Anggur Ajaib Menyelesaikan Pelbagai Penyakit

Friday, July 31, 2015

JIKA wanita bimbang diserang kanser payu dara dan serviks, lelaki pula berdepan kemungkinan mengalami kanser prostat, terutama bagi yang menjangkau umur 50 tahun serta mengamalkan gaya hidup tidak sihat.




Walaupun jarang diperkatakan, kanser prostat menduduki tangga keenam dalam carta kanser di Malaysia.Berbanding wanita yang semakin mementingkan kesihatan, tahap kesedaran di kalangan lelaki secara umumnya rendah dan kurang satu peratus lelaki tempatan bersedia menjalani pemeriksaan.

Kelenjar prostat terletak di bawah pundi kencing dan dikelilingi uretra (saluran kencing) yang menghasilkan air mani bagi membolehkan sperma hidup. Pada lelaki muda saiznya hanya sebesar kacang walnut, tetapi akan membesar dengan peningkatan usia.

Kanser prostat adalah masalah yang biasa dihadapi kebanyakan lelaki berumur dan ia boleh menyebabkan kematian. Seperti kanser lain, kanser prostat mengambil masa lama untuk ‘membesar’ dan pada peringkat awal biasanya ia tidak menunjukkan tanda hinggalah ke peringkat serius.

Ini sebabnya ramai lelaki mati akibat kanser prostat tanpa menyedari mereka menghidap penyakit kronik ini.

Kajian yang dijalankan di Singapura mendapati lebih ramai lelaki Cina menghidap kanser ini berbanding Melayu dan India. Senario ini mungkin tidak jauh bezanya dengan keadaan di Malaysia.

Perunding urologi, Profesor Chia Sing Joo, berkata risiko mendapat kanser prostat meningkat dengan pertambahan umur dan risiko berganda selepas berumur 45 tahun. Malah, risiko menjadi berganda jika mempunyai sejarah keluarga mendapat kanser yang sama dengan kadar :


1. Dua kali ganda — jika seorang ahli keluarga terdekat (adik beradik atau ayah) menghidap kanser prostat.

2. Lima kali ganda — jika dua orang ahli keluarga terdekat mengalaminya.

3. 11 kali ganda — jika membabitkan tiga ahli keluarga terdekat.


Selain itu, amalan pemakanan tinggi lemak dan bangsa (Afrika-Amerika) juga meningkatkan risiko diserang kanser ini. Walaupun ada yang menyarankan lelaki menjalani pemeriksaan, ramai pakar perubatan mengatakan ia tidak banyak membantu bagi mengesan kehadiran sel kanser pada kelenjar prostat.


PUNCA DAN GEJALA.

Punca kanser prostat masih tidak diketahui, tetapi ia bermula dengan satu benjolan kecil pada kelenjar tanpa menimbulkan sebarang gejala. Pun begitu, ada juga kes kanser prostat menunjukkan gejala sama seperti masalah prostatik hiperplasia benigna (BPH) iaitu ketumbuhan prostat bukan kanser yang menyebabkan kelenjar prostat membengkak dan pesakit sukar membuang air kecil.

Selain itu, pesakit mungkin menghadapi masalah sentiasa terasa hendak kencing dan kerap buang air kecil. Bagaimanapun, gejala ini lazimnya hanya timbul selepas sel kanser membesar sehingga boleh menekan saluran uretra dan menyekat laluan air kencing.

Pada peringkat serius, kanser prostat boleh menyebabkan kencing berdarah atau pesakit tidak boleh kencing langsung. Bagi sesetengah kes, gejala hanya muncul apabila sel kanser merebak ke anggota badan lain seperti tulang (pinggul dan rusuk) dan buah pinggang.

Sel kanser prostat ini juga boleh merebak ke otak (yang menyebabkan sawan, sakit kepala, letih dan masalah saraf lain), tulang belakang (mengakibatkan rasa sakit, kebas dan tidak dapat menahan kencing).

Menurut Dr Chia, perkembangan kanser prostat yang lambat dan ketiadaan simptom membuatkan ujian pengesanan bagi merawat kanser pada peringkat awal menjadi sukar.

Malah, ramai pakar sependapat dan terbukti rawatan pada peringkat awal kanser prostat boleh menyebabkan lebih banyak mudarat kepada lelaki.

Ujian pengesanan kanser prostat juga tidak popular kerana jika dikesan ada sel kanser, pesakit perlu menjalani beberapa ujian susulan yang mahal, kadangkala membahayakan dan memberikan tekanan kepada lelaki.

Antara ujian yang dilakukan untuk mengesan kanser prostat ialah ujian darah dan digital rektum (DRE, doktor memasukkan jari ke dalam dubur). Jika ada kanser, doktor boleh merasa benjolan keras pada kelenjar prostat. Ujian darah yang mengukur tahap antigen khas (PSA) juga dilakukan kerana kehadiran kanser menyebabkan antigen ini meningkat.

Bagaimanapun, kata Dr Chia, tahap PSA juga kadangkala memberikan keputusan kurang tepat kerana ia boleh menjadi normal walaupun ada kanser prostat atau paras PSA tinggi tanpa kehadiran sel kanser. Malah dalam keadaan semula jadi, paras PSA meningkat apabila umur bertambah.


PEMERIKSAAN DAN RAWATAN

Siapa yang perlu jalani pemeriksaan? Kata Dr Chia, semua lelaki berumur melebihi 50 tahun disaran menjalani pemeriksaan biopsi prostat, terutama jika ada ahli keluarga mendapat penyakit ini. Ujian ini adalah 90 hingga 95 peratus tepat berbanding ujian PSA.

Antara kaedah yang digunakan bagi merawat kanser prostat ialah pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau gabungan beberapa kaedah ini.

Kaedah terbaru ialah pembedahan robotik. Keberkesanan rawatan bergantung kepada tahap perkembangan kanser dan tindak balas badan pesakit.

Namun kaedah yang terbaik ialah pencegahan. Sebenarnya sehingga kini tiada langkah khusus boleh diambil untuk mengelakkan kanser prostat, tetapi ia boleh dicegah daripada merebak dengan menjalani pemeriksaan segera jika kencing berdarah, jangkitan saluran kencing, mempunyai sejarah keluarga, berat badan turun mendadak serta mengalami ketumbuhan tidak normal pada badan.

Kajian juga menunjukkan amalan pemakanan sihat dan seimbang yang mengandungi asid lemak omega-3 (dalam ikan) boleh mengurangkan risiko diserang kanser prostat.


GEJALA

Secara umumnya, gejala kanser prostat yang disenaraikan di bawah juga dialami lelaki yang mengalami ketumbuhan bukan kanser :

1. Sukar buang air kencing.

2. Air kencing masih menitis walaupun selepas kencing.

3. Keinginan kencing yang mendesak.

4. Sakit ketika buang air kecil dan besar.

5. Sakit ketika ejakulasi.

6. Sakit belakang.

7. Kerap buang air kecil pada waktu malam.

8. Sakit perut.

9. Cepat penat.

kredit: kanser2u



Jom kita baca sikit tentang kebaikan anggur atau resveratol dalam vivix shaklee. Banyak kebaikan resveratol, tapi yang saya tulis ini ada 6 yang penting, dari sebuah blog orang putih, jom baca  kalau korang berani. Vivix  shaklee memang best, jadi rugi kalau tak beli.


khasiat anggur

1. Endurance Penambahbaikan

Adakah anda dapat dimatikan dengan fikiran semata-mata latihan ketahanan? Bagaimana jika anda boleh meningkatkan hasil anda? Menurut satu kajian 2012 Kanada, suplemen resveratrol boleh memberikan manfaat yang sama otot rangka sebagai latihan daya tahan. Kajian yang dijalankan dalam tempoh 12 minggu ke atas tikus, didapati bahawa suplemen resveratrol juga menyebabkan peningkatan ketahanan, metabolisme oksidatif, dan fungsi jantung dipertingkatkan. Lebih baik lagi, gabungan latihan daya tahan dengan penambahan resveratrol menyebabkan peningkatan prestasi 21%. Bijak: Teruskan latihan ketahanan dan mempertimbangkan penambahan resveratrol untuk meningkatkan hasil.

2. Keselamatan Kardiovaskular

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, pada tahun 2011, penyakit jantung disenaraikan sebagai punca utama Amerika Syarikat 'kematian. Pertimbangkan sejarah keluarga anda dan perancangan awal. Satu kajian di Kanada mendapati bahawa dengan minum 1-2 gelas 5-auns wain setiap hari, peserta kajian dapat mengurangkan dengan ketara risiko mereka mendapat penyakit artherosclerotic, pelopor untuk penyakit jantung dan strok, dan seterusnya juga mengurangkan risiko kematian oleh kira-kira 30%. Bagaimana? Para penyelidik di Connecticut menentukan bahawa prasyarat resveratrol hati dengan itu menyediakan dengan perlindungan yang terbaik untuk mengelakkan peristiwa jantung.

3. Kanser Perlindungan

Adakah keluarga anda mempunyai sejarah kanser? Jika ya, anda mungkin biasa dengan kanser usus besar kerana, menurut Klinik Mayo, ia adalah kanser sistem pencernaan yang paling kerap berlaku. Oleh kerana hasil yang boleh membawa maut, penyelidik di seluruh dunia terus mencari cara-cara untuk mencegahnya. Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan di Perancis menyimpulkan bahawa resveratrol mampu melambatkan pengeluaran sel-sel kanser dan dengan itu boleh dianggap sebagai agen anti kanser yang berkesan. Antara sumber-sumber semula jadi atas resveratrol termasuk beri biru, kacang tanah, anggur dan wain kedua-dua merah dan putih.

4. Penglihatan Perlindungan

Visi adalah boleh dikatakan yang paling penting daripada lima deria anda. Walaupun kehilangan penglihatan sedikit adalah serta-merta ketara. Malangnya, bagi sebahagian besar, kehilangan penglihatan adalah sebahagian proses penuaan. Nasib baik, satu kajian oleh Missouri penyelidik telah mendapati bahawa resveratrol mempunyai keupayaan untuk mengatasi kejadian agak biasa ini. Bagaimana? Mereka mendapati bahawa resveratrol mempunyai keupayaan untuk mengawal selia angiogenesis, dengan itu menghalang pertumbuhan abnormal salur darah yang merosakkan penglihatan. Makanan mata-friendly lain yang perlu dipertimbangkan termasuk ikan omega-3 asid lemak, dan juga makanan yang kaya dengan beta-karotena, vitamin C, dan vitamin E.

5. Testosteron

Adakah anda percaya testosteron anda memerlukan rangsangan? Apabila anda memasuki tiga puluhan anda, semakin mungkin untuk testosteron menurun. Jika anda berfikir bahawa yang berlaku, melawat doktor anda dan meminta ujian darah untuk menentukan tahap anda. Ada terapi penggantian testosteron yang boleh menjadi berkesan. Menurut kajian yang dijalankan ke atas Korea tikus, resveratrol juga boleh menjadi pilihan. Kajian ini menyimpulkan bahawa kepekatan testosteron darah telah meningkat sebanyak lebih daripada 50% selepas tempoh 28 hari penggunaan resveratrol. Malah jika anda tidak cukup sebagai berjaya, masih terdapat banyak manfaat dikaji secara saintifik lain dalam memakan resveratrol.

6. Ketajaman Mental

Ingin mendapatkan kelebihan mental? Salah satu cara ialah dengan meningkatkan aliran darah ke otak anda. Baru-baru ini, penyelidik UK telah menjalankan kajian 22 orang dewasa yang sihat dan menentukan bahawa aliran darah neurologi telah meningkat berikutan penggunaan resveratrol. Sebelum kajian itu, penyelidik Illinois mendapati bahawa tikus yang menerima tambahan resveratrol mempunyai fungsi ingatan yang lebih baik dan prestasi mental keseluruhan meningkat. Lebih banyak penyelidikan adalah perlu untuk menentukan sejauh mana kesannya, tetapi berita baik ialah bahawa jika anda seorang peminum arak biasa, anda kini mempunyai satu lagi sebab yang baik menjelaskan mengapa.

Jom Order Vivix Shaklee

Jika anda berminat untuk mendapatkan Vivix dari Shaklee, boleh hubungi kami, untuk COD atau penghantaran area Shah Alam. Kami adalah pengedar Shaklee SHAH ALAM paling cool. Ataupun anda boleh juga klik gambar order dibawah untuk memesan secara online dari Shaklee Malaysia. 




Ainul Mustafa
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com
http://www.facebook.com/DietDietSihat
http://jalanabadi172784.blogspot.com

Thursday, July 30, 2015



Dalam perniagaan dan pemasaran online, rata-rata peniaga mempunyai masalah yang hampir serupa. Tidak kira sama ada anda adalah seorang yang masih baru ataupun yang dah berpengalaman dalam bidang ini, anda pasti ada masalah untuk hasilkan ayat-ayat iklan yang power.

Kebanyakkan daripada masa kita perlu banyak digunakan untuk menghasilkan dan bermain dengan perkataan bagi menarik perhatian prospek dan bakal pembeli secara online.

Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan medium FB, blog dan sebagainya. Penggunaan gambar yang sesuai berupaya untuk buatkan prospek anda tertarik, namun jika anda gagal memilih ayat-ayat yang power dan memukau, maka that’s it… habislah. Anda telah mensia-siakan prospek yang pada awalnya terpikat dengan gambar yang anda gunakan.


“Tak perlu rasa hairan jika anda tak berhasil untuk dapat sebarang jualan.”

Apa yang lebih menyakitkan hati kita apabila prospek kita lebih gemar untuk buat bisnes dengan pesaing kita berbanding buat bisnes dengan kita?


Anda jual produk yang sama, anda jual dengan harga yang sama, anda turut beri pelbagai free gift kepada bakal pelanggan, namun mereka tetap memilih untuk membeli produk yang sama dari orang lain. Oh…


Cuba anda lihat semula ayat-ayat iklan yang anda gunakan untuk mempromosikan bisnes anda. Berapa ramai agaknya yang beri respons kepada iklan anda?

Jika yang beri respons pada iklan anda tak sampai 10%, besar kemungkinan anda telah mensasarkan iklan tersebut pada target audience yang salah. Ataupun… anda sebenarnya gagal dalam proses pembinaan ayat iklan yang power!

Segalanya boleh diubah hanya dengan mengubah struktur ayat

Sebelum kita cerita tentang masalah tak ada sales langsung, mari kita bincangkan dulu masalah tentang respons pada iklan yang anda hasilkan.

Adakah anda mendapat respons yang sepatutnya dari ayat iklan yang anda hasilkan.

Ya? Tidak?




Saya beri anda satu contoh situasi.

Kejadian ini berlaku di sebuah Masjid. Pada waktu itu, para jemaah terpaksa solat di luar memandangkan ruang utama sedang dinaik taraf.

Ada satu papan tanda tertulis untuk makluman para jemaah. Ayat tersebut berbunyi…


Harap maaf. Ruang solat utama sedang dinaiktaraf. Segala kesulitan amatlah dikesali.

Saya percaya, ini adalah antara ayat biasa yang kita boleh lihat dalam mana-mana projek naik taraf yang sedang dalam mode work in progress.

Adakah ayat tersebut boleh diperbaiki? Of course jawapannya boleh.


Kesulitan pada hari ini adalah demi menjamin KESELESAAN yang lebih baik untuk anda beribadah di masa akan datang

Ayat yang baru ini lebih mententeramkan hati dan minda mereka yang membacanya, betul tak?

Apa beza antara ayat pertama dan ayat yang kedua? (ayat kedua lebih power, kan  )

Perbezaan yang paling ketara ialah dalam penggunaan ayat sahaja, sedangkan keadaan masih lagi tetap sama. Sekiranya ayat kedua yang digunakan, para jemaah tetap terpaksa solat diluar dalam keadaan yang kurang selesa diluar.

Penggunaan ayat yang berbeza bakal memberikan respons yang berbeza

Jika pendapatan anda bergantung pada sejauh mana kemahiran dan skil anda dalam menggunakan ayat-ayat jualan yang menarik perhatian audience sehingga menggerakkan mereka untuk memberi respons, maka artikel ini adalah untuk anda.

Penting untuk anda fahami, dalam konsep pembinaan ayat, fokus anda adalah pada target audience yang anda ingin tarik dan bawa ke halaman tawaran/jualan anda.

Ayat-ayat yang anda hasilkan adalah 100% untuk audience anda. Bukan tentang anda.

Jom kita buat bedah siasat simple terhadap ayat contoh yang pertama iaitu “… segala kesulitan amat dikesali”

Apabila membaca baris ayat tersebut, minda kita secara automatik akan mula membayangkan

–> Siapa yang menyesal?

–> Bagaimana rupa orang yang mengaku sebagai kesal dengan kesulitan yang terpaksa kita alami ini?

–> Adakah pihak pengurusan benar-benar faham perasaan kita semua?

…dan banyak lagi.

Berbanding dengan ayat kedua, ianya dibina dengan memberi perhatian yang lebih fokus kepada audience.

“Kesulitan pada hari ini adalah demi menjamin KESELESAAN…”

Dengan membaca ayat ini, penerima mesej tersebut akan membayangkan diri mereka berada dalam situasi yang sangat selesa dimasa akan datang.

Sebenarnya mudah sahaja untuk hasilkan ayat iklan yang lebih berkesan. Formula untuk membina ayat iklan yang power di mata audience adalah dengan memfokuskan ayat tersebut kepada target audience.

Walaupun formula ini kelihatan mudah, namun demikian, satu perkara yang sering menghantui para peniaga online seperti saya ialah,


Adakalanya kita perlu ambil masa yang sangat lama untuk menghasilkan ayat iklan yang betul-betul bagus di mata prospek kita!

Lepas dah dapat ayat yang kita rasa power tu pulak, ia tak berakhir disitu. Kita masih lagi perlu sentiasa test. Power di mata kita, tak bermakna ia cukup power untuk memikat hati bakal pembeli produk kita.




Maka atas sebab yang sama, tak salah jika saya katakan, kita semua perlukan set ataupuncontoh ayat-ayat power yang boleh kita jadikan rujukan untuk kegunaan kita di masa akan datang.

Ketika saya menulis catatan ini, kebetulan saya teringat waktu saya masih lagi bersekolah dahulu.

Dalam subjek Bahasa Malaysia, kita diwajibkan untuk bina karangan. Kan ada pelbagai jenis karangan yang kita perlu tahu. Jadi, untuk membantu saya sentiasa dapat markah yang tinggi dalam karangan, maka saya tak terkecuali daripada memiliki set contoh-contoh karangan untuk saya jadikan rujukan.

Situasi tidaklah begitu banyak berbeza dengan sekarang ini.

Kalau dulu, saya buat karangan untuk dapatkan markah yang tinggi, sekarang ni, saya masih lagi buat karangan, cuma tujuannya adalah untuk dapatkan jualan!

Adakah situasi kita tak banyak berbeza?

Jika jawapan anda ialah YA! saya amat seronok jika anda sudi untuk muat turun koleksi ayat power ini untuk anda jadikan ia sebagai rujukan dan sebagai senjata untuk anda hasilkan ayat-ayat iklan yang super power!

Dalam ini ada banyak koleksi dan contoh-contoh ayat yang anda boleh terus gunakan atau anda boleh edit terlebih dahulu.

In Shaa Allah, ia dapat bantu memudahkan kerja-kerja anda ketika membina ayat iklan.

kredit:sabreehussin
Kehamilan satu anugerah terindah dalam kehidupan berumah tangga. Sudah pasti setiap pasangan mengharapkan kelahiran seorang anak dengan selamat dan sempurna sifatnya. Selain itu ibu bapa juga mendambakan seorang anak yang bijak dan cergas.

Makanan juga mempengaruhi otak anak yang bijak dan cergas sejak dari dalam kandungan ibu lagi, Pemakanan yang berkhasiat dan dari sumber yang baik amatlah dititikberatkan untuk kelahiran anak yang sihat dan selamat. 





Apa sumber makanan yang sihat?


1) Asid folik

Untuk dapatkan anak yang bijak, ibu boleh mengusahakan sejak dari awal trimester kehamilan lagi. Ibu hamil perlu mendapatkan nutrisi yang penting untuk pertumbuhan otak janin yang sihat iaitu asid folik.

Folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buah-buahan dan bijirin. Asid folik diperlukan terutamanya semasa wanita merancang untuk hamil dan tiga bulan pertama selepas disahkan hamil.

Ia boleh mengurangkan risiko mendapatkan anak cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD), membantu perkembangan dan pertumbuhan otak (anencephaly) dan saraf tunjang.


2) Buah-buahan saranan Rasululah s.a.w

Didalam al-Quran ada menyebut tentang makanan yang disarankan dimakan oleh Rasulullah s.a.w untuk mendapatkan anak cerdas. Antaranya adalah :


Pir : Buah ini mengandungi banyak air yang manis dan penuh vitamin. Rasulullah s.a.w bersabda "Makanlah buah pir kerana buah ini dapat membuat terang penglihatan dan menumbuhkan rasa cinta di hati" Dan berikanlah buah ini kepada ibu yang sedang mengandung kerana dapat mempercantikan anak kalian".

Kurma : Ia mengandungi antara lain zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C. Iman Ali bin Abi Thalib berkata: "Tidak ada makanan dan ubat yang dimakan oleh perempuan yang sedang hamil lebih utama daripada buah kurma yang segar (rathab)."

Luban (kemenyan arab) : Rasulullah s.a.w bersabda: "berilah makanan dari Luban (kemenyan arab) isterimu yang sedang hamil, kerana jika bayimu dalam perut ibunya diberi makanan dari Luban, ia dapat menambah kecerdasan akalnya. Jika dia laki-laki akan menjadi orang yang pemberani dan jika perempuan pinggulnya akan besar sehingga kelak menjadi bahagian yang baik bagi suaminya."

Tembikai : Selain mengurangkan rasa mual, ia dapat mencegah dehidrasi, kejang otot dan baik untuk nutrisi janin dari segi pekembangan otot, penglihatan, sistem imunisasi dan saraf janin. Rasulullag s.a.w bersabda: " Tidak ada seorang perempuan hamil yang makan buah tembikai, kecuali anak yang dilahirkan olehnya wajah dan fizikalnya bagus."

Kelapa ; Rasulullah s.a.w bersabda; "Berilah makanan isterimu yang sedang hamil buah kelapa kerana ia dapat menjadi sebab anakmu berakhlak baik."

Wednesday, July 29, 2015

Kehamilan adalah satu fasa yang paling penting bagi pasangan suami isteri. Terutama kepada isteri. Mana tidaknya, dirinya kini membawa satu roh, satu batang tubuh manusia yang bakal dilahirkan.

Tempoh kehamilan bukan satu perkara yang biasa bagi seorang wanita. Fizikal dan emosinya mula mengalami perubahan. Keperluan nutrisinya bertambah, bukan saja untuk menampung janin yang sedang membesar, tapi juga untuk dirinya sendiri.




Badan kita tidak boleh menghasilkan vitamin sendiri (kecuali vitamin D dari cahaya matahari). Justeru kita perlukan bekalan vitamin dari apa yang kita makan.

Ibu hamil biasanya diberi vitamin tambahan oleh klinik. Ia sangat penting untuk ibu dan bayi.

Vitamin-vitamin dan nutrien penting untuk ibu hamil:

1. Zat Besi

Seorang ibu hamil mengepam lebih banyak darah ke seluruh badan. Kandungan darah ibu hamil lebih 50% dari biasa. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan sel darah merah menyebabkan anemia dan sangat bahaya kepada kandungan dan ibu sendiri.

2. B Complex

Ibu hamil memerlukan 7 nutrien dalam B Complex, terutama Asid Folik bagi tumbesaran bayi yang sempurna. B Complex sangat penting untuk pemeliharaan sel darah merah dan juga sistem saraf.

3. Vitamin C

Vitamin C sangat penting untuk penyerapan zat besi. Walaupun ibu dah makan zat besi tapi tanpa vitamin C, ibu tetap berpotensi untuk mendapat anemia.

4. Minyak Ikan

Minyak ikan sudah diketahui sangat penting untuk kesihatan otak, dan juga sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sangat penting untuk tindakbalas hormon.

5. Kalsium

Apabila badan kekurangan kalsium, ia boleh menyebabkan masalah pada tulang dan otot. Ibu hamil yang kurang kalsium berisiko untuk mengalami sakit-sakit tulang dan kekejangan otot.

6. Protein

Protein adalah nutrisi yang sangat penting.Ia adalah blok binaan bagi sel-sel badan kita. Protein yang sihat membina sel badan yang sihat serta otot yang sihat. Otot yang sihat mengelakkan pengumpulan lemak dalam badan.

kredit: vitaminsemulajadi





Menjadi Iron Man ? Ok sekarang ni aku baru je tengok filem Iron Man 3, lepas cuti dari bawak wife balik mengundi PRU 13, yang menyaksikan Iron Man Malaysia yang disebut sebut Husam Musa kalah kepada Tengku Adnan. Aku cuba tengok Iron Man ni, memang best, dari cerita pertama dan kedua, dan yang ketiga ni, banyak benda aku belajar, ianya membuatkan aku perlukan jiwa dan penelitian untuk memahamierti menjadi Iron Man sebenar .

Iron Man 3 yang terbaik ?

Dari segi jalan ceritanya, macam biasa, ianya menggambarkan cerita seorang jejaka tampan, Tony Stark yang sukakan kemewahan tapi berubah bila dia mengalami, di tahan, di tipu di afghanistan sana. Dan pada masa itu, dia dapat idea nak buat baju Iron Man, dan selepas tu, muncul macam macam versi baju Iron Man seperti yang korang tengok kat gambar atas tu. Cerita Iron Man 2 pulak hanyalah kisah orang jahat, yang memanipulasikan Iron Man. Tetapi, Iron Man 3 pula, kurang aksi aksi memakai baju Iron Man, ianya banyak menunjukkan kelemahan Stark yang sampai satu ketika rumahnya habis di serang oleh penjahat yang inginkan kuasa. Kawan aku kata Iron Man 1 paling best, tapi bagi aku Iron Man 3 paling best, tentu kerana jiwa seni aku berkata begitu, tapi mungkin juga korang boleh tengok blog otakmovie punya review.

Kejuruteraan Neuro dan Kuasa Pemulihan DNA

Kita disajikan pula dengan kuasa Kejuruteraan Neuro, yang banyak nya berkisar tentang otak manusia yang unik, dengan struktur yang amat kompleks. Sehinggakan, dalam cerita Iron Man 3, orang jahat berjaya mencipta satu alat untuk menggambarkan peta minda yang sebenar, yang menghubungkan semua perasaan dan kesakitan yang sebenarnya dihantar ke isyarat otak sebelum ia dikeluarkan atau disorokkan secara jasmani atau pun di dalam hati. Tidak kurang hebatnya, bila menguasai bagaimana otak berfungsi, suatu aplikasi Pemulihan DNA dapat dilakukan, kerana berjaya mengawal otak untuk memulihkan organ yang telah rosak. Sememangnya, aku pernah dengar teori ini, semasa itu Prof Wan Abu Bakar , supervisor aku di UM pernah menceritakan ideanya, kerana apapun yang terjadi, hubungan Otak dan DNA memang wujud. Seperti juga Promosi Shaklee sekarang ni, uniknya revolusi VIVIX SHAKLEE yang membantu memulihkan sel-sel DNA yang rosak, dan seterusnya memberi manfaat kepada peminumnya.




Interaksi Otak Dengan Mesin oleh Tony Stark

Salah satu cabang kejuruteraan Neuro ialah kemampuan mengawal sesuatu mesin atau alat dengan hanya menggunakan otak kita. Stark berjaya mengawal Iron Man dengan hanya berfikir dan seterusnya mengawal Iron Man dengan berpandukan camera dan sensor yang ada. Walaubagaimanapun, teknologi ini sebenarnya telah wujud di dunia realiti ini, cumannya ianya belum betul-betul sempurna, dan canggih seperti yang kita lihat di dalam filem Iron Man 3. Tambahan lagi, satu komuniti khas memang wujud untuk mengkaji, dan menggabungkan semua algoritma yang ada dalam dunia ini khas untuk aplikasi ini. Kiranya, kajian masih dilakukan sekarang, dengan bantuan komputer yang cepat, algoritma kawalan yang menafsirkan isyarat otak kepada suatu paten nombor nombor yang dapat diterjemahkan dengan mudah, dan kiraannya pun akan lebih tepat dan cepat.


Falsafah Sains dan Pembangunan

Setelah tamatnya pilihanraya PRU 13, aku masih disogokkan dengan kata-kata Barisan Nasional yang banyak membuat pembangunan, bak kata pengacara TV1 ketika itu, kita boleh lihat pembangunan yang berlaku dengan mata kasar. Ok jap, aku cuma gelak sahaja, kerana biasalah, TV1 memang kena tolong bantu BN. Tapi, korang nampak tak, kenapa dia kata mata kasar, bukannnya dengan MATA HATI ? Itulah yang terjadi kepada Tony Stark, sains dan pembangunan itu telah memakan ketenangannnya, yang hanya bangga dengan kemajuan sains dan teknologi. Ianya membuatkan pada satu ketika itu, Stark menjadi tidak keruan, sering gelisah. Tapi di akhirnya cerita, Stark meletupkan semua baju Iron Man yang ada di depan aweknya miss Potts menjadi petanda kepada nikmat ketenangan , ada kawan yang menemani dan memahami Stark. Stark dengan tenang, membuang tenaga atom dibadannya, dan akhirnya, dia dapat tidur lena seperti manusia biasa yang cintakan ketenangan jiwa dan raga. Stark sendiri menyalahkan kegilaan Sains boleh melahirkan orang jahat, menghasilkan setan pemusnah. Kiranya, MATA HATI itu lebih penting dari mata kasar yang melihat pembangunan dan kemajuan.


Bagaimana Menjadi Iron Man ?

Di akhir cerita, Stark telah kembali ke rumahnya yang hancur musnah dibedil helikopter antagonis dan ejen ejen sharip dol. Stark tidak menyesal, malah katanya benda itu boleh dihidupkan semula. Akhirnya dalam cerita itu, Stark telah faham, Dialah IRON MAN YANG SEBENAR !! Iron Man itu bukannya baju besi canggih yang dibuatnya, bukannya senjata canggih yang digunakan. IRON MAN itu tidak perlukan kecanggihan Sains, tapi perlukan KEKUATAN JIWA, ianya lahir dari hati yang kuat. Samalah juga seperti kita, kekuatan kita bukannya terletak pada sains, pembangunan , duit, tapi dari hati itulah yang paling penting. STARK akhirnya berjumpa suatu konklusi, DIALAH IRON MAN, walaupun baju iron mannya itu semuanya sudah diletupkan !!!! IRON MAN itu bukan pada TEKNOLOGI, ianya terletak pada KEKUATAN JIWA !!!

sumber: faizsaaid

Monday, July 27, 2015

Dari semasa ke semasa, kita mendengar pakar menyanyikan puji-pujian vitamin C. Kami mula merasakan trend di sini: Mungkin Superfood yang kita perlu lebih mengambil berat tentang pemakanan adalah percubaan bagi kilang, jus sarapan ruji oren. Pasti, ia bukan seperti yang eksotik seperti, katakan, kale, atau biji chia, tetapi rasanya lebih baik.




Jadi mengapa vitamin C sehingga sangat penting? Nah, menurut Rianna Loving, pengasas jenama penjagaan kulit organik ORGO Kecantikan, ia adalah bertanggungjawab untuk mewujudkan dan mengekalkan kolagen-iaitu, "gam yang memegang badan bersama-sama." Dari mengukuhkan saluran darah dan memberi keanjalan dan kekuatan kulit, Vitamin C adalah antioksidan badan kita perlukan.

Walau bagaimanapun, kerana Vitamin C adalah larut air, Loving berkata, badan kita tidak menyimpan atau mengumpul terlalu banyak dalam sistem kami, itulah sebabnya pengambilan harian adalah sangat penting. Tetapi, jika anda masih tidak yakin, inilah yang mendapat C anda dalam setiap hari boleh lakukan untuk rambut, kuku, dan kulit.

Untuk rambut

Vitamin C adalah salah satu nutrien yang paling berkesan untuk membantu membesar dan menguatkan rambut, Loving berkata. "Vitamin C membantu membina kolagen, yang sangat penting untuk pertumbuhan rambut, tetapi mengekalkan kekuatan rambut adalah sama penting," kata Cinta. "Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyerap zat besi, yang menyimpan kunci kita kuat dan sihat."

Menurut Elisa Zied, pengarang, MINGGU SETERUSNYA MUDA: Rx Ultimate anda untuk Reverse Jam, Tingkatkan Tenaga dan Lihat dan Rasa Muda dalam 7 Hari, besi adalah essnetial bukan hanya untuk rambut kita, tetapi kecantikan kita secara keseluruhan dan kesejahteraan. "Apabila anda mengurangkan simpanan zat besi anda, anda boleh membangunkan anemia dan pengalaman keletihan dan kelemahan," kata beliau. "Itu sudah pasti tidak akan membantu anda kelihatan dan rasa nyaman atau bertenaga."

Untuk memberi anda kunci dos penting Vitamin C, campuran yang, kentang pra-masak, tetapi tidak dimasak sepenuhnya manis, setengah cawan gooseberries, tiga strawberi dan separuh daripada yang kecil lada loceng merah sehingga anda mendapatkan campuran licin berkrim, kemudian memohon kepada kulit kepala dan rambut. Tinggalkan topeng selama 15 ke 25 minit, kemudian bilas dengan air suam.

Untuk Kuku

"Vitamin C membantu mengekalkan integriti kuku kita dengan mengukuhkan kulit, tisu penghubung, tulang, dan dinding saluran darah," kata Cinta. "Bagaimanapun, kita juga perlu memainkan peranan kita dengan memastikan bahawa kita tidak memotong kuku kita terlalu pendek, kerepek off pengilat kuku atau memfailkan turun terlalu dekat dengan kulit." Oleh kerana vitamin C dan membantu menguatkan kuku berkembang, ia juga menghalang hang kuku dengan membantu pembentukan kolagen, menjadikan isu leteran ini bukan satu isu. Meminum Vitamin C adalah jalan terbaik untuk kesihatan kuku optimum, jadi pastikan anda mengambil makanan tambahan atau makan buah-buahan sitrus kerap.

Untuk Kulit

Vitamin C mengekalkan kulit yang sihat dengan mewujudkan dan menggalakkan perkembangan kolagen (sekali lagi!), Dan juga pembentukan ligamen dan tisu parut, Loving berkata. Dengan memperlahankan kadar radikal bebas, ia juga muncul untuk melambatkan proses penuaan dengan menjaga kedutan, kekeringan dan garis-garis halus di teluk.

Zied mengatakan bahawa satu kajian 2007 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa pengambilan vitamin C daripada sumber makanan dikaitkan dengan penampilan yang kurang berkedut dan berkaitan dengan usia kurang kekeringan kulit pada wanita pertengahan umur.

Untuk vitamin C yang kaya dengan topeng muka, campuran satu kiwi dan setengah cawan betik dan sapukan campuran ke muka anda. Biarkan selama 15 hingga 20 minit, kemudian basuh dengan air sejuk.

Dapatkan Vitamin C Shaklee

Jika anda berminat untuk mendapatkan Sustained Release vitamin C dari Shaklee, boleh hubungi kami, untuk COD atau penghantaran area Shah Alam. Kami adalah pengedar Shaklee SHAH ALAM paling cool. Ataupun anda boleh juga klik gambar order dibawah untuk memesan secara online dari Shaklee Malaysia. 



Ainul Mustafa
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com


Pernah tak korang jumpa cacing kecil panjang warna merah dalam bilik air? eiiwwwww menggelikan betul bila tiba-tiba muncul. Mula-mula tu sikit tapi lama-lama kemain banyak plak diaorang panggil geng

Dah tu tak makan saman pula bila dipijak menggunakan kasut but.


Ini tidak boleh dibiarkan lagi #AbangMunz mesti mengambil satu inisiatif untuk menyelamatkan keluarga #AbangMunz dari cengkaman cacing kecil merah yang semakin banyak.

Selalunya ia akan muncul pada rumah yang lama-lama mungkin kerana sistem kumbahan dan saliran tidak sempurna dan macam-macam kan ada disitu
#Tips 1 – Cari Clorox

Ya anda tak silap , CLOROX. Hanya Rm 3.20 dan mungkin anda boleh dapatkan lebih murah di pasaraya dan kedai berhampiran anda.


#Tips 2 – Mulakan Membunuh Tanpa Belas Kasihan

Kenali tempat-tempat mereka bertenggek dan tuang CLOROX tanpa ada rasa sedih dan belas kasihan

anda akan nampak cacing-cacing panjang merah ini menggelupur kepanasan hasil bahan kimia yang kuat dari CLOROX


Lepas tempat-tempat mereka betenggek dan berkeliaran sila tuang dengan gembira dan muka jahat ke dalam saliran lubang air ni supaya terhapus telur dan keturunan meraka . haahaha

#Tips 3 – Biarkan Sekejap Untuk Mereka Merasa Kepanasan Bahan Kimia Yang Hakiki

Tunggu dan lari jauh-jauh dari tempat pembunuhan selama sejam atau lebih

** Pakai mask atau pelindung hidung sebab bau clorox yang kuat amat memedihkan hidung anda
#Tips 4 – Siram Dan Ulang

Siram tempat pembunuhan tanpa dikesan oleh pihak musuh dan ulang selama 3 hari atau lebih , Selalunya esoknya dah tiada kesan cacing berkeliaran. Awas bila dah tengok tiada cacing kadang-kadang telur nya masih ada. ULANG SAMPAI TIADA KESAN (3 atau 4 kali maksima)


InsyaAllah cacing tu akan hilang. Dah selalulah mencuci tandas anda dengan corox. Sesuai dengan tagline dia “kill gems that cause ill”

kredit: abangmunz


Saturday, July 25, 2015




1. Minum banyak air

- Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?.

2. Bersenam

- Baik utk kesihatan..elok utk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam...lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah.

3. Jangan merokok.

- Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu..jadi kenapa nak merokok? Nak kuruskan badan? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit..pasti org lebih nak sihat, kan?

4. Tidur yg cukup

- Jgn asyik berjaga waktu malam...tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan utk tidur?Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.

5. Rehatkan kulit tanpa sebarang mekap

- Pada waktu tertentu, benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah..tak payahlah sapu itu ini...cukuplah dgn wajah yg bersih

6. Makan yg cukup tapi bukan berlebihan.

- Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari.Cara yg baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata.

7. Manjakan diri

- Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun..anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah.Jika rajin..cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.

8. Elakkan stress.

- Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

9. Don't worry, be happy.

- Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!

10. Ketawa penghibur duka

- Jadi ketawalah apabila bergurau senda dgn famili atau kawan2.Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.

sumber: puspanita


1. Blogwalking


Blog kita samalah seperti rumah kita, sekiranya kita tak melakukan kunjungan mana mungkin orang akan kenal dengan blog ataupun jenama kita. Bahkan ini merupakan cara yang paling berkesan untuk memberi tahu blogger-blogger di luar sana, bahawa korang juga adalah sebahagian daripada mereka. 

Tinggalkan komen berserta url blog korang setiap kali rakan-rakan blogger sekeliling korang mengemaskini catatan. Jangan jadi silent readers, ambil peluang untuk berkenalan dengan mereka, bina network. Mereka inilah yang berpotensi untuk menjadi pembaca setia dan membantu korang untuk terus bersemangat dalam dunia blogging.

2. Media Sosial


Media sosial merupakan antara media yang hampir setiap hari kita buka, jika dirujuk pada ranking Alexa (Malaysia), Facebook berada di tempat ke-3.

Ini merupakan satu tanda bahawa facebook berpotensi untuk menjana trafik yang tinggi. Ramai orang berkumpul di sana! Banyak pages yang telah menggunakan kesempatan ini. Fenomena viral yang tercetus di facebook adakalanya adalah strategi fan pages terkenal untuk mengeksploitasi followers mereka. Jika korang perasan la. 

Jadi, pastikan blog yang korang mesra media sosial. Pasangkan button button share, tweet,like pin dan lain-lain media yang nak difokuskan.

Bagi yang memiliki kepakaran dalam pengendalian fan pages boleh la menggunakan peluang ini dengan sebaiknya. Manakala bagi pemula macam aku, sertai lah mana-mana kumpulan sosial, kongsikan kemaskini blog di wall sendiri dan group yang berkaitan niche masing-masing.

3. Teknik SEO


Menulislah menggunakan teknik SEO (Search Engine Optimization). Tujuan teknik ini ialah untukmemudahkan blog/artikel yang terbitkan muncul dalam senarai carian apabila pengguna menggunakan engine carian seperti Google, Yahoo, Bing dll.

Walau bagaimanapun, kebanyakkan penulis blog ketika ini memilih untuk menawan SERP (Search engine results page) Google. Kenapa? Sebab secara global, laman web pertama di dunia! Rujuk Ranking Alexa.

Teknik ini menjadi buruan dalam kalangan blogger-blogger terkenal di serata dunia termasuk Malaysia. Semakin kerap blog kita muncul dalam SERP , semakin tinggi peluang untuk menarik trafik dari enjin carian.

4. E-mail


Jika pengunaan media sosial boleh diumpamakan korang mempromosikan blog di tempat orang ramai sedang berkumpul, teknik email pula ialah di mana korang datang ke rumah orang dan mendapatkan mereka!

Seperti surat khabar, e-mail juga memerlukan pembaca untuk subscribe terlebih dahulu. Selepas itu barulah kita boleh menghantarkan kemaskini, hadiah dan sebagainya kepada pembaca kita. Mereka inilah yang akan berpotensi besar untuk menjadi pembaca setia! Ingat, jangan buat SPAM!

5. Forum


Libatkan diri dengan aktiviti forum, fokus kepada topik-topik yang berkait dengan niche masing-masing. Letakkan alamat blog korang pada signature bagi membolehkan ahli-ahli forum yang lain nampak url blog korang setiap kali membuat post atau reply.

Post penganjur Malaysia Best Blog 2015 yang sempat aku snap dari Forum WangCyber.Com sewaktu menulis entry ni.

Tak dinafikan, sebahagian blogger baru yang selalu terlepas pandang strategi ini. (Termasuk aku sendiri). Sesuatu yang menariknya di sini, sebelum media sosial menjadi fenomena, ramai otai-otai blogger yang terlibat dengan aktiviti forum ni. Jadi, semestinya ini sesuatu yang menarik untuk diterokai! Hehe… 

6. Contest & Giveaway


Anjurkan satu contest ataupun Giveaway. Teknik ini biasa digunakan oleh blogger bagi menaikkan ranking mereka dengan cepat. Walaupun teknik ini tidak boleh untuk bertahan dalam jangka masa yang lama, tetapi ini ialah teknik yang paling singkat untuk memperkenalkan jenama blog masing-masing dalam kalangan Blogger.

Semakin lumayan hadiah yang ditawarkan, semakin tinggi potensi contest yang dianjurkan mendapat sambutan. Selepas itu mulalah traffic datang mencurah-curah bagaikan hujan! Jika contest korang mendapat perhatian daripada blogger-blogger otai dari seluruh Malaysia, maka bertambah cepatlah proses penjenamaan dan pengenalan blog korang dalam rangkaian blogger semasa.

7. Media Cetak


sertakan sekali alamat blog setiap kali terbitkan banner, poster, bisnes kad, sticker dll . Ini ialah pengiklanan secara tidak langsung. Lazimnya orang melihat akan tertanya-tanya…

“Apa yang ada dengan web url itu?”

“Laaaa… ini saja?” Aku selalu terkena! 

Cara tingkatkan trafik blog ini nampak saja biasa, tapi kalau dilakukan dengan konsisten dan berterusan, hasilnya boleh jadi luar biasaa! Paling penting, kongsikan entry yang ada kebaikan dan cariannya tinggi! Inilah yang menjadikan blog kita punya daya tarikan untuk rakan-rakan dan pembaca untuk datang lagi di masa depan! Apa lagi? Jom, tingkatan trafik blog dengan berterusan! 
sumber: suhimiain
Manfaat dan bahaya durian - Sebelumnya kita telah menjelaskan manfaat durian secara umum bagi kesehatan tubuh. Sementara kali ini, sebagai sambungan dari artikel sebelumnya, kita akan melihat dalam skop lebih luas sekalipun artikelnya agak ringkas, yaitu manfaat durian dan bahaya mengkonsumsi durian. 

Buah durian adalah termasuk buah-buahan yang besar bahkan termasuk dari daftar buah terbesar dengan kulitnya berduri-duri tajam dan keras. Buah durian memiliki berat biasanya antra 1 kg-4kg, sementara diameternya bisa mencapai 15 hingga 30 cm. Daging buah durian biasanya bewarna kuning ke emasan, namun ada juga yang kadang berwarna putih agak pucat (ini biasanya tidak manis). Biji durian ada yang besar dan ada yang kecil tergantung dari jenis durian itu sendiri.


Pohon durian tumbuh secara liar dihutan-hutan Asia, seperti Indonesia, Malaysia, Filipina, dan Thailand, dan ada juga yang tumbuh karena dibudidaya, ini adalah yang terbanyak. Pohon durian akan berbuah ketika umur tanamnya sudah 4 tahun. Pohon durian akan tumbuh terus hingga mencapai ketinggian 50 meter. Jadi tanaman ini akan bertahan selama berpuluh-puluh tahun lamanya.

Lantas apa saja manfaat durian bagi kesehatan dan apa saja bahayanya. Sebagaimana yang dilansir daripeutrang.blogspot.com ada beberapa manfaat dari buah durian serta bahayanya, berikut ulasannya.


Manfaat Buah Durian bagi kesehatan Tubuh

  1. Durian bisa menjadi buah yang bagus untuk pencernaan, sehingga buah ini bisa mengatasi sembelit yang dirasakan seseorang. Kandungan serat yang tinggi dalam daging buah durian menjadi alasan buah ini penting dimakan oleh yang menderita masalah pencernaan.
  2. Mengatasi penyakit anemia. Kandungan asam folat dan vitamin B9 dalam buah durian menjadikan buah berdaging bau enak ini bagus untuk menjadi produser sel darah merah, sehingga kekurangan darah bisa di atasi.
  3. Bagus untuk kesehatan kulit. Kandungan vitamin C dalam buah durian menjadikan buah berkulit duri ini bagus dalam mencegah terjadinya penuaan dan kerutan pada kulit. Vitamin dalam durian berperan sebagai anti oksidan yang bagus menjaga kerusakan sel kulit.
  4. Durian bermanfaat untuk tulang dan persendian. Kandungan potasium dan kalsium dalam durian sangat bermanfaat untuk menjaga kesehatan tulang, termasuk kesehatan persendian seperti lutut, ruas jari dll.
  5. Manfaat durian untuk mengatur kestabilan darah. Buah durian bisa mengstabilkan darah, ini dkikarenakan dalam buah ini mengandung mangan. Kendati demikian, tetap tidka bagus kalau dikonsumsi dalam jumlah yang banyak.
  6. Kandungan tembaga dalam buah durian bagus dalam menjaga kesehatan tiroid.
  7. Karena banyak kandungan vitamin B1, maka buah durian bermanfaat juga untuk menjaga nafsu makan
  8. Kandungan senyawa iboflavin atau Vitamin B2 dalam durian membuat buah enak ini bermanfaat untuk mencegah terjadinya migrain.
  9. Buah durian juga bermanfaat untuk meredakan stres dan mengatasi depresi, ini tidak lain karena dalam buah durian mengandung vitamin B6 atau piridoksin
  10. Porfor dalam durian sangat bermanfaat untuk menjaga kesehatan gigi dan mulut

Bahaya mengkonsumsi Buah Durian

Setelah kita membahas manfaat durian bagi kesehatan, kini kita lirik apa saja bahaya buah durian bagi kesehatan.

Mungkin kita sering mendengar bahwa buah durian memiliki bahaya kesehatan, terutama dikaitkan dengan ibu hamil, karena adanya efek panas pada durian yang bisa berakibat keguguran pada janin. Padahal ini belum ada bukti yang clear secara medis. Selain berbahaya bagi kesehatan janin yang dikandungnya, ada sejumlah bahaya lain buah durian bila dikonsumsi oleh siapa saja, yaitu:

Buah durian bisa meningkatkan gula darah bahkan hingga diabetes, kalau dikonsumsikan dalam jumlah banyak dan terlalu sering maka kandungan glukosa yang tinggi dalam durian akan menjadi penyebab diabetes

Selain itu, Durian juga berbahaya bagi pencernaan kalau dikonsumsi berbarengan dengan alkohol. Selain itu, kandungan alkohol dan kolesterol dalam durian bisa mebahayakan kesehatan jantung.

Bahaya durian yang paling parah adalah ketika dikonsumsi berbarengan dengan alkohol, karena kandungan sulfur dalam durian akan menghambat metabolisme alkohol dan ini bisa memicu kematian. So, be careful terhadap buah ini, disamping enak dan manis ada juga sejumlah racun didalamnya.

khasiat buah durian


  1. Tinggi Kalori? Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50kcal. Tidaklah tinggi sangat.
  2. Tigggi Kolesterol? Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukan tumbuhan.
  3. Tiada nilai nutrisi? Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah. Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus
  4. Tinggi lemak? Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat)
  5. Tinggi gula? Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.
  6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.
  7. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-cimuan :)
  8. Tidak sesuai untuk diabetes? Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus kawal pengambilan gula dan makanan/minuman yang tinggi glukosa.
  9. Kurangkan stress? Bergantunglah kot tetapi buah durian mengandungi amino asid bernama tryptophan yang bantu tingkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.
  10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah terus sangat.
sumber: kevin zahri