker & Mic dengan membuat panggilan.

Lain-lain pemeriksaan termasuklah:

-Check region model Iphone di ruangan setting.
Iphone keluaran Japan (J/A) dan Korea (KH/A) tak boleh silent shutter kamera.
Ada juga sesetengah model import refurbish tak support rangkaian 4G. Seeloknya cari Iphone set Malaysia (MY) ataupun Singapore (ZA).

-Pastikan kedudukan skrin Iphone berada rapat pada body. Jika skrin renggang@terangkat kemungkinan berpunca daripada bateri kembung ataupun Iphone tersebut pernah jatuh.

-Lihat juga pada dua biji skru kecil di bahagian bawah Iphone adalah sama jenis dan masih elok. Tujuannya nak elakkan terbeli Iphone yang dah pernah baiki macam macam.

-Goncang Iphone tepi telinga anda. Jangan beli jika ada bunyi. Semua komponen original dalam Iphone dipasang dengan baik dan kemas.

Pendek kata jadilah pembeli Iphone yang cerewet supaya anda tak rugi. smile emoticon